tomislav1ster Napisano 9 Czerwca 2010 Share Napisano 9 Czerwca 2010 Z racji iż nie mam zamiaru z zaprzestaniem hodowania dzbanków planuję zrobić coś na kształt kwadratu o boku 2 m. Jak na razie stwierdziłem, że najlepszym i najtańszym materiałem do budowy tego będzie płyta OSB 8mm przytwierdzona do konstrukcji z kątówek drewnianych. Od wewnątrz planuję to zabezpieczyć folią w płynie, zastanawiam się tylko, czy zanim folia nie byłoby dobrze całą płytę wymalować jakąś emulsją. Jako oświetlenie oczywiście HPS 400 W z żarówką son-t agro. Planuję wykopać dół który zostałby okryty folią PCV w którym spocznie jakieś 40 - 50 cm tej budowli ze względu na to, że moja piwnica nie jest za wysoka a ponadto sądzę, że przyczyni się to do obniżenia temp w środku. Co o tym sądzicie. Chętnie wysłucham propozycji i spostrzeżeń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 9 Czerwca 2010 Share Napisano 9 Czerwca 2010 Płytę możesz pokryć emulsją do drewna na zewnątrz, ale nie mam pewności czy takowa emulsja dobrze zwiąże z folią w płynie. Użyłbym także metalowych kątowników. Koszt jednego to nie więcej niż 5zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 9 Czerwca 2010 Share Napisano 9 Czerwca 2010 A jak to będzie obudowane tą płytą i zamknięte i 2x2x2 to HPS tego nie zagotuje tam w środku? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 10 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2010 W sumie to w środku chciałem mieć tylko żarówkę, elektronika byłaby na zewnątrz. Ponadto zawsze mogę wstawić wentylator który by ciepłe powietrze wypompowywał na zewnątrz. Drugą opcją jest zrobienie tego z grubej foli ale muszę iść wtedy zmierzyć temp bo o ile płyta byłaby jakimś izolatorem (nie wiem czy nie będzie potrzebny klimatyzator) o tyle folia nie. Ważnym pytaniem jest jaką najwyższą temp górale mogą mieć w nocy i czy mieści się ona w optymimum ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 gdzieś spotkałem się z takim patentem że jest specjalna obudowa do HPSa do której podłączasz przewód wentylacyjny chyba to by było najlepsze bo wilgotność by nie spadła a ciepło było by odprowadzane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Chłodzenie HPS nie załatwi sprawy zmiany temperatury w ciągu dnia z 30 stopni, na 18 w nocy. Tak czy siak będzie trzeba zrobić chłodzenie, a niekoniecznie HPS z wentylacją pozwoli dobić do 30 (30kilku?) stopni w ciągu dnia, gdy w piwnicy będzie panować chłód. U mnie w wakacje jest to 12*-17* w wakacje i od 3*-8* w zimie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 10 Czerwca 2010 Share Napisano 10 Czerwca 2010 Wydaje mi się, że tam nie tyle chłodzenie co ogrzewanie potrzebne będzie, i to szczególnie w zimie. Płyta 8mm nie jest jakimś super izolatorem i temperatura w nocy spokojnie będzie spadać o te kilka stopni szczególnie jeśli to w ziemi wkopane będzie. Ten HPS najlepiej jak zrobisz tak jak pisał michcup z tym, że w lato ciepłe powietrze powinno być wyrzucane na dwór a zimą do wnętrza piwnicy aby skumulować na noc trochę ciepła (podniesie to średnią temperaturę i nie trzeba będzie mocno dogrzewać ) Dużo jeszcze zależy jak ta piwnica położona jest względem budynku. Jeśli któraś z jej ścian jest ścianą budynku a do tego południową to może się okazać, że latem niestety potrzebne będzie chłodzenie. Najlepiej gdybyś znał temperaturę panującą w tej piwnicy w lato i zimę (dzień i noc) i wtedy coś można by szacować. Tak pozostaje metoda prób i błędów. Płytę dobrze było by na początek zabezpieczyć czymś antygrzybicznym dobrze penetrującym a następnie możesz malować np. folią w płynie a to wszystko okleić folią chromową no może bez dna. Otrzymasz jedno wielkie lustro 5-cio wymiarowe:) Na spód i pas około 20cm na obwodzie patrząc od spodu i tak dałbym czarną folię. Otrzymasz wanienkę, w której stała będzie woda nie narażając płyty. Ogólnie pomysł zrobienia tego w piwnicy jest bardzo dobry ze względu na małą zmienność temperatur a co za tym idzie mniejsze koszta inwestycji w ogrzewanie czy chłodzenie. Jak już ruszysz z budową to czekamy na relację. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Działaj kolejny wariat na punkcie dzbaneczników mam nadzieje że pojawi się jeszcze choć kilka osób z takim zacieńciem do upray tych roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 15 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2010 Akurat inne rośliny owadożerne nie chcą mi rosnąć tak jak dzbanki, nawet proste może muchołówki. Zastanawiam się czy jest może coś tańszego do zabezpieczenia płyt OSB przed wilgocią niż folia w płynie. Pytam się gdyż musiałbym jej kupić z co najmniej 15 KG która kosztuje 140 zł około. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi