Skocz do zawartości

[PRZESADZANIE]- jak to zrobić?

DSArtur

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw przez parę dni nie polewasz aby ziemia troszkę przeschła i nie była taka ciężka. Następnie chwytasz ziemie i możesz nawet doniczkę obrócić do góry nogami i lekko ją popukać, ziemia powinna się sama wysunąć.

Gdy już się dokopiesz do bulwy (uważaj na korzenie aby ich nie uszkodzić) powinieneś zauważyć miejsce w którym się roślina podzieliła. Tak jak by osobne bulwy ale połączone. Możesz je przeciąć nożem ale tak aby każda bulwa miała korzenie. Gdy już podzielisz nasyp odpowiednią mieszankę ziemi do doniczek i wsadź roślinki.

Jeśli wychodzą z 4 miejsc to znaczy że to już są cztery roślinki.

Też miałem taki problem. Myślę że ten post tobie pomoże.

Zamieszczam jeszcze zdjęcie bulwy, może się przyda. :wink:

dionaeamuscipulakcze6af.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też planuje przesadzenie roslinki w torf kwasny z nepenti ale niestety niewiem jak proporcje no wiem ze 2:1 ale o co chodzi? Co prawda muchołowke mam kilka juz miesięcy ale w sprawach mieszanki to jestem zielony :( Proszę napiszcie mi co i jak z czym zmieszac plisss

Odnośnik do odpowiedzi

2:1 czyli 2 miarki torfu i jedną miarke piasku gruboziarnistego, wszystko to wymieszać. Ja brałem dwie małe doniczki torfu i jedna taką samą doniczke piasku wszystko to mieszałem na jakiejś gazecie i nasypywałem do doniczki tyle ile mi było trzeba.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.