IamReckless Napisano 28 Maja 2010 Share Napisano 28 Maja 2010 Jak mam przeprowadzić stratyfikację kapturnicy? bo mam nasiona i nie wiem jak to zrobić a nasiona były zebrane prawie 1,5 miesiąca temu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Polecam odrobinę wilgotnego torfu wymieszanego z nasionami i woreczek strunowy. Po 2 miesiącach stratyfikacji (oczywiście w lodówce) taką mieszankę wysypujemy luźno na docelowe podłoże. http://www.carnivorousplants.org/seedbank/.../Sarracenia.htm w środkowej części artykułu widać taki woreczek. Swoją drogą dziwny ten zbiór nasion w marcu/kwietniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IamReckless Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 (edytowane) Przeczytałam kilka postów i tam pisało żeby na podłoże wysypać te nasiona i włożyc je do lodówki na 2 mies. Pisało też, że maja cały czas mieć w podstawce wody. Zrobiłam tak, czy tak też może wygladać stratyfikacja? P.s. nasiona to S. purpurea i S. flava. Edytowane 29 Maja 2010 przez IamReckless Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Jak najbardziej. Jednak zajmuje taka doniczka trochę miejsca w lodówce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IamReckless Napisano 30 Maja 2010 Autor Share Napisano 30 Maja 2010 nic nie szkodzi. Mam nadzieję, że wykielkują. Dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi