Skocz do zawartości

Ujmę to popularnym określeniem: Betony

ErysFR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też widziałem w castoramie muchołówkę amerykańską za cene 20-26zł zł każda miała 2 pędy kwiatowe, ziemia czy torf to sucha bryła a roślinie po dotknięciu odpadały liście od bulwy, które i tak były suche i zżółkłe, to chyba w całym kraju castorama tak dba o owadożery :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 37
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 2 months later...

Poszedłem do OBI po doniczkę do Skrzydłokwiatu, bo wołał juz o przesadzenie i oczywiście najpierw zajrzałem na stanowisko owadożerów. Zacząłem się przyglądać roslinom i oczywiście połowa w opłakanym stanie, a wybór sprowadzał się do 1 gat. rosiczki 1 gat dzbanka - bez dzbanków :P i paru innych roslin proszących o zajęcie sie nimi.

Zauważyłem, że podpis pod muchołówką jest nieco dziwny a mianowicie podają, że muchołówka to rosiczka, następnie dzbanecznik to Sarracenia a dzbanecznik wogóle nie wiadomo skąd. Podszedłem do pani , która, na jej nieszczęście, szwędała się obok owadożerów ale jakos nie zagadałem pierwszy ona do mnie:

- Moge w czymś pomóc ??

A ja na to :

- To raczej ja mogę Pani pomóc; macie źle podpisane rosliny owadożerne, zaraz pani pokażę.

Powiedziałem w czym stoi problem, a pani , która łaskawie przyjęła moją skargę, zamiast przyjąć na grzbiet słowa krytyki, najlepsze - Zwaliła źle umieszczone tabliczki roslin NA KLIENTÓW, którzy je przestawiają ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Pod nazwą "Sarracenia mix" bydgoski Obi sprzedaje też Drosera capensis i Pinguicula 'Tina', wołając sobie za te "Sarracenie" po 23 złote. :) Ale nie martwcie się, jest wyprzedaż - wszystkie owadożery - 50%, co daje nam 11,50 za przyzwoitego tłustosza lub nieprzyzwoicie małą kępkę nieprzyzwoicie małych rosiczek przylądkowych. Moją uwagę o nieprawidłowym oznaczeniu i wynikającym z niego zawyżeniu ceny pani ze stoiska z roślinami skwitowała tak, że niestety oni się nie znają, a dostają wszystkie razem i bez opisu. Jej lico oblał rumieniec. Jedyna roślina, której zakup wydał mi się korzystny to dzbanecznik, którego zdjęcia są poniżej. Kupiłem go za 9 złotych. Mam sporo roślin, ale to mój pierwszy dzbanecznik. To ventrata, prawda?

DSCN1192.JPG

DSCN1193.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie Ventrata. Jak za tą cenę to trafiony zakup. Nie trzymaj Jej w mieszkaniu w pobliżu innych roślin, zmień podłoże od razu. Jest w nim na pewno kupę szkodników - dodają je gratis do wszystkiego co się tam kupuje, czy chcesz, czy nie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w hodowli najpiękniejszych z owadożernych. ( ;

Odnośnik do odpowiedzi

Latem będąc w Dąbrowie Górniczej, w Obi obok CH Pogoria również trafiłem na owadożery. O dziwo były w bdb stanie, gdyż pewnie mieli świeżą dostawę.

W cenie 16 zł był spory wybór średniej wielkości N. 'Ventrata' podpisanych jako...N. gracilis :)

Odnośnik do odpowiedzi

Obi Wrocław:

Trzymam w ręku kapturnice purpurową. Chciałem sprawdzić co wiedzą o owadożerach.

-Przepraszam jak zajmować się tym kwiatkiem

-(...)"Wystarczy wlewać wodę do dzbanków, nie na ziemię. Ta roślina ma te dzbanki po to aby łapać deszcz i nawadniać się nim."

Ciekawy system pobierania wody :rotfl:

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, ktoś wiedział, że dzwoni, ale nie bardzo wiedział, w którym kościele. Z tego co kojarzę, to S. purpurea nie jest w stanie trawić bez wody w kapturach, bo w przeciwieństwie do pozostałych gatunków kapturnic nie wytwarza soków trawiennych. Więc woda w kapturach jej jej potrzebna, tylko że nie do picia. Choć możliwe, że w ten sposób też pobiera wodę gdy nie ma jej w podłożu. Tak jak N. lowii.

Odnośnik do odpowiedzi

Pod nazwą "Sarracenia mix" bydgoski Obi sprzedaje też Drosera capensis i Pinguicula 'Tina', wołając sobie za te "Sarracenie" po 23 złote. :) Ale nie martwcie się, jest wyprzedaż - wszystkie owadożery - 50%, co daje nam 11,50 za przyzwoitego tłustosza lub nieprzyzwoicie małą kępkę nieprzyzwoicie małych rosiczek przylądkowych. Moją uwagę o nieprawidłowym oznaczeniu i wynikającym z niego zawyżeniu ceny pani ze stoiska z roślinami skwitowała tak, że niestety oni się nie znają, a dostają wszystkie razem i bez opisu. Jej lico oblał rumieniec. Jedyna roślina, której zakup wydał mi się korzystny to dzbanecznik, którego zdjęcia są poniżej. Kupiłem go za 9 złotych. Mam sporo roślin, ale to mój pierwszy dzbanecznik. To ventrata, prawda?

Odwiedziłem OBI w Bydzi po przeczytaniu tego posta, jeśi chodzi o rosiczki to tragedia - część częsciowo zasuczona, rzucone bylejak jedna doniczka na drugiej - żal że tak zmarnowali te rośliny. W sumie to pojawiłem się tam z nadzieją wyciągnięcia jakichś okazów muchołówek zbierających się do zimowania, nie doświadczyłem niestety. Natomiast za namową jednego z klientów sklepu (jak widać klienci są lepszymi doradcami niż sprzedający tego marketu) dokonałem zakupu ww. Dzbanecznika, po przesadzeniu nawet nie wygląda tak źle, dobry zakup za 8zł :-)

Dysponuje w domu tylko wschodnim i zachodnim parapetem, a podobno ta odmiana lubi "wschodnią" stronę (tak wyczytałem gdzieś w necie) więc będzie ładnie prezentować się u mnie w pokoju.

Post w sumie ma się nijak do tematu ale dzięki wielkie dla Ciebie za info o wyprzedaży i dla tego pana co mnie definitywnie zachęcił do zakupu "na miejscu" i doradził "co i jak", mam tylko pytanie czy orientujesz się czy gdzieś w Bydgoszczy można dostać za rozsądną cene odmiane muchołówek wybarwiających się w całości na czerwono, zainwestowałem w doświetlanie hodowli i mam ochotę w przyszłym roku mieć coś takiego na parapecie :-)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

mam tylko pytanie czy orientujesz się czy gdzieś w Bydgoszczy można dostać za rozsądną cene odmiane muchołówek wybarwiających się w całości na czerwono, zainwestowałem w doświetlanie hodowli i mam ochotę w przyszłym roku mieć coś takiego na parapecie :-)

Pozdrawiam

W żadnym z bydgoskich sklepów nie uświadczysz. Możesz natomiast odezwać się na wiosnę do mnie - coś pewnie się znajdzie. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.