Skocz do zawartości

odległość świtlówek 2x39W od roślin

stananton

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Posiadam dwie świetlówki T5 39W: Philips Aquarelle i Philips 865.

Pytanie jest następujące: w jakiej odległości od roślin powinny się one znajdować ? Hoduje głównie rosiczki całoroczne.

Nie znalazłem nigdzie indziej na forum odpowiedzi na powyższe pytanie wiec postanowiłem założyć nowy temat. Jeżeli jestem w błędzie proszę o usunięcie tematu i ewentualne podanie linka do interesujących mnie informacji :)

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

T8 2x36W, Philips Aquarelle + 965, mam 20 cm nad rosiczkami rozetkowymi (aliciae, spatulata, itp.) oraz tłustoszami i 10 cm nad końcówkami liści D. capensis.

Odnośnik do odpowiedzi

hejka !

Dzięki za odpowiedzi :)

Tak coś właśnie myślałem, że 15 cm to będzie za mało heheh - pędy kwiatowe moich rosiczek mają po 20-25 cm :) i dalej rosną.

Zrobię chyba tak - poza okresem kwitnienia świetlówki będą na wysokości 20-25 cm od roślinek i w miarę wzrostu ich kwiatów będę świetlówki stopniowo oddalał. W związku z tym kolejne pytanie jaka jest max. sensowna i korzystna dla roślin odległość przy takich świetlówkach ?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.