Skocz do zawartości

4 roślinki do identyfikacji

chwieju

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;)

Dostałem od kumpla roślinki, bo ten wyjechał za granicę i były mu zbędne ;P W sumie sam miał je od niedawna i wiedzę o nich pewnie taką samą jak moja...hmmm...z przykrością muszę stwierdzić, że roślinki są w opłakanym stanie :( Dlatego też proszę o identyfikację i ewentualne rady. Wiem, że należy podlewać je wodą demineralizowaną, postawiłem je na słońcu i trochę odżyły przez ten tydzień co je mam..przesyłam zdjęcia i proszę o ewentualne porady ;)

f77e08014e09666cm.jpg

a067fb3a9af5491em.jpg

17bb076c43cf41c7m.jpg

dcf5f97b066b5a10m.jpg

ad5efbf3d63ea86bm.jpg

Edytowane przez chwieju
Odnośnik do odpowiedzi

Wklej normalnie te zdjęcia..

Pierwsze dwa jakies dzbanki, nie widze tam nic, znająz życie jakieś Ventraty. (chociaż ten pierwszy szerokawe liście ma)

Przedostatnia - drosera capensis.

Ostatnia jest martwa. Mogła kiedyś być droserą aliciae spathulatą, tokaiensisem..

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za szybką odpowiedx ;)

Jeszcze chciałbym się dowiedzieć jaką ziemię użyć do poszczególnych roślinek, bo sprawdzałem, że jest różna i jak je ustawiać - w słońcu cz w cieniu??

tutaj jeszcze zbliżenie tych szerokich liści

78533f87e6e7eafam.jpg

tutaj ta mniejsza z węższymi liśćmi

f0b8c30c88c4c735m.jpg

Edytowane przez chwieju
Odnośnik do odpowiedzi

Te dzbaneczniki to mi się wydaje, że to są Ventrata i x gentle. A co do podłoża to torf kwaśny o ph 3.5 do 4.5 . Ustaw je tak żeby miały jak najwięcej światła.

Edytowane przez wolo
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.