Rainbow Napisano 16 Kwietnia 2006 Share Napisano 16 Kwietnia 2006 Bardzo ciekawi mnie czym jest substancja kleista w rosiczkach jak i plyny trawienne innych owadożerow chodzi tutaj glownie o chemiczne pojecia i czy w jakis sposob mozna to otrzymac syntetycznie Pytam tylko tak z ciekawosci, zainteresowalo mnie to troche;p szukalem cos na ten remat ale jedyne co znalazlem to mala wzmianka o kwasie mrowkowym w bardzo malym stezeniu Ma ktos cos do powiedzenie na ten temat? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GaGacek Napisano 20 Kwietnia 2006 Share Napisano 20 Kwietnia 2006 Bardzo ciekawi mnie czym jest substancja kleista w rosiczkach jak i plyny trawienne innych owadożerowchodzi tutaj glownie o chemiczne pojecia i czy w jakis sposob mozna to otrzymac syntetycznie Pytam tylko tak z ciekawosci, zainteresowalo mnie to troche;p szukalem cos na ten remat ale jedyne co znalazlem to mala wzmianka o kwasie mrowkowym w bardzo malym stezeniu Ma ktos cos do powiedzenie na ten temat? botanik ci odpowie ja takich odpowiedzi szukałbym w SGGW lub jakiś dużych ogordach botanicznych, pisz maile (to nic nie kosztuje) i może sie znajdze ktos kto badał to cudo (jakis studnet moze psiał prace magisterska) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 21 Kwietnia 2006 Share Napisano 21 Kwietnia 2006 Odpowiedz jest stosunkowo prosta, poniewaz rosliny te wytwarzaja enzymy trawienne wytwarzane takze przez zwierzeta - endopeptydazy do trawienia bialek, glikozydazy do trawienia tluszczy, fosfomonoesterazy do trawienia cukrów, karboksylesterhydrolazy do trawienia tłuszczów. Dzbanecznik moze trawic chotyne za pomoca chitynazy, wytwarza tez peptydaze. Konkretne nazwy enzymów trzeba sobie poszukać w sieci, podejrzewam, że różne gatunki moga produkować różne enzymy (powyżej wymieniłem grupy enzymów). Co ciekawe niektóe gatunki nie produkują enzymów wcale lub w bardzo małej ilości - heliamfora, bromelie czy niektóre sarracenie w swoich dzbankach mają wodę z bakteriami rozkładającymi za nie ofiary. Nie wiem z czego zbudowana jest ta lepka ciecz, ale też mnie to zaciekawiło i postaram sie znaleźć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
justina_17 Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 Ja znalazłam gdzieś take informacje: Rosiczka zawiera następujące substancje aktywne: pochodne 1,4-naftochinolonu - około 0,5%, głównie plumbagon (izolowany z korzeni jako żółty barwnik; w rosiczce często występuje jako glikozyd rossolizyd), a także droseron (też żółty), ramenton, ramentaceon i jego dimer oraz flawonoidy. Prawie nic z tego nie znam, ale matury z chemii nie piszę :razz: :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 to chyba substancjie występujące w rosliczce dodam że z rosiczek robi sie syropy na kaszel (drosetux) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
justina_17 Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 Rosiczka okrągłolistna (Drosera rotundifolia) jest ziołem. Stosowana jest do produkcji leków przeciwkaszlowych, głównie w homeopatii. Można ją kupić w postaci syropu Drosetux (firmy DOLISOS), granulek DROSERA 5CH, DROSERA 9CH, DROSERA 15CH i DROSERA 30CH (firmy BOIRON) oaz granulek DAGOMED 2 - DROSERA (firmy DAGOMED). Zalecenia do stosowannia tych preparatów to napadowy kaszel, towarzyszące temu bóle żeber i brzucha oraz "łaskotanie" w krtani; ogólne osłabienie, powiększenie węzłów chłonnych szyjnych i tchawicowo-oskrzelowych wywołujących kaszel. Nie musimy się obawiać, że używając powyższych leków przyczyniamy się do wyginięcia tych roślin - rozcieńczenia w homeopatii są tak duże, że do ich produkcji uzywa się niewielkich ilości surowca (dla porównania roczny zapas leku Oscillococcinum dla całego świata firma produkuje z jedej kaczej wątroby). - to z tej samej stronki :smile: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Justina - nie gdzies, tylko na www.owadozerne.pl w dziale Ciekawostki. Dobrze by było umieścić linka skąd kopiujesz informację. Sa to związki występujace w roślinach, ale nie mające wpływy na zdolność łapania roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi