maklerw Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Dla mnie bomba aby tylko przetrwaly zime ... choc z darlingtonia w zimie to chyba bedzie porazka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 10 Lipca 2010 Share Napisano 10 Lipca 2010 A co z wymianą podłoża? Myślałeś juz nad tym? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 10 Lipca 2010 Autor Share Napisano 10 Lipca 2010 Właśnie jestem w trakcie wymiany podloza w pierwszym torfowisku. Nic skomplikowanego nie wymyslilem. Po prosty prymitywne wybranie torfu i wsadzenie nowego maklerw: co do darlingtoni to slyszalem juz o 3 udanych przypadkach przezimowania jej w polskich warunkach. Dodatkowo na jesien zamiast wody w oczku bedzie piach, aby torf tak latwo nie oddawal ciepla. Kolejne zdjecia jak wszystko sie poprzyjmuje i rozrosnie oraz przesadze moje giganty dla ktorych jest rezerwacja miejsca pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 8 Października 2010 Autor Share Napisano 8 Października 2010 Witajcie, Wrzesien pazdziernik pozdrawiam Josyn Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 8 Października 2010 Share Napisano 8 Października 2010 teraz jeszcze musisz napisać nam wszystkie gtunki które tam masz i już zimowały z powodzeniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Wiem, że stary temat, ale spytam czym podlewasz to torfowisko (a raczej podlewałeś) ?Jak tam teraz Zimowanie Ci idzie, okrywasz coś i jak możesz to wstaw fotki jak to wyląda w zime. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2011 Witajcie po zimie, Starsze torfowisko wystaje jakieś 30 cm nad ziemie, zaś to nowe, tutaj opisane jest calkiem w ziemi, nawet 5 cm ponizej gruntu. Wniosek po zimie jest dosc jednoznaczny - zime lepiej znosza rosliny w torfowisku calkiem schowanym w ziemi. Nie padła mi w tym roku ani jedna kapturnica w nowym. Mucholowki niestety wszystkie, lecz nie przez zimno, a zgnicie od wody. W starszym torfowisku padla tylko farnhamii i leucophylla x mitchelliana, ale to tez niewiele. Tylko, ze w starszym sa same zachartowane byki. Wszystkie stare liscie juz poobcinalem, purpurowe i oreophile juz obudzily sie. Co w tym roku planuje: - wylozyc wokol hodowli kamienny bruk - modernizacja pierwszego torfowiska, bo jak na nie patrze, to widze oczyma wyobrazni pomarszczonego dziada serdecznie pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 27 Kwietnia 2011 Share Napisano 27 Kwietnia 2011 W starszym torfowisku padla tylko farnhamii i leucophylla x mitchelliana, ale to tez niewiele. No to mnie pocieszyłeś, chciałem zrobić mini torfowisko i akurat te 2 gatunki zamówiłem... P.S. ten avatar to Dean z supernatural czy tylko mi się zdaje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xillo Napisano 2 Sierpnia 2012 Share Napisano 2 Sierpnia 2012 Troszkę odgrzebuję temat, ale może pochwalisz się aktualnymi zdjęciami torfowiska? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 25 Października 2012 Share Napisano 25 Października 2012 Troszkę odgrzebuję temat, ale może pochwalisz się aktualnymi zdjęciami torfowiska? Nie pochwali się Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi