ErysFR Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 (edytowane) Witam. Po paru miesiącach rozmyślań chciałbym przedstawić końcowy efekt mojej pracy. Idą do mnie jeszcze niektóre roślinki, ale w końcu to dział technika nie rośliny. Tu są postępy w którymś poście z tworzeniem ścianki Do tego wykonałem oczywiście regał i okap, który przez słaby rygips ledwo trzyma się ściany Okap od spodu oklejony taśmą lustrzaną z węglobudu Sprzęt i wszystko pewnie znacie, wielokrotnie opisywałem Terrarium jakoś 190 litrów Liczę na opinie jak się wam podoba Nie jest na zdjęciach taki efekt, jaki widać na żywo niestety. Niedługo dostawię też zdjęcia systemu zraszania Dzięki linkom B.Treli zdecydowanie szybciej to pójdzie pozdrawiam! ps. nie czepiajcie się wyglądu sibu~, koleżanka z forum, której palcem nie wskażę, już była hodowczyni roślinek nie umiała dobrze zapakować roślin w transport Edytowane 29 Września 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 całkiem fajnie jak wszystko odżyje to będzie super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Nareszcie jakies terrarium ktore nie wyglada jak "masowa produkcja roslin". Ja bym zrobil jeszcze jakies tlo i na nim tez dzbanki. Pzodrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 26 Czerwca 2010 Share Napisano 26 Czerwca 2010 Niezłe ale dla dzbaneczników za małe. Proponuje wrzucić tam helki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 26 Czerwca 2010 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2010 Wrzucę wrzucę a zanim dzbanki wyrosną, to minie duuuuużo czasu. Ma wymiary wysokość 60cm, szerokość 65 i głębokość 55? Czy jakoś tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 1 Lipca 2010 Share Napisano 1 Lipca 2010 Mnie się jako całość podoba. Bardzo fajnie wygląda ta mgła z foggera. Możesz mieć tylko problem ze zbieraniem się wody na dnie - dzbaneczniki (oprócz niektórych nizinnych) tego na dłuższą metę nie zniosą i zgniją im korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 1 Lipca 2010 Share Napisano 1 Lipca 2010 Co to za sphagnum po prawej stronie. Kupiłem identyczne od kumpla. Wiesz może jaki to gatunek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 1 Lipca 2010 Share Napisano 1 Lipca 2010 Ładna kompozycja, bardzo wypracowania. Super, że zrobiłeś temat DIY, a tutaj prezentujesz finałowe fotki. Na pewno zainspirujesz wiele osób Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 2 Lipca 2010 Autor Share Napisano 2 Lipca 2010 Dzięki wszystkim za słowa uznania, cieszę się, że wam się podoba Możesz mieć tylko problem ze zbieraniem się wody na dnie - dzbaneczniki (oprócz niektórych nizinnych) tego na dłuższą metę nie zniosą i zgniją im korzenie. Mógłbyś rozwinąć? Ja trzymam dzbanki te na dole okopane w mchu i wśród keramzytu na 2cm A te na ściance mają odpływy z tj. siatkami filtrującymi, że tylko woda ścieka. Jest im idealnie Co to za sphagnum po prawej stronie. Kupiłem identyczne od kumpla. Wiesz może jaki to gatunek? Niestety, nie mam pojęcia. Jedyny ładny sphagnum, dostałem odrobineczkę w małym opakowanku na krem od matiego z forum z cefalem. Pisz do niego, może wie Zauważyłem ciekawe zjawisko: Po zaklejeniu prawie całej gónej kratki, przy włączonym foggerze temp. potrafi dojść do ok 38 stopni. Po jego wylączeniu spada do 30 i niżej pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Lipca 2010 Share Napisano 2 Lipca 2010 Ok, chodziło mi tylko o to, czy ten obieg zamknięty (?) jesteś w stanie na tyle kontrolować żeby nie zdarzył się przypadek, że dzbanki będą stały w wodzie dłuższy czas albo że wody będzie zbyt mało dla foggera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 2 Lipca 2010 Autor Share Napisano 2 Lipca 2010 Z foggerem mam faktycznie problem, ale rozwiążę go po poprawieniu systemu zraszania- jedna z dwóch dysz będzie skierowana na zbiornik z wodą, który będzie uzupełniany. Co do systemu zraszania muszę go poprawić, bo zrobiłem głupi i niewybaczalny błąd... brak obiegu zamkniętego, ale jestem w trakcie robienia zbiornika filtrującego, który będzie zaczynał zamknięty obieg systemu:) Ogólnie na razie ręczny zraszacz, rośliny rzadko spryskuję (3 razy dziennie) i 1/2 załączam fogger, ale daję im dużą wilgotność w zamian. Ogólnie rośliny nie mają problemu i nie muszą uczyć się pływać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 26 Lipca 2010 Autor Share Napisano 26 Lipca 2010 (edytowane) Zdjęcia kiepskiej jakości, ale to nie istotne- chciałem się tylko pochwalić samym wykonaniem system zraszania Obieg będzie zamknięty- stworzę koszyk filtracyjny zbierający wodę w terra Ponad to pełna regulacja i pięknie zrasza. 240ml na minutę Edytowane 6 Września 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 26 Lipca 2010 Share Napisano 26 Lipca 2010 Szkoda tylu szybkozlaczek Mnie interesuje co masz tam w pudelku No i jakis link do dysz poprosze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 (edytowane) Zmienilem dysze gardeny na dysze kwazara do opryskiwaczy ciśnieniowych. To takie informacje dla początkujących, tj. jak ja, efekt jest o wiele lepszy, powstaje bardzo drobna kropla, mogę powiedzieć szczerze: tworzy się chwilkę unosząca mgiełka, która płoży się po podłożu i chwilę potem opada, a niby zwykły kwazar. Mam 3 zdjęcia, jak to w terra działa. Edytowane 6 Września 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 I też wygląda zdecydowanie lepiej . Kwazar to nie taka zwykła firma, to bardzo dobra firma. Do tego dysze są łatwo dostępne choć wcale nie tanie ale też i nie drogie. Myśle że śmiało możesz popróbować i przykręcić je na maxa przy ciśnieniu z pompki i tak powinno przepchnąć wode. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi