Marrom Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2011 Nepenthes platychila na parapecie: http://carnivorousockhom.blogspot.com/2011...ila-almost.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 Czym dłużej uprawiam dzbaneczniki, to bardziej utwierdzam się w tym, że tak naprawdę ich duża większość jest w stanie poradzić sobie w warunkach parapetowych. Jeśli roślina ma zapewnione wszystkie warunki poza wysokim poziomem wilgotności bardzo dobrze, to poza kilkunastoma najbardziej wymagającymi gatunkami większość poradzi sobie na parapecie, a przez okres jesieni/zimy nie będzie po prostu dzbankowała. Wg. moich obserwacji dużo bardziej tolerancyjne są krzyżówki - nawet trudniejszych gatunków, część rośnie naprawdę niczym popularna ventrata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 28 Lipca 2012 Share Napisano 28 Lipca 2012 (edytowane) No właśnie, szkoda, że nie ma zbyt wielu odważnych osób żeby trochę poeksperymentować i uprawiać dzbaneczniki na parapecie. Poza tym ,sam przekonałem się na N. villosa że co za dużo to niezdrowo i nie wszystkie dzbanki lubią zamgławianio-zraszanie. To samo stało mi się z jednym okazem N. rajah. Z drugiej strony, większość tych "parapetów" jest jednak choć trochę stuningowana - a to dodatkowe oświetlenie na zimę, a to nawilżacz powietrza, a to klimatyzator latem (przewidziany dla rodziny, niekoniecznie dla roślin). Edytowane 28 Lipca 2012 przez fly guy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacperzki Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 A czy wiecie czy da rade N Bloody Marry? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 A czy wiecie czy da rade N Bloody Marry? Ja obstawiam,ze tak. Chociaz głowy nie dam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 A czy wiecie czy da rade N Bloody Marry? Poradzi sobie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 28 Lipca 2013 Share Napisano 28 Lipca 2013 U mnie na "parapecie" dzbakują: Nepenthes 'Bloody Mary' Nepenthes 'Hookeriana' Nepenthes "Louisa" Nepenthes 'Miranda' Nepenthes 'Rebecca Soper' Nepenthes 'Ventrata' Nepenthes aristolochioides x mira Nepenthes maxima x trusmadiensis Nepenthes merrilliana x campanulata Nepenthes spathulata x robcantleyi (from seed) Nepenthes spectabilis x ventricosa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 3 Października 2013 Share Napisano 3 Października 2013 Do wcześniej wymienionych gatunków mogę jeszcze dodać: Nepenthes ampullaria Brunei green Nepenthes copelandii Nepenthes bicalcarata Sarawak Giant Red Nepenthes bongso Nepenthes spathulata Nepenthes spectabilis 'Sibuatan' Nepenthes Gymnamphora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 Mógłbyś wstawić zdjęcia i opisać warunki w jakich poszczególne gatunki Ci dzbankują? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 4 Października 2013 Share Napisano 4 Października 2013 (edytowane) Tak trochę oszukuję, bo nad parapetem (wschodnim) mam 2x54W, ale może te informacje będą dla kogoś przydatne: N. fusca - rośnie jak na drożdżach, dzbankuje aż miło. Podejrzewam, że bez doświetlania również by sobie poradził, przynajmniej w okresie dużego nasłonecznienia. N. muluensis x lowii - dzbankuje, rośnie sukcesywnie, choć powoli. N. truncata 'Pasian' - dzbankuje, chociaż pokrywki dzbanków są praktycznie zamknięte. Rośnie baardzo powoli. Edytowane 4 Października 2013 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Października 2013 Share Napisano 5 Października 2013 Mógłbyś wstawić zdjęcia i opisać warunki w jakich poszczególne gatunki Ci dzbankują? Mówisz i masz http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=17086 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salivan Napisano 29 Lipca 2014 Share Napisano 29 Lipca 2014 Wie ktoś,czy da rade na parapecie nepenthes vogelii? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 29 Lipca 2014 Share Napisano 29 Lipca 2014 Da radę. Choć lubi wyższą wilgotność, jest w stanie zaaklimatyzować się do parapetu. O, chociażby tu: http://carnivorousockhom.blogspot.com/2010...w-humidity.html Ale wiadomo, że parapet parapetowi nierówny. Do tego lepiej aklimatyzować małą roślinę niż starszy okaz. W zakresie temperatur też jest dość tolerancyjny, ja go trzymam w pokojowym paludarium bez dodatkowego chłodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 29 Lipca 2014 Share Napisano 29 Lipca 2014 To się podepnę... A górski N. alba? Bo mam nie małą chrapkę na skubańca kiedyś A zanim odłożę z wypłaty na jakiś sprzęt, to minie jeszcze sporo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salivan Napisano 29 Lipca 2014 Share Napisano 29 Lipca 2014 (edytowane) Da radę. Choć lubi wyższą wilgotność, jest w stanie zaaklimatyzować się do parapetu. O, chociażby tu: http://carnivorousockhom.blogspot.com/2010...w-humidity.html Ale wiadomo, że parapet parapetowi nierówny. Do tego lepiej aklimatyzować małą roślinę niż starszy okaz. W zakresie temperatur też jest dość tolerancyjny, ja go trzymam w pokojowym paludarium bez dodatkowego chłodzenia. Chce go dać na drzwi balkonowe skierowane dokładnie na południe.Da radę?Chcę go jako pierwszego dzbanecznika ''nie mieszańca''w kolekcji Edit:A jakie dzbaneczniki czyste gatunkowo polecilibyście na parapet? Edytowane 30 Lipca 2014 przez salivan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi