ErysFR Napisano 18 Czerwca 2010 Share Napisano 18 Czerwca 2010 Jak w temacie. Natknąłem się na 3 rozwiązania http://allegro.pl/item1069482718_tfa_cyfro...kres_10_99.html http://allegro.pl/item1069328806_jbl_termo...kragly_hit.html http://allegro.pl/item1076653116_termometr...atis_sonda.html Ostatni jest z sondą, ale jest niewyobrażalnie dla mnie brzydki... A może wy macie jakieś inne propozycje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 18 Czerwca 2010 Share Napisano 18 Czerwca 2010 Żadnego z tych co podałeś bym nie polecił. Elektronika jest wrażliwa na podwyższoną wilgotność, a te okrągłe analogowe wyglądają jak badziewie z Exo-Terra. Polecam taki: http://allegro.pl/item1084673080_termometr...ym_bioterm.html Mam, używam i jestem zadowolony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 18 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2010 No to taki kupię ^^ dzięki. Temat do zamknięcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 18 Czerwca 2010 Share Napisano 18 Czerwca 2010 Też używam bioterm i nie jestem do końca zadowolony. Zależy na jaki egzemplarz się trafi. Ale na pewno nie sfiksuje od wysokiej wilgotności tak jak elektroniczne po jakimś czasie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 18 Czerwca 2010 Share Napisano 18 Czerwca 2010 Chwila, chwila! Bierz elektroniczny. Przecież to nie stacja ma być w terrarium tylko czujka(na kabelku). Ją możesz na dobrą sprawę zanurzyć w wodzie. Sprawdzałem na mojej stacji. Działa wszystko. Możesz spokojnie na elektronicznym jechać jeśli masz taką ochotę, ale tylko te, które mają czujnik na kabelku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 18 Czerwca 2010 Share Napisano 18 Czerwca 2010 No właśnie nie wszystkie elektroniczne mają czujkę i często to stację musisz wrzucić do wysokiej wilgotności. Ale jeśli jest czujka i mierzy temperaturę jak i wilgotność po spokojnie powinna się też sprawdzić. Przestrzegam tylko przed takimi bez czujki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Czerwca 2010 Share Napisano 18 Czerwca 2010 ja bym wybral ten trzeci z czujka odlaczana. Sam mam stacje ktora wstawiam do wysokiej wilgotnosci odpukac od 3 lat dziala. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 18 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2010 Trochę się pośpieszyłem i kupiłem bioterm. No trudno, mam nadzieję, że nie będzie za bardzo szalał. Kupuję by analizować wszystko z ciekawości, rośliny po przeniesieniu z półki do terra zatrzymały wzrost, a myślałem, że to na odwrót Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 zalerzy jakie to rosliny ale przyczyna moze byc chyba tylko jedna za slabe oswietlenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 (edytowane) Eee..zaraz bioterm kiepski.. Niedawno kupiłem TFA - super wychwalany, a okazał się wadliwy. Zaryzykowałem i kupiłem jeszcze raz ten sam model TFA i działa elegancko. Więc chyba faktycznie zależy od tego na co się trafi. A propos tych elektroników z czujką na kablu, kiedyś tomislav1ster miał właśnie problem, że pod świetlówkami na stateczniku elektronicznym jego higrometr szalał i pokazywał bzdurne odczyty. Edytowane 19 Czerwca 2010 przez JarasPMI Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2010 zalerzy jakie to rosliny ale przyczyna moze byc chyba tylko jedna za slabe oswietlenie. 3X24W, chyba dosyć dużo... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 ... Te kropki mówią wszystko co myślę o tym termohigrometrze. Wg. niego temp. w piekarniku nagrzanym do 45 stopni wynosi 15, a wilgotność w terra 50%. Wilgotność w pokoju podobno 70% Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 A propos tych elektroników z czujką na kablu, kiedyś tomislav1ster miał właśnie problem, że pod świetlówkami na stateczniku elektronicznym jego higrometr szalał i pokazywał bzdurne odczyty. Dokładnie i nie był to byle jaki higrometr tyko exo terra. Dziwne było to, że tylko przy elektroniku szalał przy zwykłym magnetycznym nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2010 Zamiast udzielić mi wymiany gwarancyjnej, powiedział, bym sobie go skalibrował... z czym to się je? (bioterm) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Desire Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 ja bym wybral ten trzeci z czujka odlaczana. Sam mam stacje ktora wstawiam do wysokiej wilgotnosci odpukac od 3 lat dziala. ale zauważ ze ten 3 w opisie ma : Pomiar temperatury za pomoca wewnetrznego czujnika lub za pomoca odlaczanej sondy na kablu o dlugosci 1,5 m. więc wilgotności nie mierzy ;/ tak czy siak trzeba go wrzucić do terra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi