Skocz do zawartości

z serii "Mega Projekty"

maklerw

Rekomendowane odpowiedzi

Całą elektryke będe mógł w końcu zakładać i choć może nie będzie to super wyglądało z kablami na wierzchu(...)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale kable mozesz pochowac w listwy przeznaczone do chowania, zabezpieczania kabli. Mozna je przyczepic do sufitu albo polozyc na podlodze przy scianie :):D

A zdjęciami mozesz nas częsciej "zamęczać" :D nikt tu chyba nie narzeka na ich nadmiar :P

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 90
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Myślałem o korytkach ale wilgoć się tam dostanie i tak więc nie ma to sensu. Jest też jeszcze czas na przemyslenie. Skrzynke już całą skompletowałem. Ale żeby myśleć o pełnym montażu musze poczekać na zamgławiacze, żeby sprawdzić czy pompa z RO poradzi sobie z nimi. Wówczas ostatecznie będe mógł zdecydować gdzie co bedzie zawieszone.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Nie wiem czy dobrze myślę, nie znam się zbytnio, ale jeśli korytka pozamykasz, a szczeliny posmarujesz cienką warstwą silikonu żeby uszczelnić łączenia, to raczej nie powinna się wilgoć dostać ;-)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Temat na razie zawieszony. Pojawiły się problemy :

- podłoga nie chce wyschnąć.

- na domiar złego za szybko zabezpieczyłem unigruntem i zgryzło się z folią w płynie, przez co nie moge kłaść płytek.

- dziś sprawdziłem pompe od RO i choć myślałem że wystarczy dla 5 zestawów dyszt to w rzeczywistości ciśnienie wystarczyło zaledwie na 2 zestawy dysz ... więc czeka mnie zmiana pompy.

- płytki i tak jak bym położył mógłby mróz rozsadzić bo klej utwardza się w pełni dopiero po 28 dniach ...

Za tydzien sprobuje coś innego zrobić ... popełniłem pare błędów. Niestety ale pośpiech w ostatniej fazie nic dobrego nie wniósł. Przez to że całość jest bardzo dobrze zabezpieczona przed wigocią to są problemy z odparowaniem z tynku czy właśnie z podłogi

+ kratka odpływowa podłączona do kanalizacji działa super i nie przenosi żadnych zapachów choć nie jest wogóle przepłukiwana wodą.

+ większość podzespołów elektroniki sprawdzona i działa bez zastrzeżeń.

+ pomieszczenie jest spore i już na tym etapie zaczyna spełniać swoje zadanie. Obecnie utrzymuje się wyższa temperatura niż na zewnątrz pomimo uchylonego okna. Nie prowadze jeszcze pomiaru temp. ale niedługo może się uda podłączyć układ bo w końcu dowiedziałem się że pompa od RO nie spełni pokładnaych w niej nadziejach i wiem już co i gdzie ostatecznie zamontować.

Projekt wróci gotowy na wiosne. Szykuje mała niespodzianke :D i myśle że was naprawde zaskocze.

Jeśli chodzi o koszta to mimowszystko nie są wysokie !! Tak naprawde koszta nie są wysokie choć można by myśleć że to niewiadomo ile kosztuje. Oczywiście nie licze własnego wkładu i czasu pracy mojego i żony :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Temat powrca na tapete choć na razie nic wam jeszcze nie pokaże :) pomieszczenie już działa choć na razie nie jest kompletne. Nie ma schodów i system zamgławianie nie jest uruchomiony bo wymaga poprawek :) a części jak zwykle ida i idą. System czujników czeka na montaż a jeszcze instalacja alarmowa jest w trakcie własnej produkcji i przeóbek.

Ale moge już coś powiedzieć o temperaturach. Na chwile obecna to przy włączonym świtle nocą (tańszy prąd) temp wynosi 23 stopnie zaś za dnia bez światła spada do 13 :D bez klimy. Wilgotnośc wacha się w przedziale 80-85% ... więc na tą chwile jest to pomieszczenie idealne dla górali. Zimą temp wewnarz bez jakiegokolwiek źródła ciepła nie spadła poniżej zera !!! nawet przy -25 na zewnątrz. Oczywiście jeszcze lepsze było by zrobienie całkowicie pomieszczenia w ziemi, ale nie dało rady, zszedłe na tyle ile się dało (rozsądnie i bezpiecznie, jak by nie było podłoga jest na poziomie ław domu) .

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zuzycia prądu to w tej chwili działa jedynie HPS 400W przez 12 godzin, w ciągu 15-16 dni licznik wskazał 27 kwh ... musze sprawdzic cene pradu u mnie ale to wszystko prawie lapie sie na taryfe nocna. Wiec jest tanio i mozna myslec o drugiej lampie.

Odnośnik do odpowiedzi

System zamgławiania zmieniony fi6 na fi10 i działa jak należy. Po 15 sekundach działania mam naprawde mgłe wewnątrz, co prawda nie jest to taka mgła jak wygląda mgła ale widać w powietrzu odrobiny wody. Ostateczny osąd choć nie widziałem na żywo innych myśle że te dysze firmy cool-net są bardzo dobre. W obiegu mam załączone 14 dysz o wydajności 5,5l/h załączane na 15 sek co 59min 45s :) przez cala dobę, myśle że to rozwiązanie pozwoli na zlikwidowanie przezemnie przymusu podlewania roślin. Pompa jak u sativa, fly-guy czy majora ta sama flora 1200 . Zdjęcia może uda się zrobić jutro. Choć w całym M1 brakuje schodów i zbiornika na RO (na razie zastepczy).

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

W końcu dostałem blache :) oto dzisiejszy owoc prac :) W poniedziałek pojedzie do cynkowni.

P1020325.JPG P1020326.JPG P1020327.JPG P1020328.JPG

A oto całe centrum sterowania :) proste na zewnątrz, w środku plontanina kabli.

P1020323.JPG P1020324.JPG

System zamgławiania 14 dysz podłączone na węże fi 10 całość łączona na szybkozłączki pneumatyczne, łatwe szybkie i bardzo proste do wszelkich przeróbek. Zasilane pompą Flora 1200.

P1020318.JPG P1020321.JPG P1020318.JPG

HPS 400w przerobiony :) wszystkie bebechy wepchniete w skrzynke i o dziwo nic się nie topi, nie przegrzewa, nie wybucha, ani też nie ma żadnego przebicia.

P1020320.JPG

Na koniec obieg do RO czyli w puszce pompa podnosząca ciśnienie i cały zestaw do RO czyli trzy prefiltry i membrana.

P1020322.JPG

Edytowane przez maklerw
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

cały czas szuakłem czegoś dobrego do pomiaru i zmalazłem :) jak chcecie to za nieduże pieniądze możecie też sobie coś takiego sprawić a mowa o zestawach ze sklepu AVT : poszukajcie jak chcecie na google :P :

AVT 570 - 8 pomiarow temp z wyjsciem na USB

AVT 5230 - 2 pomiary temp. ale za to zapisuje wyniki :) tez podpinany pod USB -48zł do lutowania.

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatura wewnątrz nie jest jakaś super jeśli chodzi o górale ale na razie założenia minimalne się sprawdzają nocami z włączonym HPS 22 stopnie za dnia bez HPS 18 stopni ... przy temp na dworze za dnia 28 ... więc nie ma rewelacji ale też nie jest źle.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Czas powoli myslec nie o chlodzeniu ale o zabezpieczeniu na zime. W tym tygodniu zaczynam chyba robic "patio" dookola i tez jako pomieszczenie dla roslin zimujacych w jednym. Możliwe, że to rozwiązanie już duzo da i zabezpieczy rośliny przed przemarźnieciem (te w M1) ale trzeba sie zabezpieczyc i musze pomyslec o dogrzewaniu w razie czego.

Z tad pytanie czy ktos cos wiecej wie o promiennikach ciepla ? Na ile to rozwiazanie bylo by dobre i efektywne, oraz czy to cieplo jest tylko pozornie odczuwane czy naprawde nagrzewają one pomieszczenia, bo działają chyba na zasadzie promieni podczerwieni, oraz może ktoś wie czy takie promienie nie wplyna negatywnie na rosliny ??

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że to może się przydać:

W "Fizjologii roślin" Kopcewicza (PWN) można wyczytać, że IR stymuluje reakcje obronne roślin, kwitnienie, rozrost systemu korzeniowego, wytwarzanie nasion i przerywanie ich spoczynki hamuje jednak wzrost wydłużeniowy pędów. Światło podczerwone stymuluje fitochrom występujący w roślinach. Zarówno impulsy, jak i ciągłe oświetlenie tym promieniowaniem jest wykorzystywane w TC na Katedrze Biologii Molekularnej i Fizjologii Roślin, do wywołania tych (między innymi) właśnie efektów, więc raczej tego można się spodziewać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.