tomislav1ster Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Witam. Jakiś czas temu kupiłem 80 litrowy worek drobnej posortowanej kory sosnowej do robienia podłoża dla dzbanków. Niestety w korze było pełno jakiś owadów i pomyślałem, że zrobię z nią to samo co z torfem to znaczy rozpaliłem ognisko położyłem na nie metalową blaszkę (jak do ciasta) a do niej wsypałem korę. Po kilku minutach można było zaobserwować jak wszyscy "goście" uciekają na wierzch kory a później następował proces dezynsekcji . Także proces chyba przebiegł pomyślnie. Martwi mnie tytko to, że podczas tego procesu cześć kory zamieniła się w węgiel drzewny. I teraz moje pytanie czy mogę go też używać do mieszanki czy raczej wpłynie to negatywnie na PH i inne czynniki podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Josyn Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 zmierz ph czystej wody, nastepnie do tej wody na pare godzin wrzuc kore i zmierz ponownie ph. jesli wzroslo to znaczy ze kora bedzie odkwaszac torf, a jesli ph bedzie mniejsze lub rowne to wszystko gra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi