Skocz do zawartości

"Parapetowe" dzbaneczniki.

Marrom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Michał - masz rację, zresztą marrom już to potwierdził - że N. × hookeriana to jest to samo co N. ampullaria × N. rafflesiana.

Kapuch - bardzo przydatne informacje, dzięki. Szczerze mówiąc jestem zaskoczony, że N. rafflesiana przez zimę spokojnie daje sobie radę na parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

Moze inaczej w takim razie czy wychodzi na to ze w moim przykladzie N. rafflesiana. jest matka a ojcem N. ampullaria w waszym przykladzie odwrotnie ,ma to jakies znaczenie i czy jest jakas róznica?

Odnośnik do odpowiedzi

Kapuch - bardzo przydatne informacje, dzięki. Szczerze mówiąc jestem zaskoczony, że N. rafflesiana przez zimę spokojnie daje sobie radę na parapecie.

Jeśli chodzi o kwestie światła, to przy zachowanej wilgotności w zamkniętym akwa bez doświetlania daje rade wiele gatunków: N. eymae, N. spectabilis, N. vieillardii, N, boschiana, N copelandii (Pasian), N. sibuyanensis, N. argentii, N. ramispina - wszystkie te roślinki mają za sobą dwie zimy w akwa na parapecie na oknie, mają się dobrze, tyle że przez okres późno jesienno-zimowy stoją w miejscu. Niestety N. diatas o mały włos nie zgnił, o dziwo N. x 'hookeriana' też nie za dobrze znosił parapet i się mu zgniło . Z róznych powodów nie byłem w stanie zapewnić światła roślinom w zimie, obecnie mam sprawdzony "arsenał" roślinek , które wiem że przetrwają - a w przyszłym roku palludarium na pewno sie pojawi ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Moze inaczej w takim razie czy wychodzi na to ze w moim przykladzie N. rafflesiana. jest matka a ojcem N. ampullaria w waszym przykladzie odwrotnie ,ma to jakies znaczenie i czy jest jakas róznica?

Nie mam pojęcia czy rośliny będą się znacząco różnić ale różnić się jakoś będą na pewno. Zaczynając od tego ile jest odmian N. rafflesiana. Poza tym masz pewność, że ktoś poprawnie zapisał krzyżówkę? Jesteś w stanie dotrzeć do informacji o osobie, która dokonywała takiego zapylenia? Generalnie wszystkie N. x hookeriana wyglądają podobnie, ale czasem da się zauważyć małe różnice.

Odnośnik do odpowiedzi

To marne szanse, że jesteś w stanie określić krzyżówkę. Postaram się wgłębić w temat, czy jeśli jest zapylenie odwrotne, to czy oznacza się to tak samo. Coś mi świta, że marrom jakoś ostatnio twierdził, że wśród kapturnic nie ma znaczenia w którą stronę idzie zapylenie. Jeśli chodzi o dzbanki - przyznaję, (jeszcze) nie wiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi świta, że marrom jakoś ostatnio twierdził, że wśród kapturnic nie ma znaczenia w którą stronę idzie zapylenie. Jeśli chodzi o dzbanki - przyznaję, (jeszcze) nie wiem.

Dokładnie. W przypadku kapturnic nie spotkałem się z różnicą (przynajmniej w nazewnictwie) pomiędzy krzyżówką AxB i BxA. Płeć może mieć jednak znaczenie w przypadku kultywaru (choć w tym przypadku będzie rozmnażany tylko (?) wegetatywnie.

Co do formatu zapisu krzyżówek zacytuję z innego tematu:

Taka ciekawostka odnośnie nazewnictwa z podesłanego przez marroma linka do Międzynarodowego Kodeksu Nomenklatury Botanicznej (Kodeks wiedeński) http://ibot.sav.sk/icbn/main.htm.

Zgodnie z art. H2 dotyczącym nazewnictwa krzyżówek (NAMES OF HYBRIDS) oraz zaleceniami oznaczonymi jako H2A:

"It is usually preferable to place the names or epithets in a formula

in alphabetical order. The direction of a cross may be indicated by

including the sexual symbols (C: female;X: male) in the formula, or by

placing the female parent first. If a non-alphabetical sequence is

used, its basis should be clearly indicated."

W wolnym tłumaczeniu - preferuje się zapisywanie nazw krzyżówek w porządku alfabetycznym. Wskazanie płci może nastąpić bądź przez oznaczenie płci literami C (żeńska) oraz X (męska) albo przez umieszczenie na pierwszym miejscu płci żeńskiej (matki).

Skoro więc nie zapisujemy krzyżówki w porządku alfabetycznym ze wskazaniem płci, krzyżówka powinna być zawsze zapisana zgodnie ze wzorem: (płeć żeńska - matka ) x (płeć męska - ojciec).

Więc i tutaj nie ma jednoznaczności w zapisie. Rozszyfrowanie co było męskie, a co żeńskie to totolotek (chyba, że opisujący oznaczył dodatkowo płeć).

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

Update:

F. May (Sockhom) założył niedawno blog i jeden z wpisów dotyczy uprawy dzbaneczników w niskiej wilgotności:

http://carnivorousockhom.blogspot.com/2010...w-humidity.html

Jakby ktoś chciał próbować to podobno najlepiej do tego sprawdzają się gatunki pośrednie (intermediate):

veitchii, truncata, fusca, maxima, vogelii.

Myślę, że spokojnie mogę je dorzucić do Bazy, choć klimat północnej Francji jest chyba troszkę łagodniejszy niż nasz.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...
Update:

F. May (Sockhom) założył niedawno blog i jeden z wpisów dotyczy uprawy dzbaneczników w niskiej wilgotności:

http://carnivorousockhom.blogspot.com/2010...w-humidity.html

Jakby ktoś chciał próbować to podobno najlepiej do tego sprawdzają się gatunki pośrednie (intermediate):

veitchii, truncata, fusca, maxima, vogelii.

Myślę, że spokojnie mogę je dorzucić do Bazy, choć klimat północnej Francji jest chyba troszkę łagodniejszy niż nasz.

Kolejne jego fotki z parapetowego eksperymentu:

http://carnivorousockhom.blogspot.com/2011...hes-in-may.html

klimat północnej Francji jest chyba troszkę łagodniejszy niż nasz.

Rzeczywiście jest odrobinę łagodniejszy jednak wilgotność powietrza na jego parapecie i na naszych parapetach jest raczej podobna.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Ja obecnie hoduję ten gatunek jako pośredni-wysokogórski i lepiej rośnie niż w moich warunkach czysto nizinnych. Jednak u mnie to ciągle szklarnia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...