Skocz do zawartości

Podlewanie

sknerus

Rekomendowane odpowiedzi

Chciał bym się dowiedzieć jak często podlewacie muchołówki.

Ja stosuję zasadę podlewam obserwuję czy roślinka wypiła, jeden dzień przerwy i nalewam nową dawkę deszczówki.

Ale czytałem że powinno się utrzymywać cały czas min 1 cm wody w podstawku -dolewać wodę, czy roślinka w takim wypadku nie zgnije?

I jeszcze jedno dlaczego pułapki pomimo wystawiania na słońce (doniczka stoi na południowym parapecie) mają słabo widoczny blady kolor różowy, słabo się wybarwiają?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuję zasadę podlewam obserwuję czy roślinka wypiła, jeden dzień przerwy i nalewam nową dawkę deszczówki.

Ale czytałem że powinno się utrzymywać cały czas min 1 cm wody w podstawku -dolewać wodę, czy roślinka w takim wypadku nie zgnije?

I jeszcze jedno dlaczego pułapki pomimo wystawiania na słońce (doniczka stoi na południowym parapecie) mają słabo widoczny blady kolor różowy, słabo się wybarwiają?

1.Ja podlewam wtedy, kiedy zobaczę, że górna warstwa torfu przeschnie. Latem trochę częściej.

2. Pewnie masz kultywar, który słabiej się wybarwia. Przegłodź ją trochę to lepiej się wybarwi. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wybarwiana tak jak kolega wyżej napisał.

Średnio podaje mu wodę do podstawki raz na 2 dni, mówię orientacyjnie bo zawsze sprawdzam jaki jest stan torfu. Nie może być zbyt suchy i nie powinno być przez długi czas bagno na górze. Woda nie może być cały czas w podstawce bo możesz kolegę przelać. Kup wodę destylowaną/demineralizowaną 5l za średnio 5zł, deszczówką lepiej nie podlewać. Ja mam muchołówkę 2 miesiące i problemów z roślinką wynikających z podlewaniem na razie nie mam.

Hej.

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie może podlewać deszczówką? Tylko niech nam powie czy mieszka w centrum w Łodzi czy gdzieś na obrzeżach. Deszczówka w moim przypadku ratuje moje fundusze, dawno bym już zbankrutował, jak bym miał podlewać destylką rośliny ktore rosną na polu( Kapturnice,muchołówki) piją wodę jak smoki :P, przy takich upalnych dniach to idzie dziennie 1,5 l.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja muchołówki podlewam w zależności od pogody, gdy są pochmurne dni, czyli przez kilka miesięcy prawie zawsze to czekam aż wyschnie potem dolewam trochę. agdy są upały to utrzymuje 2 cm.

W jaki sposób pobieracie deszczówkę ??

dużo gorzej wypada deszczówka od destylki ??

Edytowane przez pawel033
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
Gość d@wid

Odkopię temat. Czy wodą przefiltrowaną przez Brite też można śmiało podlewać ?

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.