DSArtur Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 To co w temacie, wlasnie bede rozsadzał muchołówke bo w jednej doniczce jest ich kilka i mam pytanie jak to zrobic ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 Sama ostatnio pierwszy raz przesadzalam najwazniejsze to nie uszkodzic korzeni i bulw, sama nie wiem jak to dokladnie zrobilam ale roslinki maja sie dobrze i wypuszczaja nowe listki :grin: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mendelmax Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 Ja kurcze też to rozważam. Skoro listki wyrastają z 4 miejsc, to znaczy, że są 4 bulwy? Czy po prostu mogą się przebijać z kilku miejsc? Bo kurcze mam w tej doniczce zatrzęsienie od tych liści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 Najpierw przez parę dni nie polewasz aby ziemia troszkę przeschła i nie była taka ciężka. Następnie chwytasz ziemie i możesz nawet doniczkę obrócić do góry nogami i lekko ją popukać, ziemia powinna się sama wysunąć. Gdy już się dokopiesz do bulwy (uważaj na korzenie aby ich nie uszkodzić) powinieneś zauważyć miejsce w którym się roślina podzieliła. Tak jak by osobne bulwy ale połączone. Możesz je przeciąć nożem ale tak aby każda bulwa miała korzenie. Gdy już podzielisz nasyp odpowiednią mieszankę ziemi do doniczek i wsadź roślinki. Jeśli wychodzą z 4 miejsc to znaczy że to już są cztery roślinki. Też miałem taki problem. Myślę że ten post tobie pomoże. Zamieszczam jeszcze zdjęcie bulwy, może się przyda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mendelmax Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 Dzięki wielkie za cenne info! Chyba faktycznie trzeba będzie w takim razie zaryzykować przesadzenie ich... Co o tym myślicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 17 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2006 Ja musze ja juz w jednej doniczce mam 5 roslin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 17 Kwietnia 2006 Share Napisano 17 Kwietnia 2006 Ja też planuje przesadzenie roslinki w torf kwasny z nepenti ale niestety niewiem jak proporcje no wiem ze 2:1 ale o co chodzi? Co prawda muchołowke mam kilka juz miesięcy ale w sprawach mieszanki to jestem zielony Proszę napiszcie mi co i jak z czym zmieszac plisss Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rehderi Napisano 18 Kwietnia 2006 Share Napisano 18 Kwietnia 2006 2:1 czyli 2 miarki torfu i jedną miarke piasku gruboziarnistego, wszystko to wymieszać. Ja brałem dwie małe doniczki torfu i jedna taką samą doniczke piasku wszystko to mieszałem na jakiejś gazecie i nasypywałem do doniczki tyle ile mi było trzeba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 18 Kwietnia 2006 Share Napisano 18 Kwietnia 2006 piasek gruboziarnisty- to np żwir czy co? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość krystek Napisano 18 Kwietnia 2006 Share Napisano 18 Kwietnia 2006 Link tutaj masz różne grubości, i nawet możesz kupić dla muchołówki z tych co widzę to najlepszy chyba ten 3-5 mm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 18 Kwietnia 2006 Share Napisano 18 Kwietnia 2006 chyba? ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 18 Kwietnia 2006 Share Napisano 18 Kwietnia 2006 frakcja 1,4–2 mm- cena detaliczna 3.99zł cena za 1kg Ten bedzie najlepszy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 18 Kwietnia 2006 Share Napisano 18 Kwietnia 2006 ok dzięki czyli zmieszac torf kwasny z tym zwirkiem 2:1 tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 19 Kwietnia 2006 Share Napisano 19 Kwietnia 2006 mam pytanie...... czy lepiej jest kupic gotową mieszankę torfu kwasniego z gruboziarnistym piaskiem czy kupic wszystko oddzielnie i samemu zrobic proporcje a następnie przesadzic muchołowke? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 19 Kwietnia 2006 Share Napisano 19 Kwietnia 2006 Ja osobiscie kupuje w Nepenti gotowe mieszanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi