noyle Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Chciałbym zacząć uprawiać muchołówkę i jakąś z rosiczek subtropikalnych. Mam do dyspozycji parapet południowo-wschodniego okna (bardziej na wschód niż na południe). W przypadku braku zachmurzenia bezpośrednie słonce było dostępne na początku czerwca ok. 3,5 godz. (9-13:30). W takich warunkach wymagane byłoby doświetlanie roślin? W takich warunkach wymagane byłoby doświetlanie roślin przez kilka godzin dziennie? Przy takiej pogodzie jak jest ostatnio (pochmurno) trzeba doświetlać ciągle? Jedna świetlówka T5 24W 10 000K byłaby wystarczająca dla nie więcej niż 5 roślin? Jeśli tak to, lepiej używać jedną świetlówkę, czy dwie ale przy krótszym czasie doświetlania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 3,5h to trochę mało światła. Warto doświetlać. Możesz doświetlać po porze bezpośredniego słońca lub ciągle, choć to trochę marnowanie prądu. Jedna świetlówka dla roślin stojących pod nią "gęsiego" typu t5 wystarczy, ale nie 10000k. Szukaj czegoś o temperaturze barwowej 6500k. Nie może być tak, że "dzięki dwóm świetlówkom doświetlał będę krócej" Roślina nie jest bateryjką którą można szybciej naładować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Mam tak samo jak Ty i żyły bez doświetlania. Teraz są doświetlane świetlówką energooszcz. o mocy 10W i świetnie sobie dają radę. Czasami przenoszę je na balkon gdzie mają światło od 14-15 do 20~. Moje wszystkie rośliny mają się dobrze i kwitną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noyle Napisano 16 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2010 (edytowane) To jest spektrum tej świetlówki, naniosłem też widmo PAR. Ma sporo w zakresie światła niebieskiego wiec wydaje mi się, że mogłaby być. Co prawda czerwonego ma mało, jednak w tutaj padają stwierdzenie, że przewaga niebieskiego powoduje "krzaczenie się" rośliny, skracanie międzywęźli, lepszy rozwój systemu korzeniowego oraz zwiększenie ilości chlorofilu powodującego zielone zabarwienie liści. Edytowane 16 Czerwca 2010 przez mariuszli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przlde Napisano 3 Lipca 2010 Share Napisano 3 Lipca 2010 Czy świetlówka http://allegro.pl/item1102290507_zarowka_e...1w_60w_e14.html będzie dobra dla muchołówki oraz rosiczki? Mam lampkę na taki gwint i planuję zakupić taką żarówkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 3 Lipca 2010 Share Napisano 3 Lipca 2010 Barwa światła odpowiednia. Możesz pokusić się o coś mocniejszego np. 15W. Jeżeli nie, to zupełnie wystarczy. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi