Skocz do zawartości

zostawic czy usunac

popo33

Rekomendowane odpowiedzi

wiatm mam pytanie bo nie wiem co zrobic

moja mucholowka ma az trzy pedy kwiatowe,ale nie jestem do konca pewien moze sa to dwie mucholowki scisle przy sobie posadzone takie kupilem,jeden z pedow juz zakwitl a dwa pozostale ida w gore,przyczym dwa wyrastaja jakby obok siebie a trzeci oddzielnie.co zrobic zostawic czy usunac....

dokarmiam mucholowke co widac bo jej liscie i pulapki urosly.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz mieć z tego nasiona i wiesz jak to zrobić to zostaw tę pędy. Jeżeli natomiast nie chcesz za mocno osłabiać rośliny to jak najszybciej je usuń.

Edytowane przez M@ti
Odnośnik do odpowiedzi

Zapylenia krzyżowego nie będzie, ale nasiona mogą być jeśli nawet zapyli pyłkiem wewnątrz jednego kwiata. Tylko na pewno będzie ich mniej niż w wypadku zapylenia krzyżowego.

Edytowane przez M@ti
Odnośnik do odpowiedzi

No czasami może się udać jakieś uzyskać ale i tak będą kiepsko kiełkowały. Już nie wspominając, że hodowanie muchołówki od nasiona ma sens tylko "dla sportu", bo to łatwe nie jest. Trzy pędy... na prawdę warto tak osłabiać roślinę? Wg mnie nie.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że to jest tylko dla sportu to się zgodzę:) Ostatnio z tak uzyskanych sześciu nasion wykiełkowało mi pięć. Dlatego piszę, że jest to realne. Jednak roślina dostaje od tego dosyć mocno.

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie laika odnośnie pędu kwiatowego: niedawno moja muchołówka wypuściła jeden, i jak tylko się dało obcięłam go, rzecz w tym że on dalej rośnie, tzn rośnie ten słupek który pozostał - musiałam bo znowu uciąć po paru dniach ale on wciąż rośnie, przy obcinaniu był jeszcze dość cienki a teraz robi się coraz grubszy i dłuższy i nie wygląda na to żeby obcięcie pąka mu zaszkodziło. Czy to normalne??

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie laika odnośnie pędu kwiatowego: niedawno moja muchołówka wypuściła jeden, i jak tylko się dało obcięłam go, rzecz w tym że on dalej rośnie, tzn rośnie ten słupek który pozostał - musiałam bo znowu uciąć po paru dniach ale on wciąż rośnie, przy obcinaniu był jeszcze dość cienki a teraz robi się coraz grubszy i dłuższy i nie wygląda na to żeby obcięcie pąka mu zaszkodziło. Czy to normalne??

Dobre! :rotfl:

Pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Na jakiej wysokości go obcinałeś? Ja zawsze zostawiam max. 1cm.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

do mokrego torfu, nie do wody, destylką tylko podlewasz.

Masz opis w pierwszych wątkach tego działu.

mam nadzieję że znajdziesz.

Postępujesz praktycznie identycznie jak z liściem.

Edytowane przez pawel033
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.