sknerus Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Chciał bym się dowiedzieć jak często podlewacie muchołówki. Ja stosuję zasadę podlewam obserwuję czy roślinka wypiła, jeden dzień przerwy i nalewam nową dawkę deszczówki. Ale czytałem że powinno się utrzymywać cały czas min 1 cm wody w podstawku -dolewać wodę, czy roślinka w takim wypadku nie zgnije? I jeszcze jedno dlaczego pułapki pomimo wystawiania na słońce (doniczka stoi na południowym parapecie) mają słabo widoczny blady kolor różowy, słabo się wybarwiają? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delete Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Chciał bym się dowiedzieć jak często podlewacie muchołówki. Ja stosuję zasadę podlewam obserwuję czy roślinka wypiła, jeden dzień przerwy i nalewam nową dawkę deszczówki. Ale czytałem że powinno się utrzymywać cały czas min 1 cm wody w podstawku -dolewać wodę, czy roślinka w takim wypadku nie zgnije? I jeszcze jedno dlaczego pułapki pomimo wystawiania na słońce (doniczka stoi na południowym parapecie) mają słabo widoczny blady kolor różowy, słabo się wybarwiają? 1.Ja podlewam wtedy, kiedy zobaczę, że górna warstwa torfu przeschnie. Latem trochę częściej. 2. Pewnie masz kultywar, który słabiej się wybarwia. Przegłodź ją trochę to lepiej się wybarwi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Chciał bym się dowiedzieć jak często podlewacie muchołówki. Ja stosuję zasadę podlewam obserwuję czy roślinka wypiła, jeden dzień przerwy i nalewam nową dawkę deszczówki. Ale czytałem że powinno się utrzymywać cały czas min 1 cm wody w podstawku -dolewać wodę, czy roślinka w takim wypadku nie zgnije? I jeszcze jedno dlaczego pułapki pomimo wystawiania na słońce (doniczka stoi na południowym parapecie) mają słabo widoczny blady kolor różowy, słabo się wybarwiają? Co do wybarwiana tak jak kolega wyżej napisał. Średnio podaje mu wodę do podstawki raz na 2 dni, mówię orientacyjnie bo zawsze sprawdzam jaki jest stan torfu. Nie może być zbyt suchy i nie powinno być przez długi czas bagno na górze. Woda nie może być cały czas w podstawce bo możesz kolegę przelać. Kup wodę destylowaną/demineralizowaną 5l za średnio 5zł, deszczówką lepiej nie podlewać. Ja mam muchołówkę 2 miesiące i problemów z roślinką wynikających z podlewaniem na razie nie mam. Hej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 A dlaczego nie może podlewać deszczówką? Tylko niech nam powie czy mieszka w centrum w Łodzi czy gdzieś na obrzeżach. Deszczówka w moim przypadku ratuje moje fundusze, dawno bym już zbankrutował, jak bym miał podlewać destylką rośliny ktore rosną na polu( Kapturnice,muchołówki) piją wodę jak smoki , przy takich upalnych dniach to idzie dziennie 1,5 l. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 (edytowane) Jakieś najzwykleisze owadozery to kranowa nawet podlewam jak nie ma deszczowki czy destylki. I rosną Ale to tylko raz na jakis czas. Alem rzadko. Edytowane 19 Czerwca 2010 przez wolo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 odstaną kranówą tez można, ale zapewne wykwity soli się pojawią, co nie jest estetyczne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 Ja tylko mówie ze jak nei mają czym podlewać to w ostatecznosci kranowa odstana. A najlepiej przegotowana i odstana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 (edytowane) Ja muchołówki podlewam w zależności od pogody, gdy są pochmurne dni, czyli przez kilka miesięcy prawie zawsze to czekam aż wyschnie potem dolewam trochę. agdy są upały to utrzymuje 2 cm. W jaki sposób pobieracie deszczówkę ?? dużo gorzej wypada deszczówka od destylki ?? Edytowane 20 Czerwca 2010 przez pawel033 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delete Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 To ja zadam takie pytanie odnośnie deszczówki. Mogę zbierać ją na obrzeżu miasta w którym mieszka niecałe 15tys. mieszkańców? Tj. teren ogródków działkowych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 Ja ci powiem TAK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 WOLO u nas jak oceniasz deszczówkę ?? Mieszkam niecałe 10 km od ciebie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 20 Czerwca 2010 Share Napisano 20 Czerwca 2010 śmiało zbieraj te deszczówke , wystaw jakas beczke,wanne,koryto byle co i czekaj na deszczyk. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 21 Czerwca 2010 Share Napisano 21 Czerwca 2010 Przecież jak jest deszczówka to deszczówka podlewam. A roślina nic nie jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Na deszcz czekał nie będę długo , u mnie leje prawie codziennie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość d@wid Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Odkopię temat. Czy wodą przefiltrowaną przez Brite też można śmiało podlewać ? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi