Skocz do zawartości

Co to za mech?

Sloma

Rekomendowane odpowiedzi

Siema

Niedawno w moim ogrodzie znalazłem pewien rodzaj mchu.

Znajduje się on przy północnej ścianie.

Oto fotki:

j7hc5q6v1de9xgz6cw26_thumb.jpg

kbcta0jyan81f3yxma52_thumb.jpg

y2amf4iryx5iljouxzu_thumb.jpg

I kilka pytań:

Czy to mech torfowiec?

Czy mogę w nim posadzić dzbanka?

Czy mogę w nim zasiać rosiczki(takie mini torfowisko bym sobie zrobł)?

Odnośnik do odpowiedzi

To nie torfowiec, więc sadzenie w nim dzbanka mija się z celem. Cechą torfowców przydatną w hodowli jest m.in. zdolność do chłonięcia dużych ilości wody.

Odnośnik do odpowiedzi

to w rezerwacie jest więc nie mogę zerwać (Segiet) ;):P

hehe ciekawe czy bym tam znalazł jakieś rosiczki ale w to wątpię bo to na Śląsku jest ;(

Edytowane przez luczek95
Odnośnik do odpowiedzi

Trochę kontrowersji offtopu i nie offtopu i możecie mnie zabić: Ja nie jestem osobą z wielkimi skrupułami, bo żyjemy w czasach, których nic nam nie wolno i sam nie uważałbym zerwania paru gałązek za niszczenie przyrody, wszystko legalnie co z lasu, mamy ze sklepów a oni skąd mają? Bo drewienek np. nie hodują sztucznie, a ich zbierać też nie wolno. Ludzie tak żyli i nie było problemu, natomiast jakbyś przyniósł sobie ten torfowiec z lasu, to z nim tyle świństw może się przenieść na gapę, że lepiej nie myśleć!

Moja wypowiedź nie dotyczy oczywiście ginących gatunków. Podkreślam, każdy może mieć swoje zdanie.

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

hehe ciekawe czy bym tam znalazł jakieś rosiczki ale w to wątpię bo to na Śląsku jest

Synku ty sie zdziwiyłbyś wiela naszo kochano ślonsko ziymia bogactwa mo :D. Rosiczki som, i to nawet dużo :)

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.