makserwus Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Hey. Kolega likwidował hodowlę roślin owadożernych. Miał tam mnóstwo mchu, lecz czy to sphagnum. Kupiłem od niego wszystko co miał czyli rośliny z jego małego ogrodowego torfowiska. I właśnie mam pytanie co do mchu. Chciałbym go trochę sprzedać, lecz kolega powiedział że to jest mech, a gdy spytałem jaki powiedział że nie wie. CZY KTOŚ MOŻE MI POWIEDZIEĆ, CZY JEST TO MECH TORFOWIEC SPHAGNUM? Kolega kupił mech na internecie, więc nie jest jakiś kradziony czy tam z lasu czy coś. I jeszcze 1 pytanko: Czy taki mech jest drogi? Bo chcę wiedzieć za ile go sprzedać. Oczywiście sprzedam go jak będzie to mech torfowiec sphagnum. Foty: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2010 Nie zakładam nowego tematu. Kolejne pytanie. Trochę mchu sprzedaję, a trochę chciałbym w naturalne środowisko dać. U mnie koło domu tata ma lasek. Jest tam zawsze mokro. Rosną tam olchy. Pokrzyw jest mnóstwo. Zamierzam skosić pokrzywy, kawałek w lasku tam gdzie mokro dać sphagnum. Lasek nie jest duży. Pytanie: Czy te sphagnum będzie rosło w tym lasku?? Czy muszę posypać specjalnej ziemi, czy ono może rosnąć tam w tej leśnej ziemi? Dalsze pytanie potem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 a moze oddalbys mi pare litrow sphagnum za jakas rosline? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2010 Hmm... Za jaką roślinkę?? A do lasu mogę go trochę dać? Ja teraz mech hoduje tak: na folie wysypałem trochę torfu, a na torf dałem mech. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 27 Czerwca 2010 Share Napisano 27 Czerwca 2010 jesli naturalnie w tym miejscu nie rosnie mech sphagnum to ciezko zeby sie utrzymal po posadzeniu go tam, wiec raczej nie do lasu. A co do roslin za niego to rosiczka intermedia, filiformis czy kapturnica purpurea ssp purpurea lub leucophylla x mitchelliana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Interesowały by mnie rosiczki te 2 i ta kapturnica leucophylla x mitchelliana. Ile za to mchu bym musiał dać? Edytowane 28 Czerwca 2010 przez makserwus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 4 pelne litry mchu, potrzebuje na torfowisko nowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divastion Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Witam wszystkich! Ja się tak trochę podepnę pod ten wątek, ze swoim pytaniem: Mianowicie, wczoraj poszedłem do szklarni, celem dokładnego obadania mchu, który posiadam (mech dostałem razem z drosera intermedia, od jednego ze sprzedających). Odkąd go kupiłem (czwartek 05.08) to cały czas miał taki kolor: I kompletnie NIC się nie zmieniało, a trzymałem go w szklarni, torf zalany wodą, ale mech nie pływał... raz na miesiąc starałem się go delikatnie zalać. Światła miał b. dużo, ale nie widać, żeby mu przypalało końcówki, więc chyba optymalna ilość. Wczoraj przez cały dzień pozwoliłem wodzie wyparować, tak, że gałązki były dobrze widoczne. I oto, co ukazało się moim oczom: Widać wyraźnie, że gałązka na górze jest bardziej zielona, niż żółta Czyżby mech powoli odżywał? Liczę na Wasze opinie, jako, że Wy już nie jedno widzieliście i łatwo Wam będzie zdiagnozować, czy coś z tego będzie, czy już raczej nic.... Zaznaczę, że na pewno ta gałązka była wcześniej żółta, tak jak pozostałe widoczne na zdjęciu. Pozdrawiam i dzięki za opinie. Miłego dnia Wszystkim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Tak z tej jednej gałazki naczyna odżywać mech. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Ten mech wygląda jakby wcześniej już był mocno wysuszony ciężko powiedzieć czy coś jeszcze z niego będzie. To zazielenienie to glony, jeśli coś zacznie odżywać to będzie to stożek wzrostu albo pojawią się nowe stożki na łodygach, listki na pewno nie odżyją. Potrzymaj to jeszcze parę tygodni - z torfowcem nigdy nic do końca nie wiadomo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Ja taki suszony dlaewm na torfowisko jako podłoże dla binat bo mi lepiej w tymrosną i nie wiem jakim cudem oddzyl na poczatku wygladalo to tak jak tu na zdj. A teraz zaczyna obrastac wokol binat zywy mech Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Dlatego piszę, że to nigdy nic nie wiadomo do końca Tutaj na zdjęciach to na pewno glony. Jeśli coś zacznie rosnąć to spodziewaj się zielonych kulek na łodygach, które po paru dniach zaczną wyglądać jak małe główki torfowca. Stare listki, szczególnie z dołu łodygi, na bank nie odżyją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divastion Napisano 8 Września 2010 Share Napisano 8 Września 2010 Dlatego piszę, że to nigdy nic nie wiadomo do końca Tutaj na zdjęciach to na pewno glony. Jeśli coś zacznie rosnąć to spodziewaj się zielonych kulek na łodygach, które po paru dniach zaczną wyglądać jak małe główki torfowca. Stare listki, szczególnie z dołu łodygi, na bank nie odżyją. Ok, dzięki za info, jak to dobrze, że człowiek się może uczyć całe życie... Masakra, a na pierwszy rzut oka, myślałem, że zaczyna odżywać Nigdy w życiu bym nie pomyślał, że to glon No, ale tak jak pisałem, teraz już będę wiedział No nic, trzeba sobie będzie kupić jakiś żywy starter na początek a jak z tego coś "wylezie" to tym lepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi