Skocz do zawartości

Terrarium takie tam/oraz pozostałe bajery

ErysFR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Po paru miesiącach rozmyślań chciałbym przedstawić końcowy efekt mojej pracy. Idą do mnie jeszcze niektóre roślinki, ale w końcu to dział technika ;) nie rośliny.

Tu są postępy w którymś poście z tworzeniem ścianki

Do tego wykonałem oczywiście regał i okap, który przez słaby rygips ledwo trzyma się ściany ^_^

759df275f8692d19.jpg

5833a3a953fc4387.jpg

56b288f7c747e099.jpg

721dbaaf4a0ab742.jpg

de417abc4525ecf0.jpg

d59d7ff58bfc9bd0.jpg

Okap od spodu oklejony taśmą lustrzaną z węglobudu :)

Sprzęt i wszystko pewnie znacie, wielokrotnie opisywałem :) Terrarium jakoś 190 litrów

Liczę na opinie jak się wam podoba :) Nie jest na zdjęciach taki efekt, jaki widać na żywo niestety. Niedługo dostawię też zdjęcia systemu zraszania :) Dzięki linkom B.Treli zdecydowanie szybciej to pójdzie

pozdrawiam!

ps. nie czepiajcie się wyglądu sibu~, koleżanka z forum, której palcem nie wskażę, już była hodowczyni roślinek nie umiała dobrze zapakować roślin w transport :)

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się jako całość podoba. Bardzo fajnie wygląda ta mgła z foggera.

Możesz mieć tylko problem ze zbieraniem się wody na dnie - dzbaneczniki (oprócz niektórych nizinnych) tego na dłuższą metę nie zniosą i zgniją im korzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za słowa uznania, cieszę się, że wam się podoba :)

Możesz mieć tylko problem ze zbieraniem się wody na dnie - dzbaneczniki (oprócz niektórych nizinnych) tego na dłuższą metę nie zniosą i zgniją im korzenie.

Mógłbyś rozwinąć? Ja trzymam dzbanki te na dole okopane w mchu i wśród keramzytu na 2cm :) A te na ściance mają odpływy z tj. siatkami filtrującymi, że tylko woda ścieka. Jest im idealnie :)

Co to za sphagnum po prawej stronie. Kupiłem identyczne od kumpla. Wiesz może jaki to gatunek?

Niestety, nie mam pojęcia. Jedyny ładny sphagnum, dostałem odrobineczkę w małym opakowanku na krem od matiego z forum z cefalem. Pisz do niego, może wie :)

Zauważyłem ciekawe zjawisko: Po zaklejeniu prawie całej gónej kratki, przy włączonym foggerze temp. potrafi dojść do ok 38 stopni. Po jego wylączeniu spada do 30 i niżej

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, chodziło mi tylko o to, czy ten obieg zamknięty (?) jesteś w stanie na tyle kontrolować żeby nie zdarzył się przypadek, że dzbanki będą stały w wodzie dłuższy czas albo że wody będzie zbyt mało dla foggera.

Odnośnik do odpowiedzi

Z foggerem mam faktycznie problem, ale rozwiążę go po poprawieniu systemu zraszania- jedna z dwóch dysz będzie skierowana na zbiornik z wodą, który będzie uzupełniany. Co do systemu zraszania muszę go poprawić, bo zrobiłem głupi i niewybaczalny błąd... brak obiegu zamkniętego, ale jestem w trakcie robienia zbiornika filtrującego, który będzie zaczynał zamknięty obieg systemu:) Ogólnie na razie ręczny zraszacz, rośliny rzadko spryskuję (3 razy dziennie) i 1/2 załączam fogger, ale daję im dużą wilgotność w zamian. Ogólnie rośliny nie mają problemu i nie muszą uczyć się pływać :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Zdjęcia kiepskiej jakości, ale to nie istotne- chciałem się tylko pochwalić samym wykonaniem :) system zraszania

50e8929f16fea28fmed.jpg

e63dd16bc0ad7c06med.jpg

5639b15f351e402bmed.jpg

0144cc3c97ab8f21med.jpg

Obieg będzie zamknięty- stworzę koszyk filtracyjny zbierający wodę w terra :)

Ponad to pełna regulacja i pięknie zrasza. 240ml na minutę :)

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Zmienilem dysze gardeny na dysze kwazara do opryskiwaczy ciśnieniowych. To takie informacje dla początkujących, tj. jak ja, efekt jest o wiele lepszy, powstaje bardzo drobna kropla, mogę powiedzieć szczerze: tworzy się chwilkę unosząca mgiełka, która płoży się po podłożu i chwilę potem opada, a niby zwykły kwazar.

Mam 3 zdjęcia, jak to w terra działa.

post-4978-1283759516_thumb.jpg

post-4978-1283759494_thumb.jpg

post-4978-1283759549_thumb.jpg

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

I też wygląda zdecydowanie lepiej :). Kwazar to nie taka zwykła firma, to bardzo dobra firma. Do tego dysze są łatwo dostępne choć wcale nie tanie :) ale też i nie drogie.

Myśle że śmiało możesz popróbować i przykręcić je na maxa :) przy ciśnieniu z pompki i tak powinno przepchnąć wode.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.