Skocz do zawartości

"Parapetowe" dzbaneczniki.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 months later...
  • Odpowiedzi 49
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Czym dłużej uprawiam dzbaneczniki, to bardziej utwierdzam się w tym, że tak naprawdę ich duża większość jest w stanie poradzić sobie w warunkach parapetowych.

Jeśli roślina ma zapewnione wszystkie warunki poza wysokim poziomem wilgotności bardzo dobrze, to poza kilkunastoma najbardziej wymagającymi gatunkami większość poradzi sobie na parapecie, a przez okres jesieni/zimy nie będzie po prostu dzbankowała. Wg. moich obserwacji dużo bardziej tolerancyjne są krzyżówki - nawet trudniejszych gatunków, część rośnie naprawdę niczym popularna ventrata :)

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, szkoda, że nie ma zbyt wielu odważnych osób żeby trochę poeksperymentować i uprawiać dzbaneczniki na parapecie. Poza tym ,sam przekonałem się na N. villosa że co za dużo to niezdrowo i nie wszystkie dzbanki lubią zamgławianio-zraszanie. To samo stało mi się z jednym okazem N. rajah.

Z drugiej strony, większość tych "parapetów" jest jednak choć trochę stuningowana - a to dodatkowe oświetlenie na zimę, a to nawilżacz powietrza, a to klimatyzator latem (przewidziany dla rodziny, niekoniecznie dla roślin).

Edytowane przez fly guy
Odnośnik do odpowiedzi

• 11 months later...

U mnie na "parapecie" dzbakują:

Nepenthes 'Bloody Mary'

Nepenthes 'Hookeriana'

Nepenthes "Louisa"

Nepenthes 'Miranda'

Nepenthes 'Rebecca Soper'

Nepenthes 'Ventrata'

Nepenthes aristolochioides x mira

Nepenthes maxima x trusmadiensis

Nepenthes merrilliana x campanulata

Nepenthes spathulata x robcantleyi (from seed)

Nepenthes spectabilis x ventricosa

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Do wcześniej wymienionych gatunków mogę jeszcze dodać:

Nepenthes ampullaria Brunei green

Nepenthes copelandii

Nepenthes bicalcarata Sarawak Giant Red

Nepenthes bongso

Nepenthes spathulata

Nepenthes spectabilis 'Sibuatan'

Nepenthes Gymnamphora

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę oszukuję, bo nad parapetem (wschodnim) mam 2x54W, ale może te informacje będą dla kogoś przydatne:

N. fusca - rośnie jak na drożdżach, dzbankuje aż miło. Podejrzewam, że bez doświetlania również by sobie poradził, przynajmniej w okresie dużego nasłonecznienia.

N. muluensis x lowii - dzbankuje, rośnie sukcesywnie, choć powoli.

N. truncata 'Pasian' - dzbankuje, chociaż pokrywki dzbanków są praktycznie zamknięte. Rośnie baardzo powoli.

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi

• 9 months later...

Da radę. Choć lubi wyższą wilgotność, jest w stanie zaaklimatyzować się do parapetu. O, chociażby tu: http://carnivorousockhom.blogspot.com/2010...w-humidity.html Ale wiadomo, że parapet parapetowi nierówny. Do tego lepiej aklimatyzować małą roślinę niż starszy okaz. W zakresie temperatur też jest dość tolerancyjny, ja go trzymam w pokojowym paludarium bez dodatkowego chłodzenia.

Odnośnik do odpowiedzi

Da radę. Choć lubi wyższą wilgotność, jest w stanie zaaklimatyzować się do parapetu. O, chociażby tu: http://carnivorousockhom.blogspot.com/2010...w-humidity.html Ale wiadomo, że parapet parapetowi nierówny. Do tego lepiej aklimatyzować małą roślinę niż starszy okaz. W zakresie temperatur też jest dość tolerancyjny, ja go trzymam w pokojowym paludarium bez dodatkowego chłodzenia.

Chce go dać na drzwi balkonowe skierowane dokładnie na południe.Da radę?Chcę go jako pierwszego dzbanecznika ''nie mieszańca''w kolekcji ^_^

Edit:A jakie dzbaneczniki czyste gatunkowo polecilibyście na parapet?

Edytowane przez salivan
Odnośnik do odpowiedzi