Masiol Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 Zacznij od torfowiska malutkiego, wtedy Ci nie będą potrzebne ogromne ilości roślin. Kupujesz jedną intermedie, rotundifolie, anglice, filiformisa, dorzucasz jedną kapturnicę i tyle Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 Ja chce takie 1m na 2m . I jak już robie to porzadne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 Zacznij od torfowiska malutkiego, wtedy Ci nie będą potrzebne ogromne ilości roślin. Kupujesz jedną intermedie, rotundifolie, anglice, filiformisa, dorzucasz jedną kapturnicę i tyle Tylko że sprzedałem część swoich roślin na rzecz motoru Kasy nie chce wydawać ponieważ potrzebuję kase na ten właśnie cel. Może za rok jak uzbieram trochę kasy... Co do tematu...Na jakim poziomie są prace nad twoim małym ogródkiem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 24 Czerwca 2010 Share Napisano 24 Czerwca 2010 Pisałem wcześniej że po niedzieli zaczynam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2010 Ja ci polecam zrobic system nawadniania. Kupić rury merioracyjne. Do niech dołączyc jedną grubszą(normalna rura) i tak na środku jedna pionowa gdzie byś tylko konewka wlewał wode a ona sama sie rozprowadza. To by nawadniało od spodu ponieważ "od góry" lać podobno nie wolno(rosiczki). Też mnie zastanawia fakt, co z nimi robisz zima...Agrowłóknina czy może coś innego. EDIT. Zoobrazowałem swój pomysł: Teraz tak mysle i to co narysowales ma tez drugie genialne zastosowanie, sporo takich grubszych rur pod spodem z dziurkami moze zastapic doniczki kumulujace wode, i w dodatku ma drugie zastosowanie, to o ktore tobie chodzilo - podlewanie. Co do torfowiska z pierwszego postu, ma juz 3/4 podloza, z 10 kapturnic i 5 mucholowek. niestety nie zdazylem do ogrodniczego przed zamknieciem i musialem wysadzac swiezo dostarczone rosliny do czesci podloza. Jutro wykanczam, porobie zdjecia i wrzuce do pierwszego postu z dokonczeniem how to. serdecznie pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 Czekamy na fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4rafko4 Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 Gdzie jest ten temat z poprzednim twoim torfowiskiem ? (jesli niema o wstaw kilka fotek jak teraz wyglada) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 25 Czerwca 2010 Share Napisano 25 Czerwca 2010 Też właśnie buduje drugie ale dla żurawiny i borówki. Ma być małe i mam trochę inne rozwiązanie. Zamiast folii i włókniny użyłem.... miski do mieszania zaprawy - tanio w każdym dużym budowlanym. Jeśli ktoś chce malutkie torfowisko to polecam coś takiego. W torfowisku, które już mam dawno zbudowane mam zamiast doniczek butelki plastikowe po wodzie z otworami (polecam 2 warstwy - oszczędność na torfie). Do do nawadniania też jest proste rozwiązanie... do warstwy z butelkami mam doprowadzoną rurę, a butelki działają jak rurki Czasami zdarza się jeszcze druga skrajność, zamiast niedoboru wody może być jej nadmiar, szczególnie po ulewach. Wtedy wszystko zaczyna pływać i jeśli nie ma jeszcze dobrze rozwiniętej warstwy mchów to posadzone rośliny można później znaleźć w innym miejscu. Na to też jest prosty sposób. Dziura w folii na wysokości poziomu torfu, zakryta jakąś starą szmatą, żeby torf nie uciekał z wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2010 Gdzie jest ten temat z poprzednim twoim torfowiskiem ? (jesli niema o wstaw kilka fotek jak teraz wyglada) http://www.rosliny-owadozerne.pl/Przepiekn...sko--t6127.html http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=7847 Pierwszy post wyedytowany, dodatkowe informacje i kolejne etapy, zdjecia. I teraz pytanie o rade do was, czym estetycznie zakryc te folie na brzegach? oraz czy kamienie moga jakos odkwaszac glebe? pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Strasznie mi się podoba. Musze cobie też zrobić tak jak pisałem wcześniej zaczynam po niedzieli. Tylko że jam będę robił mniejsze bo nie mam na tyle miejsca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2010 Witajcie, jesli macie chwilke zerknijcie na pierwszy post, nowe zdjecie i opis. Oprocz tego co zobaczycie na najnowszym zdjeciu bedzie jeszcze: - brzegi foliowe zakryte chrustem - wiecej roslin - mech/trawka - trawa posiana naokolo torfowiska - cos aby nie bylo widac folii oczka wodnego pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Podoba mi się coś takiego a rozwiązanie z rurami faktycznie wydaję się bardzo dobrym rozwiązaniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 9 Lipca 2010 Autor Share Napisano 9 Lipca 2010 Witajcie, juz prawie skonczone, jeszcze gdzieniegdzie krawedzie folii do przykrycia. W tym torfowisku zastosowalem inna strategie niz wczesniej. Tam sadzilem gesto rosliny, teraz robie spore odstepy, aby dac miejsce do rozrostu kapturnica. Z tylu sa wysokie, aby za pewien czas stworzyc scianke. Sarracenia rubra subsp. gulfensis Kącik przeznaczony wylacznie na kapturnice purpurowe. Na zdjeciu ssp. purpurea i venosa oraz venosa 'Red Ruffles' Badyle po lewej do góry to rezerwacja miejsca dla mojej najwiekszej kapturnicy purpurowej, ktorą udalo mi sie zapylic i nie chce narazie jej przesadac. Niewielkie miejsce przeznaczone na rosiczki i tłustosze. Poza nim będe pielił teren od rozsianych rosiczek Wysokie kapturnice, które maja sie rozrosnac i stworzyc scianke. Obecnie najwieksza z nich (alata) ma 70 cm. Czerwone mieszańce na pierwszym planie. Znów bede probowal przezimowac mucholowki. Narazie jest ich okolo 10-15 w polkolu wokol oczka wodnego. Na zdjeciu red-green, regular i red dragon. W tym roku wrocilem do pomyslu oczka wodnego. Zrobilem je jednak 3 razy glebsze niz poprzednie, aby zachowywalo chłodna temperature potrzebna darlingtoni na brzegu. Gdy woda sie nagrzeje wymieniam na lodowatą. Wokol widac mucholowki, gdy ktos ma sokole oko. Dojdzie jeszcze pare. Brzeg obsadzony filiformisami. W środku miejsce dla kapturnic, które maja papuzią krew Zakryta czesciowo mchem i przy chlodnej wodzie, aby zachowac temperature choc tyci niższą X moorei i flava, Badyl za kapturami to rezerwacja miejsca dla wielkiej, zapylonej catesbaei x alata. Rzut na calosc Komentarze, jak zwykle, mile widziane. serdecznie pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 (edytowane) Twoje torfowisko po prostu wymiata! Każda kolejna fota lepsza od poprzedniej Ile kasy na to poszlo? Jesli to nie tajemnica Edytowane 9 Lipca 2010 przez Kon000r Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 9 Lipca 2010 Autor Share Napisano 9 Lipca 2010 (edytowane) Jesli mam byc szczery to dzięki drogim forumowiczą nic na to nie straciłem Dziekuje Wam, za wszystkie kupione ode mnie rosiczki, tłustosze, muchołowki i kapturnice oraz wymiany, jak widzicie kasa nie poszła na marne. Część roślin oczywiście już miałem wczesniej w nadmiarze z pierwszego torfowiska i nie musialem kupowac. Ale gdyby przeliczyć wartosc tych roslin na złotówki to wyjdzie okolo 600 zl pozdro Edytowane 9 Lipca 2010 przez Josyn Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi