naven Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Witam, wraz z Mateuszem(Matek#) wybraliśmy się na torfowisko w poszukiwaniu roślin owadożernych. Oto, co znaleźliśmy: Po drodze wysoka trawa Pierwsze oznaki, że zbliżamy się do torfowiska: Mech Żurawina Torfowisko Pierwsza rosiczki( D. Rotundifolia) Idziemy dalej Pajęczynka Mrowisko z mchu Bardzo ładna kępka mchu i rosiczek Pieniek I kolejny pajączek. Po przejściu dalej dopiero się zaczęły rosiczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Bardzo fajne zdjęcia, ładne miejsce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 17 Lipca 2010 Autor Share Napisano 17 Lipca 2010 Taaa, tylko jakby nie było tak niesamowicie ciepło... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 17 Lipca 2010 Share Napisano 17 Lipca 2010 Bardzo ładnie, foteczki też super Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Śliczne bagienko... i całkiem spore. Znaleźliście jakieś storczyki? Nie ugotowaliście się? Torfowisko latem jest jak patelnia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 18 Lipca 2010 Autor Share Napisano 18 Lipca 2010 Oj ciepło było, storczyków nie bardzo, tyle co na zdjęciach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 Ostatnio szukałem na Śląsku Znalazłem tylko pływacze oraz takie mini górki ze Sphagnum(jak na 2 fotce)- jakie są szanse na znalezienie rosiczek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kynek_vava Napisano 22 Lipca 2010 Share Napisano 22 Lipca 2010 no masz 50% albo znajdziesz albo nie ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 4 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2010 Więcej zdjęć(radzę poczekać kilka minut aż się trochę załadują) Są tam bardziej i mniej udane zdjęcia. http://naven.com.pl/torfowisko/flashgallery.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stananton Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Jeśli chodzi o Górny Śląsk to rosiczki można znaleźć na terenach bagiennych w okolicach Miasteczka Śląskiego, ale bez liny i kogoś do asekuracji nie ma się co wybierać hehehe bo można zniknąć bezpowrotnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Ja tam was podziwiam sam szukałem na torfowiskach i podobna tam gdzies sa ... ale znalezc je to trzeba miec sokoli wzrok ostatnio nawet w miejscu gdzie wysialem rosliny rok temu ciezko bylo znalezc same miejsce a pomimo ze wiedzialem dokladnie gdzie to jest to i tak nie widzialem na poczatku roslin, dopiero po jakims czasie zauwazylem !! Tak wiec choc myslalem ze to latwe znalesc te rosliny to teraz mam bardzo wielki szacunek do ludzi takich jak wy, ktorym udało się znaleźć ich siedliska w naturze !!!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi