Skocz do zawartości

Wysiew rosiczek

Angi171

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Jestem nowa ^_^ ,a założyłam ten temat ponieważ kupiłam zestaw 6 różnych rodzajów nasion rosiczek m.in. :

- Drosera capensis (alba)

- Drosera capensis (typical)

- Drosera spatulata

- Drosera nidoformis

- Drosera aliciae

- Drosera intermedia

Mam zamiar wysiać je w najbliższym tygodniu tylko nie jestem pewna czy tak po prostu mogę :P Bo gdzieś wyczytałam że niektóre nasiona rosiczek potrzebują stratyfikacji ponieważ są zimolubne ,a ja nie mam pojęcia które to. Po drugie chciałam się dowiedzieć czy któryś z gatunków nie potrzebuje jakiejś specjalnej pielęgnacji zimą itp. No i pytanie nr.3 może się nie którym wydać głupie lub przesadne ale jakiej mniej więcej wysokości powinny być doniczki ? w końcu roślinki jak wyrosną będą minimalne i boje się że ziemia będzie się wysuszać.

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy na forum :)

Mam zamiar wysiać je w najbliższym tygodniu tylko nie jestem pewna czy tak po prostu mogę :P Bo gdzieś wyczytałam że niektóre nasiona rosiczek potrzebują stratyfikacji ponieważ są zimolubne ,a ja nie mam pojęcia które to.

Z wymienionych przez Ciebie tylko D. intermedia jest zimolubna i jej nasiona wymagają stratyfikacji.

Po drugie chciałam się dowiedzieć czy któryś z gatunków nie potrzebuje jakiejś specjalnej pielęgnacji zimą itp.

Wspomniana D. intermedia wymaga zimowego okresu spoczynku w niskiej temperaturze (0-10 stopni). Pozostałe gatunki to tropikalne i powinny mieć cały rok jak najwięcej światła i wyrównaną temperaturę.

No i pytanie nr.3 może się nie którym wydać głupie lub przesadne ale jakiej mniej więcej wysokości powinny być doniczki ? w końcu roślinki jak wyrosną będą minimalne i boje się że ziemia będzie się wysuszać.

Jeśli doniczka z torfem cały czas stoi w wodzie to torf się nie przesuszy, gdyż bardzo dobrze podsiąka wodą. Ważne żeby tej wody była w podstawce odpowiednia ilość. Na doniczkę wys. 7 cm wystarczy 1-1,5 cm wody.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Odnawiam temat :) Bo po co nowy zakładać :)

A więc posiałam 4 dni temu rosiczki (oprócz intermedi) i przygotowałam się na to że wyrośnie cokolwiek po jakiś 3 tygodniach tak jak to prawie wszędzie pisze a tu zaskoczenie i po 4 dniach już coś widzę o.O . I zastanowienie czy to chwast czy już siewki. Więc zamieszczam kilka zdjęć

1001182a.th.jpg Uploaded with ImageShack.us

Ta ma już dobre 3 cm wysokości i widać na zdjęciu także malutkie zielone coś xD

1001183w.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A to jedyny zielony malutki odmieniec

1001184z.th.jpg Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.