PowerpointPL Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 (edytowane) * gatunek: Nepenthes aristolochioides x spathulata * jak długo roślina rośnie w warunkach parapetowych: około roku * czy roślina była przyzwyczajana do tych warunków czy też pochodzi od hodowcy który w takich warunkach trzymał tą roślinę: pochodzi od hodowcy, który trzymał ją na parapecie * czy "dzbankuje" a jeśli tak to w jakim okresie: dzbankuje od wiosny do jesieni, w zimę ze względu na brak doświetlania nie dzbankuje * czy roślina jest doświetlana: nie * miejsce hodowli (kuchnia, łazienka, pokój) z orientacyjną informacja na temat temperatur i wilgotności: pokój z oknem zachodnim, temp. w lato 26, 27 stopni, wilgotności nie znam. * czy stosujecie dodatkowe zabiegi podnoszące wilgotność powietrza dookoła rośliny: nie * mile widziane zdjęcie. Edytowane 1 Września 2016 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 1 Września 2016 Share Napisano 1 Września 2016 Ventrinermis (ventricosa x inermis) też daje rade na parapecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NepenthesPL Napisano 26 Września 2016 Share Napisano 26 Września 2016 Orientuje się ktoś czy są jakieś krzyżówki N. lowii, które dają radę na parapecie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzych321 Napisano 11 Sierpnia 2017 Share Napisano 11 Sierpnia 2017 To może jeszcze ja. -N. Bloody mary -mam ją od 1 roku -kupiona w auchan, więc chyba była. Aklimatyzacja trwała może jeden dzień, od razu dzbankowała i rozwijała liście -dzbankuje cały rok, nawet w zimę, jednak jak wyjechałem na wakacje to sąsiadka o nim zapomniała, stracił pare dzbanków i liści, ale już nowe idą . -nie doświetlam jej -moja sypialnia, w zimę 20°C i ok 50%, w lato 25° i ok 60% -spryskiwałem przez miesiąc po zakupie, potem nie i nie stwierdziłem pogorszenia się rośliny. Niestety zdjęcie wstawię później, bo foto w najniższej jakości zrobione moim telefonem jest za duże na załącznik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Draco Napisano 12 Grudnia 2017 Share Napisano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Dzbanecznik Ventrata i mała Hookeriana. Rośliny stoją na parapecie i bez problemu wypuszczają nowe dzbanki, nawet w grudniu !!!. Podlewam sporadycznie od dołu, zraszam 1 raz lub 2 razy dziennie, bez keramzytu pod doniczką, nie doświetlam. Rośliny żyją w kuchni (spora wilgotność). Jestem amatorem jeśli chodzi o uprawę. Edytowane 12 Grudnia 2017 przez Draco Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi