Sloma Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Siema Niedawno w moim ogrodzie znalazłem pewien rodzaj mchu. Znajduje się on przy północnej ścianie. Oto fotki: I kilka pytań: Czy to mech torfowiec? Czy mogę w nim posadzić dzbanka? Czy mogę w nim zasiać rosiczki(takie mini torfowisko bym sobie zrobł)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 To nie torfowiec, więc sadzenie w nim dzbanka mija się z celem. Cechą torfowców przydatną w hodowli jest m.in. zdolność do chłonięcia dużych ilości wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 korzystając z tematu czy któryś z tych to torfowiec? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 (edytowane) Wg. mnie ten drugi wygląda na torfowiec nawet na 100% Edytowane 29 Maja 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 nr2 - sphagnum. ALE NIE ZRYWAJ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 (edytowane) to w rezerwacie jest więc nie mogę zerwać (Segiet) hehe ciekawe czy bym tam znalazł jakieś rosiczki ale w to wątpię bo to na Śląsku jest ;( Edytowane 29 Maja 2010 przez luczek95 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Poza rezerwatem też nie możesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 ah pod ochroną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonx15 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 No co za pech... Tyle mchu a zerwać nie można Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 E tam lepiej kupić a nie niszczyć torfowisk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 (edytowane) Trochę kontrowersji offtopu i nie offtopu i możecie mnie zabić: Ja nie jestem osobą z wielkimi skrupułami, bo żyjemy w czasach, których nic nam nie wolno i sam nie uważałbym zerwania paru gałązek za niszczenie przyrody, wszystko legalnie co z lasu, mamy ze sklepów a oni skąd mają? Bo drewienek np. nie hodują sztucznie, a ich zbierać też nie wolno. Ludzie tak żyli i nie było problemu, natomiast jakbyś przyniósł sobie ten torfowiec z lasu, to z nim tyle świństw może się przenieść na gapę, że lepiej nie myśleć! Moja wypowiedź nie dotyczy oczywiście ginących gatunków. Podkreślam, każdy może mieć swoje zdanie. Edytowane 29 Maja 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Jak coś jest pod ochroną to jest pod ochroną. Mech zbierać można ale trzeba otrzymać zgodę. Czasem taki może być w obrocie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 co racja to racja robactwa tyle można nanieść co niemiara a ochrona też się liczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 (edytowane) hehe ciekawe czy bym tam znalazł jakieś rosiczki ale w to wątpię bo to na Śląsku jest Synku ty sie zdziwiyłbyś wiela naszo kochano ślonsko ziymia bogactwa mo . Rosiczki som, i to nawet dużo Edytowane 29 Maja 2010 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Synku ty sie zdziwiyłbyś wiela naszo kochano ślonsko ziymia bogactwa mo . Rosiczki som, i to nawet dużo ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi