Skocz do zawartości

Oświetlenie+wentylacja

BartekSz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar zamówić terrarium od użytkownika Siasia2110 (http://allegro.pl/item1142967770_terrarium_na_dowolny_wymiar_producent_bytom_tanio.html) terrarium. Z tego co znalazłem wychodzi najtaniej, jeżeli się mylę proszę mnie uświadomić.

Wymiary to będzie coś ok(dłxszerxwys): 80x40x50. Moje pytanie brzmi w jakich miejscach umieścić kratki do wentylacji i jakiej powinny być one wielkości. Zarazem czy wentylatory powinny być przytwierdzone do kratek wewnątrz czy na zewnątrz.

To samo pytanie tyczy się świetlówek. Przy takich rozmiarach chciałbym użyć świetlówek liniowych. Chce, aby to było terrarium hodowlane, a nie ozdobne. Teraz pytanie czy montować je w środku czy na zewnątrz? Przy okazji jaka jest minimalna moc, a jaka maksymalna moc świetlówek jakie mógłbym zamontować? Stawiam na dzbanki.

Pozdrawiam.

Edytowane przez BartekSz
Odnośnik do odpowiedzi

Ja na wentylator mam w rogu górnej szyby wycięty otwór 9x9 cm, wiatraczek leży na nim, wdmu[beeep]ąc powietrze z zewnątrz do środka. Co do światła, to im więcej, tym lepiej - myślę, że dla dzbanków wystarczy 2 x 39W. Jednak jeśli będziesz chciał hodować też helki i pływacze, powinieneś dać więcej. Wymieszaj barwy 865 i 840.

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś mi powiedzieć jakie masz świetlówki i wymiary w tym największym terrarium. Jeśli chodzi o terrarium jesteś dla mnie prekursorem na tym forum. Mam nadzieję, że moje terrarium będzie równie dobrze zorganizowane i przemyślane jak Twoje.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar zamówić terrarium od użytkownika Siasia2110 (http://allegro.pl/item1142967770_terrarium_na_dowolny_wymiar_producent_bytom_tanio.html) terrarium. Z tego co znalazłem wychodzi najtaniej, jeżeli się mylę proszę mnie uświadomić.

Z podanych wymiarów wychodzi pojemność 160 litrów, czyli po 1,40 zł/litr daje 224 zł. Na aukcji: http://allegro.pl/item1150691886_terrarium...na_allegro.html masz za 135 zł+40 zł wysyłka :)

Wymiary to będzie coś ok(dłxszerxwys): 80x40x50. Moje pytanie brzmi w jakich miejscach umieścić kratki do wentylacji i jakiej powinny być one wielkości. Zarazem czy wentylatory powinny być przytwierdzone do kratek wewnątrz czy na zewnątrz.

Co do górnej kratki (szerokość typowa, pasek 4 cm), to ja musiałem ją całkowicie zakleić bo przy obu dwóch odkrytych kratkach robił się dość mocny naturalny ciąg powietrza i wilgotność spadała do 60%, nawet szyby nie były zaparowane. Do tego dochodzi sprawa z jakiej blachy jest ona zrobiona, bo jak bardzo drobna, to wiatrak przez nią i tak będzie słabo dmuchał. I kwestia czy w ogóle dawać wiatrak, można kratki nie zaklejać do końca.

To samo pytanie tyczy się świetlówek. Przy takich rozmiarach chciałbym użyć świetlówek liniowych. Chce, aby to było terrarium hodowlane, a nie ozdobne. Teraz pytanie czy montować je w środku czy na zewnątrz? Przy okazji jaka jest minimalna moc, a jaka maksymalna moc świetlówek jakie mógłbym zamontować? Stawiam na dzbanki.

Świetlówki bierz najdłuższe jakie wejdą :) Pomyśl nad ciut dłuższym terra, świetlówki T5 39W mają z oprawkami ok. 88 cm, krótsze to np. 24W / 58 cm z oprawkami. Na wierzchu prościej je zamontować, dodatkowo nie podgrzewają tak terrarium. W środku trzeba je albo zawiesić na kratce albo kleić uchwyty do szyby... do tego musi zostać otwór na kable. 2x39W albo 3x24W wystarczą, zwłaszcza że terra jest niskie.

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie pisać w innych miejscach.

Jakie świetlówki polecacie, aby rośliny najlepiej rosły i się wybarwiały. Jest jeszcze jakaś mocniejsza opcja niż 2 x 39W?

Człowiek, możesz zdradzić jaką masz kombinację świetlówek jeśli to nie tajemnica?

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie ze sa mocniejsze a zarazem dluzsze, terrarium bralbym te co polecil hddk ja rowniez polecam, duzo forumowiczow od niego bralo, co do kombinacjii oswietlenia, to proponuje narva daylight+sylvania grolux wszystko znajdziesz tu http://www.zoolight.pl/ calosc powinna cie wyniesc ok 240zł jesli bedziesz bral zestaw 2x39 + te swietlowki ktore napisalem

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby składać osobno?

Potrzebuje 2 świetlówki, statecznik elektroniczny, kabel z uziemieniem 220V, 4 oprawki no i odbłyśnik. To wszystko? Słyszałem coś jeszcze o starterach.

Dwa odbłyśniki ;)

Startery to do stateczników magnetycznych, który używa się praktycznie tylko przy świetlówkach T8. Przy stateczniku elektronicznym startera nie ma.

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.zoolight.pl/product-pol-312--85...ietleniowy.html

Masz tam wszystko, wystarczy dokupić swietlówki okej

Dokładnie to znalazłem.

Wychodzi 210zł ze świetlówkami + koszty wysyłki.

Teraz staram się wyliczyć ile wyjdzie jakby kupować na piechotę wszystko osobno.

No i wiadomo. Koszty wysyłki niwelują wszelkie różnice.

Co powiecie na kombinacje świetlówek PHILIPS Aquarelle 10000K i SYLVANIA GROLUX 8500K?

A, i czy tego michalakpio można zamawiać terraria o innych wymiarach?

Edytowane przez BartekSz
Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Wykonuje naprawdę szybko, dokładnie, chcesz- założy aukcję tylko dla ciebie, byś czuł się "zabezpieczony". Bardzo dobrze pakuje wysyłkę, w dopasowane styropiany, dużo folii, a potem to idzie u kuriera jeszcze do klatki drewnianej :)

Odnośnik do odpowiedzi

Co powiecie na kombinacje świetlówek PHILIPS Aquarelle 10000K i SYLVANIA GROLUX 8500K?

Nada się, choć osobiście jestem zwolennikiem łączenia świetlówek białych i roślinnych, chociażby ze względów estetycznych :) Te roślinne świecą na różowo i dla ludzkiego oka słabiej niż białe.

A, i czy tego michalakpio można zamawiać terraria o innych wymiarach?

Można, ale z tego co wiem, to 80x40x60 to maksimum, co wysyła. Większe tylko odbiór osobisty. Ale warto go zapytać i podać wymiary.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.