Skocz do zawartości

Termohigrometr. Jaki?

ErysFR

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Natknąłem się na 3 rozwiązania

http://allegro.pl/item1069482718_tfa_cyfro...kres_10_99.html

http://allegro.pl/item1069328806_jbl_termo...kragly_hit.html

http://allegro.pl/item1076653116_termometr...atis_sonda.html

Ostatni jest z sondą, ale jest niewyobrażalnie dla mnie brzydki... :)

A może wy macie jakieś inne propozycje?

Odnośnik do odpowiedzi

Też używam bioterm i nie jestem do końca zadowolony. Zależy na jaki egzemplarz się trafi. Ale na pewno nie sfiksuje od wysokiej wilgotności tak jak elektroniczne po jakimś czasie.

Odnośnik do odpowiedzi

Chwila, chwila!

Bierz elektroniczny. Przecież to nie stacja ma być w terrarium tylko czujka(na kabelku). Ją możesz na dobrą sprawę zanurzyć w wodzie. Sprawdzałem na mojej stacji. Działa wszystko. Możesz spokojnie na elektronicznym jechać jeśli masz taką ochotę, ale tylko te, które mają czujnik na kabelku.

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie wszystkie elektroniczne mają czujkę i często to stację musisz wrzucić do wysokiej wilgotności. Ale jeśli jest czujka i mierzy temperaturę jak i wilgotność po spokojnie powinna się też sprawdzić. Przestrzegam tylko przed takimi bez czujki.

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę się pośpieszyłem i kupiłem bioterm. No trudno, mam nadzieję, że nie będzie za bardzo szalał. Kupuję by analizować wszystko z ciekawości, rośliny po przeniesieniu z półki do terra zatrzymały wzrost, a myślałem, że to na odwrót :)

Odnośnik do odpowiedzi

Eee..zaraz bioterm kiepski.. Niedawno kupiłem TFA - super wychwalany, a okazał się wadliwy. Zaryzykowałem i kupiłem jeszcze raz ten sam model TFA i działa elegancko. Więc chyba faktycznie zależy od tego na co się trafi. A propos tych elektroników z czujką na kablu, kiedyś tomislav1ster miał właśnie problem, że pod świetlówkami na stateczniku elektronicznym jego higrometr szalał i pokazywał bzdurne odczyty.

Edytowane przez JarasPMI
Odnośnik do odpowiedzi

A propos tych elektroników z czujką na kablu, kiedyś tomislav1ster miał właśnie problem, że pod świetlówkami na stateczniku elektronicznym jego higrometr szalał i pokazywał bzdurne odczyty.

Dokładnie i nie był to byle jaki higrometr tyko exo terra. Dziwne było to, że tylko przy elektroniku szalał przy zwykłym magnetycznym nie.

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wybral ten trzeci :) z czujka odlaczana. Sam mam stacje ktora wstawiam do wysokiej wilgotnosci odpukac od 3 lat dziala.

ale zauważ ze ten 3 w opisie ma :

Pomiar temperatury za pomoca wewnetrznego czujnika lub za pomoca odlaczanej sondy na kablu o dlugosci 1,5 m.

więc wilgotności nie mierzy ;/ tak czy siak trzeba go wrzucić do terra

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.