leonx15 Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 (edytowane) Witam wszystkich wczoraj kupiłem moja pierwszą muchołówkę w sklepie ogrodniczym w Powsinie (ogród botaniczny). I mam kilka pytań a mianowicie: 1. Czy tą roślinkę przesadzać teraz. 1.1. Jak nie teraz to kiedy (w jakim miesiącu) 1.2. Podczas przesadzania na co powinienem zwrócić szczególna uwagę? 2. Czy może być taki torf?? 3. Czy w tej doniczce są DWIE rośliny czy to jest tylko Jedna ? Edytowane 29 Maja 2010 przez leonx15 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kynek_vava Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 to nie jest torf a ziemia pozatym torf musi byc czysty bez dodatkow zadnych bo zaraz Ci padnie morderca maly Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonx15 Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Tak właśnie myślałem, ale obawiam się że w miejscowości w której mieszkam nic lepszego nie znajdę ;( Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kynek_vava Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 dawaj ja na parapet i niech rosnie narazie nie przesadzaj pamietaj zeby podlewac destylka a nie jakas kranowka ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Tylko pamiętaj, że torf ma być kwaśny (pH 3-4,5) a nie odkwaszony. Ma być bez nawozów, bez dodatków, żadna ziemia czy mieszanka do iglaków. Spora część torfów w sprzedaży jest mało włóknista a taka bardziej gliniasta, dlatego do muchołówki warto go zmieszać pół na pół z gruboziarnistym piaskiem (frakcja ok. 1-2 mm). Jeśli nie masz możliwości, to na razie nie przesadzaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonx15 Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Trochę się boję o moją roślinkę gdyż jej liście troszkę zachodzą na siebie. Mam nadzieję że źle to nie wpłynie na muchołówkę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IamReckless Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Jesli nie chcesz mieć tak gęsto to możesz poobcinać, choć ja nie polecam ponieważ sama długo zabiegałam aby moja muchołówka stawała się coraz większ i efekty są powalające. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonx15 Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 (edytowane) Czyli roślinie nie powinno to przeszkadzać?? Bo jak nie będzie przeszkadzać to ja nie będę lepiej nic ruszał. Edytowane 29 Maja 2010 przez leonx15 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IamReckless Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Myśle, że nie powinno przeszkadzać. Ja tam zostawiam chociaż jak mam ich za dużo to po prostu robię nowe sadzonki. Ale UWAGA! Nie ścinaj duzych pułapek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonx15 Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Aha a muchołówka jaki ma system korzeniowy?? Wiązkowy czy jest to bulwa ?? A właśnie co do rozsadzania to trzeba na coś specjalnie zwrócić uwagę?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Śmiechu Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Aha a muchołówka jaki ma system korzeniowy?? Wiązkowy czy jest to bulwa ?? A właśnie co do rozsadzania to trzeba na coś specjalnie zwrócić uwagę?? http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...=mucho%B3%F3wka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonx15 Napisano 29 Maja 2010 Autor Share Napisano 29 Maja 2010 Czyli mam rozumieć, że muchołówka posiada bulwy. Dzięki za pomoc. Jak będę miał więcej pytań na pewno zwrócę się do was o pomoc. Dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Maja 2010 Share Napisano 29 Maja 2010 Czyli mam rozumieć, że muchołówka posiada bulwy. No tutaj zdania są podzielone. Generalnie chyba można użyć słowa pseudobulwa, pseudokłacze lub pseudocebula (tutaj wiele osób ma odmienne zdanie, a ponieważ definicje tych organów nie pasują do muchołówki dla bezpieczeństwa mówimy pseudo.... W źródłach zagranicznych mówi się o kłączu lub pseudobulwie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi