Skocz do zawartości

moja hodowla

okulista

Rekomendowane odpowiedzi

MOJA HODOWLA

Z racji takiej że jestem początkującym hodowcą roślin owadożernych, zakładam temat w którym będę umieszczał regularnie zdjęcia roślin.

Nie zabraknie tu również pytań co do hodowli. Rośliny zakupiłem na allegro za 20 zł. Zaczynam od zdjęcia z dnia w którym poczta dostarczyła mi rośliny. Będę bardzo wdzięczny za odwiedzanie tego tematu i doradzanie jak mam dbać o moje "maleństwa" =]

Zdjęcia będę starał się wrzucać co tydzień.

9-06-2010

9062010.jpg 9062010ros.jpg

Rośliny wypakowałem z paczki i umieściłem je na parapecie w cieniu aby nie uznały szoku , dostarczyłem dość dużo wody destylowanej ponieważ gleba była wysuszona. Transport roślin spowodował zamknięcie się paszcz muchołówek i brak "rosy" na liściach rosiczki. Po 3 dniach wystawiłem rośliny na południowo zachodni parapet.

Odnośnik do odpowiedzi

16-06-2010

16062010.jpg 16062010ros.jpg

Rośliny trzymam prawie cały czas na balkonie pod zadaszeniem , gdy pada lub wieje staram sie je trzymać w domu. Początkowo przyzwyczajałem je do słońca aby się liście nie popaliły ale na chwilę obecną mogą stać cały dzień na słońcu. Podlewam tak aby w podstawce były 2 cm wody , gdy tą wsiąknie roślina to czekam 24 godziny aby gleba sie przewietrzyła i podlewam ponownie.

Czy powinienem już przesadzić muchołówkę , czy jeszcze się wstrzymać ?
Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę sensu przesadzania narazie muchołówki :)

Ok , poczekam aż nieco urośnie . Dzięki za odpowiedź :)

23-06-2010

DSCF9676.jpg DSCF9663.jpg

DSCF9670.jpg DSCF9678.jpg

DSCF9674.jpg DSCF9680.jpg

Rośliny nie stwarzają żadnego problemu , spokojnie sobie rosną ^_^ . Niepokoi mnie fakt że muchołówka jeszcze nie złapała sobie ofiary, nie mam zamiaru sam jej dokarmiać , poczekam aż sama coś złapie bo przecież jest do tego zdolna a trzymam ją na zewnątrz :) Powodem zamknięcia się jednej z paszcz jest najprawdopodobniej ciekawość któregoś z członków rodziny <_< . Niebawem na mój zewnętrzny parapet dołączy cefal i kapturnica :).

1) Czy powinienem odciąć to coś długiego wyrastającego z rosiczki? Zauważyłem ze gdy to sie pojawiło roślinka przestała wytwarzać liście.

2) Cz jeśli muchołówka nie złapie muchy a sam jej nie wrzucę to możliwe jest ze w końcu uschnie ?

Edytowane przez okulista
Odnośnik do odpowiedzi

1. To u rosiczki jest to pęd kwiatowy jak chcesz to utnij jak nie to nie. Jak nei utniesz to będziesz miał z tego nasionka. :)

2. Możesz jej rzucic jakas muche. Nie nie uschnie. Uschnac to moze po jakims czasie ale tez lisc ktoremu podełeś muchę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Potrzebuję pilnej pomocy. Kupiłem cefala i kapturnice ale sprzedajacy wysłał mi rośliny bez podłoża i doniczek... Prosze doradźcie mi co powinienem jutro kupić ( jaką ziemie , doniczkę) aby sie to przyjęło , o ile jest szansa... ?

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże to zwykły kwaśny torf bez dodatków, jest tego sporo choćby na alledrogo. Doniczka zwykła, plastikowa.

PS. Ładna muchołówka, moje się niestety nie chcą wybarwiać, mimo że przez 8-10h dziennie prażą się w bezpośrednim słońcu...

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję pilnej pomocy. Kupiłem cefala i kapturnice ale sprzedajacy wysłał mi rośliny bez podłoża i doniczek... Prosze doradźcie mi co powinienem jutro kupić ( jaką ziemie , doniczkę) aby sie to przyjęło , o ile jest szansa... ?

W Nysie nie kupisz dobrego torfu w 5l workach(sprawdzone) ja kupuje torf w 80l workach sklepie ogrodniczym za Krzyżnem(chyba wiesz gdzie jest ten kościół ). Jak nie potrzebujesz/nie znajdziesz jakiegoś torfu to mogę oddać parę litrów.

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem torf kwaśny do iglaków bo innych nie było i wsadziem rozwalające się w palcach rośliny do torfu... mam nadzieje że się przyjmie. głupota - wysyłanie sadzonek bez podłoża i bez korzeni...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.