Marrom Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 Dyskusja dotyczy tej listy "parapetowych" dzbaneczników: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...&hl=parapet Wiele pozycji z owej listy jest mocno dyskusyjna i prawdopodobnie błędna. Wprowadza ona sporo zamieszania, a czasem może być przyczyną utraty cennej pozycji. Bardzo proszę wpisywać nazwy gatunkowe dzbaneczników które sami hodujecie z powodzeniem w warunkach "parapetowych". Myślę, że aby można było cokolwiejk dyskutować powinniście podać: * gatunek, * jak długo roślina rośnie w warunkach parapetowych, * czy roślina była przyzwyczajana do tych warunków czy też pochodzi od hodowcy który w takich warunkach trzymał tą roślinę, * czy "dzbankuje" a jeśli tak to w jakim okresie, * czy roślina jest doświetlana, * miejsce hodowli (kuchnia, łazienka, pokój) z orientacyjną informacja na temat temperatur i wilgotności, * czy stosujecie dodatkowe zabiegi podnoszące wilgotność powietrza dookoła rośliny * mile widziane zdjęcie. Przez warunki warunki parapetowe rozumiemy , że roślina stoi wolno na parapecie (stale poza terrarium czy też akwarium). Jeśli o czymś zapomniałem proszę pisać. Proszę nie podawać roślin z poniższej listy (ponieważ tutaj sprawa będzie bezdyskusyjna): * N. ventrata - nie wymaga dodatkowych zabiegów podwyższających wilgotność dookoła roślin, bez doświetlania dzbankuje bezproblemowo od wiosny do jesieni. * N. sanguinea - nie wymaga dodatkowych zabiegów podwyższających wilgotność dookoła roślin, bez doświetlania dzbankuje bezproblemowo od wiosny do jesieni. * N. ramispina x ventricosa (N. 'Rebecca Soper') - nie wymaga dodatkowych zabiegów podwyższających wilgotność dookoła roślin, przy niedostatecznej ilości światła mogą być problemy z produkcja dzbanków przez roślinę. * Nepenthes x Hookeriana - przy zapewnieniu odpowiedniej długości dnia (wiosna do jesieni) nie powinno być problemów z produkcja dzbanków przez ta roślinę. Roślina prawdopodobnie nie wymaga dodatkowych zabiegów podwyższających wilgotność otoczenia. * Nepenthes ventricosa - przy zapewnieniu odpowiedniej długości dnia (wiosna do jesieni) nie powinno być problemów z produkcja dzbanków przez ta roślinę. Roślina prawdopodobnie nie wymaga dodatkowych zabiegów podwyższających wilgotność otoczenia. Pomimo, że gatunek jest typu górskiego wysokie, letnie temperatury prawdopodobnie mają nikły wpływ na kondycję rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ITON Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 Witam Na razie z powodzeniem mogę opisać Nepenthes x hookeriana * gatunek, - Nepenthes x Hookeriana * jak długo roślina rośnie w warunkach parapetowych, - około 1,5 roku * czy roślina była przyzwyczajana do tych warunków czy też pochodzi od hodowcy który w takich warunkach trzymał tą roślinę, - u mnie nie była przyzwyczaja * czy "dzbankuje" a jeśli tak to w jakim okresie, - tak dzbankuje praktycznie cały czas * czy roślina jest doświetlana, - nie * miejsce hodowli (kuchnia, łazienka, pokój) z orientacyjną informacja na temat temperatur i wilgotności, - południowy parapet - ale okno balkonowe czyli cofnięte - temp pokojowa od 20 do 22 wilg około 60 - 70 % * czy stosujecie dodatkowe zabiegi podnoszące wilgotność powietrza dookoła rośliny - tak podstawka z keramzytem * mile widziane zdjęcie. - jak zrobię to wstawię Na parapecie z dzbanków mam jeszcze coccinea i mirandę ale za krótko żeby je również opisać pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Maja 2010 Share Napisano 30 Maja 2010 Hej, był już taki temat, tylko może mniej uporządkowany: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...&hl=parapet Jeśli chodzi mnie - to mogę na nasłoneczniony parapet z czystym sumieniem polecić krzyżówkę N. ramispina x ventricosa zwaną popularnie N. 'Rebecca Soper'. Warunkiem, alby były wytwarzane dzbanki jest naprawdę duża ilość światła. Np. mój południowy parapet jest schowany trochę pod balkonem i nie nadaje się latem, bo gdy słońce jest wysoko, bezpośrednie światło na parapet nie dociera. Dlatego dzbanki mam tylko wiosną i jesienią. Rośliny nie doświetlam ani nie zapewniam jej wyższej wilgotności, czasem spryskam od przypadku do przypadku. Temperatury pokojowe zimą od 15 latem do 26 stopni C. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Maja 2010 Autor Share Napisano 30 Maja 2010 O właśnie tego tematu szukałem. Dzięki Radek. Później uzupełnię tą "sprawdzoną" listę. Jeszcze znalezione na szybko linki z artykułami do dyskusji: http://mysite.verizon.net/elgecko1989/Nepenthes.html http://www.insektenfang.com/ipforum/index....nthes-beginner/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BlachaSk8 Napisano 7 Czerwca 2010 Share Napisano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Mogę opisać N.sanguinea i N.ventriciosa * gatunek- Nepenthes sanguinea * jak długo roślina rośnie w warunkach parapetowych- Około 2 lata, gdy ją kupiłem (wrzesień/październik) miąła 4 liście i 3 dzbanki * czy roślina była przyzwyczajana do tych warunków czy też pochodzi od hodowcy który w takich warunkach trzymał tą roślinę- kupiłem ją w zwykłym ogrodniczym w Poznaniu nie daleko ronda Rataje. Aklimatyzacja może trwała z tydzień . * czy "dzbankuje" a jeśli tak to w jakim okresie- od wczesnej wiosny do późnej jesieni. przez cała zimę wytworzył może z 3 liście bez dzbanków. * czy roślina jest doświetlana- nie * miejsce hodowli (kuchnia, łazienka, pokój) z orientacyjną informacja na temat temperatur i wilgotności- Pokój, okno zachodnie, temperatura pokojowa w moim wypadku wynosi 25*C (w porywach 30*C), wilgotność około 50%/60%. * czy stosujecie dodatkowe zabiegi podnoszące wilgotność powietrza dookoła rośliny- nie * mile widziane zdjęcie: * gatunek- Nepenthes ventriciosa * jak długo roślina rośnie w warunkach parapetowych- około roku * czy roślina była przyzwyczajana do tych warunków czy też pochodzi od hodowcy który w takich warunkach trzymał tą roślinę- Tak. Poprzedni właściciel trzymał ją na południowym parapecie z matczyną rośliną, na podstawce z keremzytem + jego hodowla dzbanków jest zakryta folią od strony pokoju co dodatkowo zwiększało wilgotność. Aklimatyzacja + zapewne rozrośniecie się systemu korzeniowego trwała około pół roku (koniec lata do początku wiosny tego roku) czy "dzbankuje" a jeśli tak to w jakim okresie- Od wiosny do ok 2 połowy jesieni (u mojego znajomego od którego mam ową roślinkę tak dzbankował) * czy roślina jest doświetlana- nie i u mojego znajomego też nie była miejsce hodowli (kuchnia, łazienka, pokój) z orientacyjną informacja na temat temperatur i wilgotności- Pokój, okno zachodnie, temperatura pokojowa w moim wypadku wynosi 25*C (w porywach 30*C), wilgotność około 50%/60%. * czy stosujecie dodatkowe zabiegi podnoszące wilgotność powietrza dookoła rośliny- nie * mile widziane zdjęcie Tak od siebie- chciałbym się dowiedzieć jak to jest z N.bicalcarata bo chce sobie kupić ale nie wiem czy bez terra da rade. Edytowane 7 Czerwca 2010 przez BlachaSk8 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 9 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2010 Nepenthes ventriciosa - dodany do listy. Po mimo to poproszę o dodatkowe opinie potwierdzające możliwość jego hodowli na parapecie. BlachaSk8 - dziękuję za tak pełna wypowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Tak od siebie- chciałbym się dowiedzieć jak to jest z N.bicalcarata bo chce sobie kupić ale nie wiem czy bez terra da rade. Raczej nikt Ci na to nie odpowie, bo nikt tego nie próbował. Paulo pisał kiedyś, że dawał radę w szklarni, ale szklarnia to co innego niż parapet. No chyba, że moooocno nagrzany parapet. Problem z tym gatunkiem pojawi się zimą. Nie lubi zimna i niskich temperatur. Jak udaje Ci się hodować na parapecie gatunki górskie- pośrednie, to może wśród tych szukaj łatwiejszych w uprawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapuch Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) Nepenthes rafflesiana, * od początku, 4 lata * kupiona w nepenti więc pewnie nieprzyzwyczajana * zależy kiedy przychodzi słonko, w tym roku na przykład dopiero pod koniec kwietnia, ale uśredniając od początku kwietnia do końca października, * bez doświetlania, * parapet w dużym pokoju, temp od 19-25 C, okno na południowy-zachód wilgotność nie jestem w stanie stwierdzić, obecnie jest to stara ceglana kamienica, więc na pewno jest wilgotniej, ale i wcześniej w "suchym bloku" też nie było problemów * na początku pryskania+keramzyt, obecnie żadne i nie stwierdziłem jakichkolwiek spowolnień * Foto: * info dodatkowe - najlepiej dzbankująca roślinka w kolekcji parapetowej w zasadzie tydzień po pojawieniu się słonka zaczyna pompować, z drugiej strony po nadejściu jesieni wszystkie usychają. * Nepenthes truncata (Pasian), * od początku, 4 lata * kupiona w nepenti więc pewnie nieprzyzwyczajana - co więcej początkowo trzymana w akwarium, jednak ze względu na gabaryty chciał nie chciał musiałem ją w końcu wystawić na zewnątrz i szczerze nie zrobiło to na niej większego wrażenia, zero aklimatyzacji * najwolniej się rozkręca, w tym roku np. dopiero teraz pompuje pierwsze dzbany, ale średnio środek maja do nawet końca listopada - zdecydowanie największa bezwładność * bez doświetlania, * parapet w dużym pokoju, okno na południowy zachód, temp od 19-25 C wilgotność nie jestem w stanie stwierdzić, obecnie jest to stara ceglana kamienica, więc na pewno jest wilgotniej, ale i wcześniej w "suchym bloku" też nie było problemów * na początku pryskania+keramzyt, obecnie żadne i nie stwierdziłem jakichkolwiek spowolnień * Foto: *zdecydowanie nabardziej trwałe dzbanki, do tej pory mam 3 z zeszłorocznego rzutu, fakt z pousychanymi górnymi częściami, ale cały czas z płynem * Nepenthes x 'Coccinea', * 3 lata * kupiona w nepenti jako nieukorzeniona sadzonka, ukorzeniana w akwarium, potem tylko parapet, krótki okres aklimatyzacji, szybko ruszyła * średnio kwiecień - pażdźiernik, * bez doświetlania, * parapet w dużym pokoju, temp od 19-25 C okno na południowy-zachód wilgotność nie jestem w stanie stwierdzić, obecnie jest to stara ceglana kamienica, więc na pewno jest wilgotniej, ale i wcześniej w "suchym bloku" też nie było problemów * na początku pryskania+keramzyt, obecnie żadne i nie stwierdziłem jakichkolwiek spowolnień * zdjęcia * po nastaniu jesieni wszystkie dzbanki usychają. Ponadto N. sangwinea oraz N x'Ventrata' również parapet, również dzbanki są, przy czym u tego drugiego tylko młoda, metrową dopadła w tym roku ta sama przypadłość co dużej części innych forumowiczów i jeszcze w tym roku nie puściła dzbana, chociaż pnie się w góre jak nigdy wcześniej. Natomiast z całą pewnością nie polecam aklimatyzować na parapecie N. vieillardi, pierwszą roślinkę przez tą śmiałość straciłem, dopiero druga w akwarium czuje się na tyle komfortowo żeby dzbankować. Ponadto N. boschiana oraz N. sibuyanensis - przy próbie przestawienia na parapet potraciły dzbanki i nie chciały rosnąc - po roku wrzuciłem je spowrotem do akwa i pompują bez problemu. Wszystkie dzbanki rosną w 100% mchu sphangum Edytowane 10 Lipca 2010 przez Kapuch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Może wypowiecie sie o tych dzbankach czy dadza rade na parapecie czy bedą dzbankowały ? Rebbeca Soper Maxima x Fusca Reffesiana x Ampullariana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Lipca 2010 Autor Share Napisano 7 Lipca 2010 Może wypowiecie sie o tych dzbankach czy dadza rade na parapecie czy bedą dzbankowały ? Rebbeca Soper Tak. Jest już na liście "pewniaków". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Zauważyłem mały błąd - nie N. ventriciosa, tylko ventricosa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Lipca 2010 Autor Share Napisano 7 Lipca 2010 Zauważyłem mały błąd - nie N. ventriciosa, tylko ventricosa. Zgadza się - poprawiane. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 witam a czy ktoś wie czy dało by się hodować Nepenthes maxima na parapecie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Może wypowiecie sie o tych dzbankach czy dadza rade na parapecie czy bedą dzbankowały ? Reffesiana x Ampullariana czy to nie przypadkiem Nepenthes x Hookeriana który jest już na tej liście?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Nie nie jest to hokeriana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi