Skocz do zawartości

Młoda roslina na pędzie - D. admirabilis

Jaras

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dziś zauważyłem na pędzie kwiatowym D. admirabilis taką oto niespodziankę:

Moje pytanie jest takie: próbował już ktoś pozyskać z tego roślinę? I z jakim efektem?

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to nazywa się False Vivipary (więcej na ang. wikipedii) i owszem, da się pozyskać z tego roślinę - poszukaj o FV w internecie, może znajdzie się poradnik dot. uzyskiwania z tego rośliny. Chyba łatwiej da się pozyskać niż np. z liścia, dużo łatwiej. Dodam, że jest to rzadkie zjawisko, więc masz się z czego cieszyć ;)

Zdarza się to też przy muchołówkach, podobnie się rozwija, z tym że w muchołówkach wtedy wyrasta w kółko z tego od nowa pęd kwiatowy z podobnym zaburzeniem i z nową rośliną - po czym robi się muchołówkowe drzewko ;p

Odnośnik do odpowiedzi

Intermedia -> wiem co to są False Vivipary ;) Po prostu chcę się dowiedzieć czy ktoś z forumowiczów próbował już ukorzenić podobny wynalazek..

Jeśli chodzi o muchołówki, zabieg ten rzadko się udaje. A jak z rosiczkami?

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie to wygląda ;D

Spróbuj ją ukorzenić, ciekawe czy coś z tego wyjdzie :) Spróbuj odciąć roślinę wraz z częścią pędu i posadzić w torfie. Użyj jeszcze ukorzeniacza.

Czekamy na efekty! :)

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam troszkę z cięciem, bo generalnie chciałem pozyskać troszkę nasion. Jak dojrzeją torebki które już ma, wtedy obetnę.

Co ciekawe, roślinka utworzona na pędzie ma dwa stożki wzrostu.

michcup, też myślałem o tym by nagiąć ten pęd do podłoża. Ma to ten plus, że odrost z pędu będzie miał dostarczane substancje odżywcze i wodę, co za tym idzie - ma większe szanse przeżycia.

Dalszemu kwitnieniu też chyba nie powinno to zaszkodzić..

Edytowane przez JarasPMI
Odnośnik do odpowiedzi

ja bym tego nie odcinał

weź zegnij pęd tak aby dotykał podłoża i lekko przysyp w jednym miejscu powinno wypuścić korzenie

Popieram taki pomysl ale ja bym zostail niech sobie rosnie na gorze :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.