Skocz do zawartości

Rebecca Soper

sistinas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie na forum, bo to jak widać mój pierwszy post

Ponieważ niedawno nabyłem dzbanecznika to mam kilka pytań, szukałem na nie odpowiedzi, ale nie zawsze znalazłem zadowalającą.

Może od poczatku, bo Wy macie dużo większe doświadczenie w określaniu odmian.

Czy jest to ramispina x ventricosa? :huh:

dsc00326d.th.jpg

dsc00322u.th.jpg

czytałem ze nadaje się na parapet, potwierdzacie?

Drugie pytanie dotyczące przesadzenia, otóż dzbanek jest u mnie drugi dzień i kiedy najwcześniej mogę go przesadzić, bo zauważyłem że jest w zwykłej ziemii niestety (zakupiony w kwiaciarni). wacko

Trzecie pytanie to czy moze ktos jest ze Szczecina i orientuje sie gdzie mozna kupic torfowca:) sprawdzalem w castoramie ale niestety tak jak myslalem nie ma. jest tylko torf firmy hollas bodajże.

No i ostatnia rzecz, wyczytałem gdzieś, że dzbanki wytwarzają lekko waniliowy, słodki zapach do wabienia owadow tymmczasem wtykajac nos w dzbanki nic nie poczułem:P (za to moja rodzinka miała ciekawy widok :rotfl: )

No to chyba tyle pytań na pierwszy post

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość dla początkującego rolleyes

Edytowane przez sistinas
Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem ze szczecina ( w końcu ktoś z moich okolic!!!) i torf zwykły bez dodatków w opakowaniach 50l za groszaki jest w rajskim ogrodzie na pewno przy błoniach/różance zależnie od interpretacji okolicy, w pozostałych też powinien być, nie pamiętam firmy, ale pisze, że z torfu wysokiego etc etc 3,5-5pH. Znajdziesz też tam wszystkie pierdółki typu perlit czy keramzyt.

-Porównując zdjęcia z innych stron to chyba faktycznie ten gatunek, chodź narazie cienki jestem w odróżnianiu :)

-Chodziło tobie zapewne o torf, nie torfowiec. Torfowiec to mech http://carnivores.w.interia.pl/photos_info...ej_Stelmach.jpg często stosowany też jako podłoże.

-Jeżeli faktycznie mówisz o torfowcu, to nabyć możesz u kogoś z forum, mamy dział kupię/sprzedam, chodź nie wiem, czy jest konieczny.

-Czy jest parapetolubny, to nie wiem, ale też rozumiem, że nikt nie chce na początku od razu kupować terrarium :) na pewno im więcej wilgoci, tym lepiej. Co do tego niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny.

-Jak gdzieś się mylę, poprawiajcie.

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

no proszę pierwsza odpowiedź i od razu Szczecin :rotfl:

tak tak miałem na myślu mech torfowiec, bo widziałem że całkiem fajnie sie komponuje z dzbankami.

Co do terrarium to niezby gdzie mam trzymać w pokoju, poza tym średnio mi się podoba roślina za szybą

Dzięki za info o Rajskim jutro tam podjadę, bo w castorami tylko 80l wory torfu :O

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na Rebeccę Soper i jako taki na parapet się nadaje jak najbardziej. Licz się jednak z aklimatyzacją i utratą dzbanków. W jakimś stopniu możesz podnieść wilgotność stawiając doniczkę na tacy z wysypaną warstwą keramzytu, zalanego do połowy wodą (kulki mają wystawać ponad powierzchnię). Po ewentualnej aklimatyzacji powinien ładnie rosnąć przy dostatecznej ilości światła.

Przesadzić możesz od razu, do torfu zmieszanego z drobnym keramzytem, perlitem, pociętą gąbką, pokruszonym styropianem. W samym torfie też da radę, ale lepiej spulchnić podłoże dodatkami.

Suszony sprasowany lub niesprasowany torfowiec dostaniesz np. na Allegro, ale do tej krzyżówki to moim zdaniem zbędny wydatek. Natomiast żywy torfowiec nie zawsze chce ładnie rosnąć poza terrarium, podsycha i czernieje na końcach.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
sistinas: po wizycie w rajskim mozesz napisac jaki torf maja i cene?? :P z castoramy jest beznadziejny...

ok nie ma sprawy, właśnie zaraz wychodzę takze jak wrócę to napiszę:)

co do miejsca gdzie kupiłem to na Ku Słońcu po przeciwnej stronie niz real, między pętlą 8 a stacją Nestle. Jest tam taki sklep- ogród w stylu Rajskiego właśnie, właściciel ma nawet duży wybór roślin i warunki szklarniowe, także można coś ciekawego zanleźć.

hddk dzięki za obszerną odpowiedź, skoro ten torfowiec zbędny to nie będe go zamawiać, mam nadzieję że aklimatyzacja mnie ominie, chociaż jestem na nią emocjonalnie przygotowany :rotfl: :rotfl:

po wizycie w rajskim mozesz napisac jaki torf maja i cene??

torf ogrodniczy tylko w workach 80l firmy Athena za 9.70zl pH 3.5-4.4

Edytowane przez sistinas
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.