Sloma Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Siema Oto pęd kwiatowy mojej spatulaty Wszystkie kwiatki się tak wysunely z tej zielonej otoczki jednak żaden się jeszcze nie otworzył. Kiedy będę mógł zacząć zbierać nasiona ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Możliwe, że nie zauważyłeś, kiedy się otworzyły. Otwierają się czasem na godzinkę, czasem na parę i zamykają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekL. Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 u spatulaty wystepuje klejstogamia, do zapylenia dochodzi juz w zamknietym pąku. Zbior nasion niebawem, zalaznia otworzy sie i widoczne beda czarne nasiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 12 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2010 Oto dzisiejsza fotka mojej spalutaty: Co mam z nia zrobić? Może obciąć będ u usuczyć czy może po kolei odciąć każdy kwiatek i każdego suszyć z osobna. Raczej nie chce wysypywać nasion na kartke ponieważ wtedy dużo się rozsypie :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekL. Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Oto dzisiejsza fotka mojej spalutaty: Co mam z nia zrobić? Może obciąć będ u usuczyć czy może po kolei odciąć każdy kwiatek i każdego suszyć z osobna. Raczej nie chce wysypywać nasion na kartke ponieważ wtedy dużo się rozsypie :/ Najlepiej wysypac nasiona nad kartka, wtedy masz pewosc ze uzyskały pełna dojrzałosc Niektore gatunki roslin wykazja wiekszy wigor nasion przy zbiorze dwuetapowym, jednak nie wiem jak to jest u rosiczek, można by to kiedys sprawdzic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 13 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2010 A moge odciąć cały pęd i ususzyć? Jak tak to kiedy to zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi