przlde Napisano 4 Lipca 2010 Share Napisano 4 Lipca 2010 Przedstawiam wam stan mojej muchołówki, Nie mam pojęcia co się dzieje z jedną z łapek, dałem jej biedronkę, złapała bardzo szybko... po dwóch dniach patrze a ta łapka z jednej ze stron jest jakby przygnita. Co powienienem robić dlaczego tak się dzieje? Moja muchołówka ma tylko z rana na około 3h światła dziennie.... nie wiem co poradzić.... Żarówka dopiero będzie we wtorek abym mógł sztucznie doświetlać. Mam pytanko, w jaki sposób oczyścić moją muchołówkę z "trupów" much itp.?? Nie wiem jak się zabrać do tego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 4 Lipca 2010 Share Napisano 4 Lipca 2010 Obumieranie pułapek przy niektórych często większych jest normalne. Być może pułapka nie mogła się szczelnie zamknąć (tak czasem bywa). Jak zczernieje odciąć. Światło to problemem. Ciężko powiedzieć czy doświetlanie da pozytywne efekty. Jeśli jest taka możliwość to warto roślinę wystawić na dwór (balkon, taras). Do niewielkich mrozów można ją bezpiecznie trzymać na dworze. Co do martwych ofiar. Wydmuchać, strącić woda z spryskiwacza lub dać sobie spokój. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przlde Napisano 4 Lipca 2010 Autor Share Napisano 4 Lipca 2010 (edytowane) A jak łapki wyczyścić? Zraszaczem z woda destylowaną? A jak nie wypłyną wszystkie muszki i łapki się zamkną? Ok już dziękuje za odpowedź, proszę wybaczyć widzę że był edit. Edytowane 4 Lipca 2010 przez przlde Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Lipca 2010 Share Napisano 4 Lipca 2010 Przedewszystkim to oszczedaj biedronki malo ich i szkoda, a druga sprawa to owady z pancenierzem nie sa dorym rozwiazaniem dla mucolowki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Je nie dokarmiam:) Niektóre wystawiam na zewnętrzny parapet i łapią jak coś się trafi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przlde Napisano 14 Lipca 2010 Autor Share Napisano 14 Lipca 2010 Oki dobrze, łapka zrobiła się czarna a teraz kolejne pytanie. Mogę odciąć w punkcie którym zaznaczyłem na czerwono? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 Możesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel033 Napisano 14 Lipca 2010 Share Napisano 14 Lipca 2010 ja takie czarne plamy na pułapce "olewam" i nic jej się nie dzieje. ale możesz uciąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szpachla05 Napisano 16 Lipca 2010 Share Napisano 16 Lipca 2010 a czy przypadkiem Twoja roślinka nie ma za mokro? bo mi sie zdaję że zrobiło Ci się z tego bagienko :/ ja mam tak że dolewam tylko troche wody jak widze że ziemia jest słabo wilgotna (nigdy sucha) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amadeo Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 naturalne środowisko DM to torfowiska z nastawieniem "bagienka", dlatego w pory suche tj lato można podlewać non stop, co do liści należy zauważyć, iż w ich ekosystemie nikt nie usuwa obumarłych czarnych liści ;] żyją sobie z tym bez problemu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi