Skocz do zawartości

dzbanecznik

Apokalipsa85

Rekomendowane odpowiedzi

od paru miesięcy mam dzbanecznika, niestety od jakiegoś czasu zaczęły mu czarnieć i żółknieć liście, a niektóre "kapelusiki więdną" czy ktoś wie dlaczego tak mu się robi i jak temu zaradzić?

img2485.th.jpg img2486n.th.jpg img2487le.th.jpg img2489b.th.jpg

img2490pt.th.jpg img2493o.th.jpg img2495l.th.jpg img2496j.th.jpg img2497u.th.jpg img2499q.th.jpg img2500.th.jpg

Edytowane przez Apokalipsa85
Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze - to jest N. x ventrata - popularna krzyżówka. Nie wymaga specjalnych warunków żeby dobrze rosła. Z tego co da się zaobserwować ze zdjęć, tylko starsze liście zaczynają usychać. Jest to zjawisko normalne. Tak samo z dzbankami. Najczęściej właśnie po paru miesiącach zaczynają one usychać.

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze - to jest N. x ventrata - popularna krzyżówka. Nie wymaga specjalnych warunków żeby dobrze rosła. Z tego co da się zaobserwować ze zdjęć, tylko starsze liście zaczynają usychać. Jest to zjawisko normalne. Tak samo z dzbankami. Najczęściej właśnie po paru miesiącach zaczynają one usychać.

No ok, u większej może tak być, ale ta mała urosla nie dawno z korzenia większej. To już by tak szybko usychała?

Odnośnik do odpowiedzi

No ok, u większej może tak być, ale ta mała urosla nie dawno z korzenia większej. To już by tak szybko usychała?

zbyt szybko odzieliles mloda rosline ale moze to byc efekt ukorzeniania.

Odnośnik do odpowiedzi

ta mala juz puszczala dzbanki to ja przesadzilam. ma 3 dzbanki i puszcza nowe liscie . Moze dlatego ze stoi blisko szyby (dotyka szybe) i od poparzyla sie?

zbyt szybko odzieliles mloda rosline ale moze to byc efekt ukorzeniania.
Odnośnik do odpowiedzi

Tylko na jednym liściu, tego większego okazu plamy są dosyć dziwne niby usycha, ale nie wiem czy nie dostała jakiegoś poparzenia słonecznego.

U tej młodej - takie dziwne usychanie od brzegów to może być efekt aklimatyzacji po oddzieleniu rośliny w celu ukorzeniania.

Nie wydaje mi się, żeby gdzieś była to jakaś choroba grzybowa, ale 100% pewności nie mam.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Podepnę się pod temat....

Mam dzbanecznika N.Ventricosa. Zauważyłam na dwóch młodych liściach dwie ciemne plamki, powiększające się i zasychające. Podejrzewam jakiegoś grzyba w związku z dość wysoką temperaturą i wilgotnością.

Pytanie brzmi: czy mogę dzbanecznik podlać czymś na grzyby typu Previcur, czy lepiej opryskać? Czytałam, że owadożercy są wrażliwi na fungicydy, nie chciałabym go zniszczyć. Czy lepiej kupić coś biologicznego np Biosept?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

to musi byś normalna sytuacja bo u mojego znajomego N. Ventricosa wygląda prawie jak drzewko :> i u mnie jest to samo. w przeciągu pół roku obciąłem już około 7 liści i widzę że kolejny będzie do cięcia. najpierw robią się żółte a później zaczynają czernieć. Zastanawiam się nad skróceniem go pozostawiając mu 5 liści. może wytworzy wówczas nowe stożki wzrostu i w ten sposób zagęści się od dołu.

n.sangwinea w ten sposób wytworzyła 5 stożków

n.rebeca sopper 4

n.rajah 2

n. ventrata 7

więc przyjdzie pewnie czas na n. ventricosa

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.