Wrazik Napisano 2 Września 2010 Autor Share Napisano 2 Września 2010 (edytowane) Minął już miesiąc, i muszę powiedzieć, że urządzenie terrarium się opłaciło . Jedyne usterki musiały oczywiście wydarzyć się podczas mojej nieobecności, są to: - awaria wentylacji, przez co w terrarium rośliny kisiły się w niemal 30 stopniach 24h/ dobę przez ponad tydzień - niestety nie przetrwała tego moja ulubiona H. sarracenioides . - przy przesuwaniu stołu przed wyjazdem poluzował się kabelek w stateczniku, przez co oświetlenie nie działało przez nieco ponad tydzień - jedyna zmiana to gorzej wybarwione, świeże pułapki u niektórych gatunków. Teraz wszystko naprawione, wentylacja daje przepływ powietrza, a dzięki naszej szarej pogodzie noce robią się coraz chłodniejsze . Poza tym wszystko OK, rośliny zdają się nie narzekać Edytowane 2 Września 2010 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 A jak u ciebie działa wentylacja? Wiatraczek wwiewa czy wywiewa powietrze? Czy dwa? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Września 2010 Autor Share Napisano 2 Września 2010 Jeden wwiewa, po 3 minuty co ok. 2 godziny, ostatni nadmuch jest trochę dłuższy (na noc). Po każdym wywietrzeniu włącza się nawilżacz żeby utrzymać wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 2 Września 2010 Share Napisano 2 Września 2010 Ładnie przemyślane mam nadzieję, że w tym terra to ostatnia roślina padła. 3mam kciuki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 2 Września 2010 Autor Share Napisano 2 Września 2010 Dzięki . Też mam taką nadzieję. Jak będę miał czas to może porobię zdjęcia. P.S. jedno już możecie oglądać w konkursie na roślinę września . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 A oto i obiecane zdjęcia: Ostatni kielich H. nutans - widać efekt awarii oświetlenia (niewybarwiony liść) H. folliculata i kielich, który nie mógł się do końca zdecydować między młodocianą, a dorosłą formą H. minor - widać różnicę w kształcie i wybarwieniu najnowszych dwóch kielichów, a jednym starym (na dole, po prawej stronie) H. heterodoxa x nutans Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 (edytowane) Korzystając z okazji, zamieszczam również zdjęcia innych terrariów. Edytowane 10 Września 2010 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 (edytowane) Czy wam też sphagnum takie mocno wysokie w terra rośnie? Mi w torfowisku rosiczki pozarastał. Edytowane 10 Września 2010 przez makserwus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Eleganckie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Czy wam też sphagnum takie mocno wysokie w terra rośnie? Mi w torfowisku rosiczki pozarastał. Tak, sphagnum w dobrych warunkach staje się wręcz uciążliwym chwastem . Dla mniejszych roślin najlepiej użyć martwego, ale jako iż beznadziejnie wygląda, wolę trzymać rośliny w żywym i co jakiś czas go przycinać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 11 Września 2010 Share Napisano 11 Września 2010 końcówki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 11 Września 2010 Autor Share Napisano 11 Września 2010 Tak, obcinam końcówki i daję je do osobnej doniczki (po jakimś czasie przyjmują się i dalej rosną, przez co mam trochę zapasu mchu), a ten w terrarium po jakimś czasie znowu odrasta. Ważne, że w doniczce jest cały czas zielony dywanik . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi