stananton Napisano 2 Lipca 2010 Share Napisano 2 Lipca 2010 Witam serdecznie Posiadam dwie świetlówki T5 39W: Philips Aquarelle i Philips 865. Pytanie jest następujące: w jakiej odległości od roślin powinny się one znajdować ? Hoduje głównie rosiczki całoroczne. Nie znalazłem nigdzie indziej na forum odpowiedzi na powyższe pytanie wiec postanowiłem założyć nowy temat. Jeżeli jestem w błędzie proszę o usunięcie tematu i ewentualne podanie linka do interesujących mnie informacji Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 2 Lipca 2010 Share Napisano 2 Lipca 2010 Przynajmniej 10-15cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 3 Lipca 2010 Share Napisano 3 Lipca 2010 Tak, tyle akurat wystarczy, aby miec piekne wysuszone egzemplarze do zielnika przy takich swietlowkach najlepsza bedzie odleglosc ok 30cm od roslin jak nie wiecej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 3 Lipca 2010 Share Napisano 3 Lipca 2010 Przepraszam bardzo, przeczytałem 19W. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 3 Lipca 2010 Share Napisano 3 Lipca 2010 T8 2x36W, Philips Aquarelle + 965, mam 20 cm nad rosiczkami rozetkowymi (aliciae, spatulata, itp.) oraz tłustoszami i 10 cm nad końcówkami liści D. capensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stananton Napisano 5 Lipca 2010 Autor Share Napisano 5 Lipca 2010 hejka ! Dzięki za odpowiedzi Tak coś właśnie myślałem, że 15 cm to będzie za mało heheh - pędy kwiatowe moich rosiczek mają po 20-25 cm i dalej rosną. Zrobię chyba tak - poza okresem kwitnienia świetlówki będą na wysokości 20-25 cm od roślinek i w miarę wzrostu ich kwiatów będę świetlówki stopniowo oddalał. W związku z tym kolejne pytanie jaka jest max. sensowna i korzystna dla roślin odległość przy takich świetlówkach ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi