stanley1200 Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Witam. Niedawno kupiłem w Obi doniczkę z dwoma rosiczkami. Muszę je rozsadzić do osobnych doniczek. Nigdzie nie mogę znaleźć ziemi torfowej odpowiedniej dla roślin owadożernych. Posiadam torf przeznaczon jako podkład do terrariów(pH - 6). Czy moge moja rosiczkę wsadzić do tego torfu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 (edytowane) W obi też powinna być ziemia torfowa (poprawiam->torf, myślałem jedno napisałem drugie, ale widać nie wybaczą błędów niiigdy ).. castorama.. rajskie ogrody, dowolne ogrodnicze, nie kombinuj, poszukaj. Edytowane 23 Lipca 2010 przez ErysFR Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 ziemia torfowa i torf to nie jest to samo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 Czepiasz się, wiadomo o co mi chodziło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmeX Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 ziemia torfowa to mieszanka tego i tego, ziemia może mieć jakieś substraty więc może popalić korzenie Ja kupiłem torf ogrodniczy za 12,90 80litrów w centrum ogrodniczym, aż tyle ale przyda się ponieważ mam działkę i robię masową produkcję takich oto roślin i mniej nie mają, ale opyla się kupić, ponieważ masz spokój na kilka lat, tylko jeżeli kupisz taką ilość, to torf niech będzie w suchym miejscu, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EmeX Napisano 23 Lipca 2010 Share Napisano 23 Lipca 2010 dodam jeszcze że torf kwaśny 3,5 - 4,5 do 5,0 ph Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stananton Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 warto kupić 80 litrów, nawet jeżeli potrzebujemy torfu na kilka doniczek. Resztę przechowywać w suchym miejscu. Torf im starszy tym lepszy, prawie jak wino Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 erys, jakbym się nie przyczepił, to kolega kupiłby ziemię torfową i potem dziwiłby się, co jest nie tak z jego roślinami. nikt nie musi się domyślać, co chciałeś powiedzieć! grunt to dokładność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 No wiem wiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 24 Lipca 2010 Share Napisano 24 Lipca 2010 stananton napisał: Torf im starszy tym lepszy, prawie jak wino A nie ma on czasem terminu ważności, bo na moim piszę 2 lata ważności, zwracacie na to uwagę ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Troczek Napisano 2 Sierpnia 2010 Share Napisano 2 Sierpnia 2010 No ja właśnie byłem dzisiaj w Leroy Merlin (cholera wie jak to sie pisze xd) i zauważyłem Torf ogrodowy pH 3,5-4,4 . 80l . Warto kupic ,czy to jakaś niewiadomo jaka mieszanka ktora wypali roslinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 2 Sierpnia 2010 Share Napisano 2 Sierpnia 2010 pamiętasz firmę, ew. kolor opakowania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Na podłoże ogólnie dla roślin owadożernych najlepszy torf Sphagnum do kupienia np.link Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi