Skocz do zawartości

Co jest z moją muchołówką?

przlde

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam wam stan mojej muchołówki,

dsc06034h.jpg

Nie mam pojęcia co się dzieje z jedną z łapek, dałem jej biedronkę, złapała bardzo szybko... po dwóch dniach patrze a ta łapka z jednej ze stron jest jakby przygnita. Co powienienem robić dlaczego tak się dzieje?

Moja muchołówka ma tylko z rana na około 3h światła dziennie.... nie wiem co poradzić....

Żarówka dopiero będzie we wtorek abym mógł sztucznie doświetlać.

Mam pytanko, w jaki sposób oczyścić moją muchołówkę z "trupów" much itp.?? Nie wiem jak się zabrać do tego.

Odnośnik do odpowiedzi

Obumieranie pułapek przy niektórych często większych jest normalne. Być może pułapka nie mogła się szczelnie zamknąć (tak czasem bywa). Jak zczernieje odciąć.

Światło to problemem. Ciężko powiedzieć czy doświetlanie da pozytywne efekty. Jeśli jest taka możliwość to warto roślinę wystawić na dwór (balkon, taras). Do niewielkich mrozów można ją bezpiecznie trzymać na dworze.

Co do martwych ofiar. Wydmuchać, strącić woda z spryskiwacza lub dać sobie spokój.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

A jak łapki wyczyścić? Zraszaczem z woda destylowaną? A jak nie wypłyną wszystkie muszki i łapki się zamkną?

Ok już dziękuje za odpowedź, proszę wybaczyć widzę że był edit.

Edytowane przez przlde
Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim to oszczedaj biedronki malo ich i szkoda, a druga sprawa to owady z pancenierzem nie sa dorym rozwiazaniem dla mucolowki.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

a czy przypadkiem Twoja roślinka nie ma za mokro? bo mi sie zdaję że zrobiło Ci się z tego bagienko :/ ja mam tak że dolewam tylko troche wody jak widze że ziemia jest słabo wilgotna (nigdy sucha)

Odnośnik do odpowiedzi

naturalne środowisko DM to torfowiska z nastawieniem "bagienka", dlatego w pory suche tj lato można podlewać non stop, co do liści należy zauważyć, iż w ich ekosystemie nikt nie usuwa obumarłych czarnych liści ;] żyją sobie z tym bez problemu...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.