Skocz do zawartości

warunki uprawy

noyle

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do dyspozycji parapet południowo-wschodniego okna (bardziej na wschód niż na południe). W przypadku braku zachmurzenia bezpośrednie słonce było dostępne na początku czerwca ok. 3,5 godz. (9-13:30).

Czy w takich warunkach, przy zastosowaniu doświetlania można z powodzeniem uprawiać typową odmianę muchołówki?

Jeśli tak to jaka orientacyjna moc świetlówek T5 byłaby wymagana?

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to południowy parapet to pewnie bez doświetlenia by się dało. ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony.

A jeśli chodzi o doświetlanie to mi około połowy stycznia (w te największe mrozy) przy świetlówce kompaktowej , "żarówce energooszczędnej" o mocy 23W i temp. 2700k. Puściła pęda. a pod koniec lutego urosła mi pułapka o wielkości 3,6 cm. doświetlałem ją tylko jak się ściemniało tak aby dzień trwał około 14 godzin.

Wydaje mi się że nie powinno być problemów, ale poczekaj aż wypowie się ktoś bardziej doświadczony ja mam muchołówkę niecałe pół roku.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tylko możesz wystawić ją na bezpośrednie słońce czyli zewnętrzną część parapetu to byłoby nawet lepiej.

Jeśli nie, to i tak powinna sobie poradzić bez doświetlania.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli to południowy parapet to pewnie bez doświetlenia by się dało. ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony.
Parapet jest bardziej wschodni niż południowy.

A jeśli chodzi o doświetlanie to mi około połowy stycznia (w te największe mrozy) przy świetlówce kompaktowej , "żarówce energooszczędnej" o mocy 23W i temp. 2700k. Puściła pęda. a pod koniec lutego urosła mi pułapka o wielkości 3,6 cm. doświetlałem ją tylko jak się ściemniało tak aby dzień trwał około 14 godzin.
Czy ona nie powinna w styczniu zimować w chłodzie i nie rosnąć?

Z wystawieniem za okno coś pomyślę, bo mam spory lecz spadzisty parapet zewnętrzny. Jednak jak się coś zakombinuje to będzie się dało wystawić.

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie była zimowana wcześniej niż powinna, więc w styczniu już ją obudziłem. rośnie bardzo dobrze, miała 10 liści jak ją kupiłem, a teraz rozsadziłem ją i mam jedną roślinę która ma 12 pułapek a druga 25 oraz trzecia malutka 3 małe pułapki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.