Skocz do zawartości

Rozmnażanie i Wyrywanie lisci

gund

Rekomendowane odpowiedzi

witam, chciałbym spróbować rozmnożyć moja muchołówkę z liścia. Czy oderwany liść musi posiadać część podziemną, czy nie jest to aż tak wymagane?? Jak tak to muszę rozkopać roślinę trochę i dopiero wyrwać/uciąć?? Jak Wy to robicie?? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Łapię pensetą bardzo głęboko za liść, przytrzymuję roślinę palcem i odrywam. Prawie zawsze perfect. Przy mniejszych roslinach odradzam. :D No i trzeba z wyczuciem, żeby nie uszkodzić rośliny.

Część podziemna jest potrzebna, ale bez niej też można uzyskac sadzonki.

Nic nie rozkopuję.

Podobno lepiej urwac niż uciąć.

Odnośnik do odpowiedzi

udało się wyrwać bezproblemowo liścia :P

jeszcze chciałbym się dowiedzieć jak mocno przysypać tą część bulwiastą?? lekko żeby tylko przykryło, czy może troszkę mocniej??

Odnośnik do odpowiedzi

Ja próbowałem z jakieś 10 liści i wszystkie mi uschły. jeden się trzymał z 2 miesiące, myślałem że coś z niego będzie i lipa

Czy to może być przez to, żę jest taka tragiczna pogoda,

Czy dało by to coś jak bym wyrwał świeżą ( nie zamykaną ) pułapkę z liściem ??

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zauważyłem to najlepsze efekty dają młode liście, takie na których pułapki nie są nawet do końca wykształcone. Jeśli trzymasz rośliny tylko przy świetle dziennym to pogoda, którą mamy w ostatnim czasie na pewno przyczyniła się do niepowodzenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co zauważyłem to najlepsze efekty dają młode liście, takie na których pułapki nie są nawet do końca wykształcone. Jeśli trzymasz rośliny tylko przy świetle dziennym to pogoda, którą mamy w ostatnim czasie na pewno przyczyniła się do niepowodzenia.

Ja skorzystałem z młodego liścia z prawie rozwiniętą pułapką, ale nie otwartą jeszcze. W dzień jak troszke słońca jest stoi na parapecie, później doświetlam i mam nadzieje, że coś z tego będzie ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki liść będzie lepszy ?:

mały, z dużą pułapką

większy, z małą pułapką

wolałbym poświęcić mniejsze pułapki.

Poczekam aż pogoda się zrobi normalna i spróbuje coś rozmnożyć

A może mały z małą pułapką, albo duży z dużą pułapką? :D

Zrób testy.

Generalnie z dorosłych, dużych liści uzyska się więcej sadzonek niż z małych. Ale chyba nikt nie zagłębiał się w ten temat, żeby porównywać: mały, z dużą pułapką i większy, z małą pułapką.

Jak już było wcześniej.. Najlepsze młode, nie rozwinięte do końca liscie.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

minęły już prawie dwa tygodnie i liść się ładnie trzyma, tylko że...wczoraj wystawiłem na balkon na słoneczko, sąsiadka z góry podlewała swoje kwiaty i woda pociekła na dol(nie wiem ile) i przewróciła mi doniczkę z liściem(wypadł), jak tylko zobaczyłem to od razu włożyłem spowrotem i mam nadzieje, że wszystko ok będzie, co myślicie??

pytanie: po jakim czasie u Was widać było efekty, że "coś" się dzieje??

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.