chwieju Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 (edytowane) Witam Dostałem od kumpla roślinki, bo ten wyjechał za granicę i były mu zbędne ;P W sumie sam miał je od niedawna i wiedzę o nich pewnie taką samą jak moja...hmmm...z przykrością muszę stwierdzić, że roślinki są w opłakanym stanie Dlatego też proszę o identyfikację i ewentualne rady. Wiem, że należy podlewać je wodą demineralizowaną, postawiłem je na słońcu i trochę odżyły przez ten tydzień co je mam..przesyłam zdjęcia i proszę o ewentualne porady Edytowane 8 Czerwca 2010 przez chwieju Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 Wklej normalnie te zdjęcia.. Pierwsze dwa jakies dzbanki, nie widze tam nic, znająz życie jakieś Ventraty. (chociaż ten pierwszy szerokawe liście ma) Przedostatnia - drosera capensis. Ostatnia jest martwa. Mogła kiedyś być droserą aliciae spathulatą, tokaiensisem.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chwieju Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2010 (edytowane) dzięki za szybką odpowiedx Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jaką ziemię użyć do poszczególnych roślinek, bo sprawdzałem, że jest różna i jak je ustawiać - w słońcu cz w cieniu?? tutaj jeszcze zbliżenie tych szerokich liści tutaj ta mniejsza z węższymi liśćmi Edytowane 8 Czerwca 2010 przez chwieju Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 Najlepiej poczekać na dzbanki, ale 1 wygląda na x gentle, a drugi ventrata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 8 Czerwca 2010 Share Napisano 8 Czerwca 2010 (edytowane) Te dzbaneczniki to mi się wydaje, że to są Ventrata i x gentle. A co do podłoża to torf kwaśny o ph 3.5 do 4.5 . Ustaw je tak żeby miały jak najwięcej światła. Edytowane 8 Czerwca 2010 przez wolo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chwieju Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2010 dzięki wszystkim za pomoc..jutro skocze do OBI po ziemię, bo w kwiaciarniach mają tylko uniwersalną.. Będę się starał je jakoś reaktywować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi