ErysFR Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 (edytowane) Witam. Dorwałem pompkę do expresu za pół darmo, nakupowałem dysz i innych bajerów i mam dwa istotne problemy. 1) Nigdzie nie mogę znaleźć redukcji z 3/4" gwint wew. na 1/4" pod wężyk!! gdzie dostanę? Przeleciałem 3 castoramy i węglobud w szczecinie! 2) Problem może prozaiczny, ale.. po podłączeniu dysz. Z dysz gardeny takich czerwonych z dziurkami po bokach (opisane jako zamgławiające) nic nie leci, lekko odkręcę to tylko kapie. Po podłączeniu dysz od spryskiwaczy ręcznych leci tylko... prosta jak drut strzelił smużka wody o średnicy milimetra. Bardzo długa, co wskazuje na panujące wysokie ciśnienie. Pompka ma 60W, ma "moc" ładnie pompuje wodę. Zresztą taka dokładnie sama jak z artykułu z tej strony ? ? ? ? ? Edytowane 19 Czerwca 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 1) poszukaj na Allegro 2) bo może za mocno skręciłeś albo zapchana lub uszkodzona(wada fabryczna) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Czerwca 2010 Share Napisano 19 Czerwca 2010 ad. 1 Idz do slekpu z motoryzacją ale tą od ciężarówek i szukaj szybkozłączek pneumatycznych tylko tam rozmiary są podawane w milimetrach, nie wiem czy taki uda ci się przejście znaleść ale możesz spróować. ad. 2 Być może że wina jest wody bo do zmgławiania powinna być zdemineralizowan, ewentualnie możesz mieć złe zasilanie i nie uzyskujesz odpowiedniego ciśnienia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 Zamgławiające Gardena są szaro-czarne. Czerwone działają tak, jak napisałeś. Co prawdą są rożne odmiany ale jak piszesz, że z dziurkami po boku, to przychodzą mi na myśl tylko jedne -nie niezraszające. Poniżej link do zraszających, z mojego urządzenia do zraszania na flytrap: http://www.plon.com.pl/images/products/big...1371-20.198.jpg Fajne są też te: http://www.topik.com.pl/produkty_img/113_1396.jpg Choć nie da się uzyskać drobnej mgiełki, można regulować wydajność każdej z dysz w dodatku, można wybrać jeden z sześciu trybów zraszania. Redukcje itp. możesz kupić w sklepie z automatyką (To nic, że przeznaczone są dla gazów. Do wody też się nadają tylko trzeba odpowiednio zamontować wężyki). Możesz też kupić przez internet w tym miejscu http://mcten.pl/technika-co2-szybkozlaczki...20f59badd3c8b7f Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino2000 Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 Jak masz jakiegoś tokarza w pobliżu to napewno Ci dorobi taką przejściówkę, i to jaką bedziesz chciał. Pzdr Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 (edytowane) Ja już wszystko zrobiłem na patentach, taką skrzynkę wstawiłem z wbudowanym programatorem, wygłuszyłem wszystko itp. z tym, że pompka chyba trochę słaba, bo dokładnie te dysze nie zamgławiają tak jak opisujesz, tylko bardziej opryskują rośliny Czy może to być winą zastosowanych wężyków 3,5mm? Edytowane 28 Czerwca 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino2000 Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 za niskie ciśnienie albo zła końcówka:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Końcówka dobra, zamgławiająca, tj. zrobił B.T... z ciśnieniem to oczywiste przecież, pytanie co jest przyczyną, mały przekrój czy słaba pompka.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 28 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2010 Hej, pompa mi tłoczy wodę na wysokość 1,5 metra, może to jest powodem niskiego ciśnienia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 28 Czerwca 2010 Share Napisano 28 Czerwca 2010 wydaje mi sie ze to może być powód bo jednak przy takiej wysokości wydajność może znacząco spadać ale pewności nie ma bo zależy to też pompy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 29 Czerwca 2010 Share Napisano 29 Czerwca 2010 To są pompki ciśnieniowe, tłokowe. W zależności od ciśnienia (3, 5 15 bara), mogą tłoczyć wodę na wysokość 3, 5 lub 15 metrów do góry (teoretycznie). Wydaje mi się, że pompka jest za słaba albo niedokładnie zainstalowałeś wężyk przy samej pompce i zasysane jest powietrze. To bardzo obniża wydajność i przy okazji sprawia, że pompka mocno hałasuje. Druga opcja, że ekspres, z którego pochodzi pompka był niskociśnieniowy. Co to za ekspres? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 29 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2010 http://allegro.pl/item1068949586_pompa_wod...rups_saeco.html taki sam Skusiłem się na niego po przeczytaniu tego artykułu http://drzewolazy.pl/system-zraszania.html - tam jest taka sama pompka chyba. Artykuł ten zresztą znalazłem przed twoim jakoś tak wyszło pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcino2000 Napisano 30 Czerwca 2010 Share Napisano 30 Czerwca 2010 średnica wężyków ma znaczenie dla przepływu. A ty masz ewidentnie za niskie ciśnienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi