Devilsh Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Mój N.Ventrata właśnie zaczął dzbankować ma jeden duży otwarty dzbanek i kilka małych. Dość urósł od czasu kiedy go kupiłem i mam zamiar go przesadzić nie wiem tylko czy to nie spowoduje uschnięcia dzbanków? Mam jeszcze pytania odnośnie podłoża: 1. Jaka musi być ta gąbka, która trzeba wymieszać z torfem? 2. Jak odróżnić perlit od agroperlitu bo słyszałem, że ten drugi jest szkodliwy a mam w nim(tzn. nie wiem czy w zwykłym czy w agro.)wszystkie muchołówki od paru miesięcy i zauważyłem, że czarnieją im liście chociaż nie wiem czy to czasem nie jest spowodowane tym, że jak jest słońce to wystawiam je na parapet za oknem i wtedy nic nie osłania ich przed promieniami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Powiem ci tak ventrate ja mam w samym torfie i rosnie bardzo dobrze to jest najzwyklejszy dzbanek jemu nic nei bedzie ja przesadzalem jzu kilka razy i bylo ok dzbanki nie uschly tylko jak przesadzasz wyciag go razem z podlozem z doniczki i daj do wiekszej i dosypiesz tylko ziemi, a jak jzu bardzo chcesz dac mu jakas mieszanke to wystaczy zwykly zwirek, a jak odroznic zwykly perlit o9d agro to nei wiem. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Agro perlitem sie nie przejmuj bo zwyklego perlitu nie dostaniesz. Agro perlit wyglada jak prazony ryz bo jest wypalany czy cos, zwykly perlit to skala i chyba tylko u davida mozesz go dostac ale jest w 1mm granulacji. Zamiast gąbki po prostu kup sobie keramzyt o niskiej lub sredniej granulacji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Devilsh Napisano 12 Lipca 2010 Autor Share Napisano 12 Lipca 2010 Znalazłem taką stronę: http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://...rBsjEsAbb1ImlAQ na której perlit i agroperlit uważają za to samo więc nie wiem jak to w końcu jest ale pamiętam, że na opakowaniu z moim perlitem pisało, że "jest to skała pochodzenia wulkanicznego" więc w związku z tym powinna być dobra na podłożę. I jeszcze pytanie odnośnie keramzytu: Czy jako podłożę używa się go w normalnej postaci (kulek) czy uprzednio rozkruszonego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 12 Lipca 2010 Share Napisano 12 Lipca 2010 Czytaj uważnie co piszą inni. Do mieszanek keramzyt o drobnej frakcji. Nic nie kruszysz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi