ErysFR Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) Witam. Z nudów rzeźbię sobie drugie terra, w moim bardzo ozdobnym stylu, tzn. z ściankami i wszystkimi bajerami. Ma tym razem bardzo małe wymiary, 60x35x30, z uwzględnieniem, że rośliny mają zaledwie 25 i na najwyższej półce 15cm przestrzeni na wysokość. Co byście poradzili, jakie miniaturki do takiego terra? Rosiczek wilgotnolubnych jest raczej mały wybór A teraz wyjaśnienie-> dlaczego w pubie temat? Bo jeżeli z owadożerów nic nie wymyślicie, to mogą być też rośliny zupełnie innego pokroju Do tego, będę robił tam mini sadzawkę są jakieś wolno rosnące rośliny nawodne, ofc. małe, które można by tam dać? Edytowane 5 Lipca 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 Myślę, że spokojnie poradzi sobie w takim terra H. heterodoxa x minor . Ewentualnie możesz spróbować z jakimś wolnorosnącym dzbankiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 5 Lipca 2010 Autor Share Napisano 5 Lipca 2010 (edytowane) A jakieś konkretne tłustosze? Ktoś sobie pomyśli, na co komu takie terra. Po prostu zdobyczne i szkoda, by się zmarnowało helkę na pewno wstawię Edytowane 5 Lipca 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 Meksykańce raczej się nie obrażą, choć jeśli będzie tam bardzo duża wilgoć i zastałe powietrze to zeschłe liście mogą gnić, a roślina będzie wiotka. Sprawdziłem u siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 5 Lipca 2010 Autor Share Napisano 5 Lipca 2010 No, wolałbym coś z wilgotnością taką dla helek, czyli wyższą... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 W takim razie wątpię, by wkładanie tam tłustoszy miało sens. Pomyśl nad helkami i wolnorosnącymi dzbankami, ew. jakimiś pływaczami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 5 Lipca 2010 Autor Share Napisano 5 Lipca 2010 To decyzja podjęta: Helki. Pływacze to dla mnie zupełnie obcy temat cza o nic trochę poczytać. A coś wolnorosnącego do zbiornika z wodą? (nie musi być owadożerne) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 do zbiorniczka U. gibba, a obok niego możesz pływacza epifitycznego w mchu, np. U. longifolia. A pływacze to nic trudnego - ja trzymam w tych samych warunkach, co dzbanki i helki, i jest OK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 5 Lipca 2010 Autor Share Napisano 5 Lipca 2010 Chyba tak zrobię, a ktoś słyszał może o Salvinia minima? Co to za roślina, co to za ochydne macki ma na wewnętrznej stronie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 5 Lipca 2010 Share Napisano 5 Lipca 2010 A no miałem proponować jednego z tych tropikalnych chwastów jak salvinia, topian albo hiacynt wodny. Łatwo dostępne w marketach budowlanych albo od znajomych działkowców Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 6 Lipca 2010 Autor Share Napisano 6 Lipca 2010 Nie widziałem jeszcze w marketach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi