noyle Napisano 15 Czerwca 2010 Share Napisano 15 Czerwca 2010 Mam do dyspozycji parapet południowo-wschodniego okna (bardziej na wschód niż na południe). W przypadku braku zachmurzenia bezpośrednie słonce było dostępne na początku czerwca ok. 3,5 godz. (9-13:30). Czy w takich warunkach, przy zastosowaniu doświetlania można z powodzeniem uprawiać typową odmianę muchołówki? Jeśli tak to jaka orientacyjna moc świetlówek T5 byłaby wymagana? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 16 Czerwca 2010 Share Napisano 16 Czerwca 2010 Jeśli to południowy parapet to pewnie bez doświetlenia by się dało. ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony. A jeśli chodzi o doświetlanie to mi około połowy stycznia (w te największe mrozy) przy świetlówce kompaktowej , "żarówce energooszczędnej" o mocy 23W i temp. 2700k. Puściła pęda. a pod koniec lutego urosła mi pułapka o wielkości 3,6 cm. doświetlałem ją tylko jak się ściemniało tak aby dzień trwał około 14 godzin. Wydaje mi się że nie powinno być problemów, ale poczekaj aż wypowie się ktoś bardziej doświadczony ja mam muchołówkę niecałe pół roku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 16 Czerwca 2010 Share Napisano 16 Czerwca 2010 Jeśli tylko możesz wystawić ją na bezpośrednie słońce czyli zewnętrzną część parapetu to byłoby nawet lepiej. Jeśli nie, to i tak powinna sobie poradzić bez doświetlania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
noyle Napisano 16 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2010 Jeśli to południowy parapet to pewnie bez doświetlenia by się dało. ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony.Parapet jest bardziej wschodni niż południowy. A jeśli chodzi o doświetlanie to mi około połowy stycznia (w te największe mrozy) przy świetlówce kompaktowej , "żarówce energooszczędnej" o mocy 23W i temp. 2700k. Puściła pęda. a pod koniec lutego urosła mi pułapka o wielkości 3,6 cm. doświetlałem ją tylko jak się ściemniało tak aby dzień trwał około 14 godzin.Czy ona nie powinna w styczniu zimować w chłodzie i nie rosnąć? Z wystawieniem za okno coś pomyślę, bo mam spory lecz spadzisty parapet zewnętrzny. Jednak jak się coś zakombinuje to będzie się dało wystawić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 17 Czerwca 2010 Share Napisano 17 Czerwca 2010 tak muchołówka w tym czasie powinna być w stanie spoczynku, można jej nie zimować i zapewnic dobre warunki lecz roslina bedzie slabsza na wiosne,lato itd. Zrob jakies zabezpieczenie na tym parapecie zeby nie spadła i powinna byc szczesliwaq Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 17 Czerwca 2010 Share Napisano 17 Czerwca 2010 prawdopodobnie była zimowana wcześniej niż powinna, więc w styczniu już ją obudziłem. rośnie bardzo dobrze, miała 10 liści jak ją kupiłem, a teraz rozsadziłem ją i mam jedną roślinę która ma 12 pułapek a druga 25 oraz trzecia malutka 3 małe pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 18 Czerwca 2010 Share Napisano 18 Czerwca 2010 ja mam taki sam parapet i mi ładnie rośnie, co prawda pułapki słabo się wybarwiają ale rosną szybko i są b. duże jak na muchołówkę. pozdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 13 Lipca 2010 Share Napisano 13 Lipca 2010 Mam pytanie odnośnie hodowania muchołówek na parapecie: Czy można jak jest słońce wystawiać je na zewnątrz a na noc chować do środka? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzyniec2007 Napisano 13 Lipca 2010 Share Napisano 13 Lipca 2010 Tak oczywiście można tak uczynić, jednak w południe kiedy słońce świeci najwyżej i w dodatku jest najcieplej lepiej roślinki schować do półcienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 13 Lipca 2010 Share Napisano 13 Lipca 2010 Muchołówkę do półcienia, człowieku co Ty piszesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 13 Lipca 2010 Share Napisano 13 Lipca 2010 Wystaw na zewnątrz i nie chowaj na noc. Im więcej słońca i im silniejsze tym lepiej. Apelowałem już o zastanowienie się nad tym czy jesteśmy odpowiednią osobą, aby doradzać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi