Skocz do zawartości

Terrarium dla Heliamfor

Wrazik

Rekomendowane odpowiedzi

Minął już miesiąc, i muszę powiedzieć, że urządzenie terrarium się opłaciło ;). Jedyne usterki musiały oczywiście wydarzyć się podczas mojej nieobecności, są to:

- awaria wentylacji, przez co w terrarium rośliny kisiły się w niemal 30 stopniach 24h/ dobę przez ponad tydzień - niestety nie przetrwała tego moja ulubiona H. sarracenioides :(.

- przy przesuwaniu stołu przed wyjazdem poluzował się kabelek w stateczniku, przez co oświetlenie nie działało przez nieco ponad tydzień - jedyna zmiana to gorzej wybarwione, świeże pułapki u niektórych gatunków.

Teraz wszystko naprawione, wentylacja daje przepływ powietrza, a dzięki naszej szarej pogodzie noce robią się coraz chłodniejsze :D.

Poza tym wszystko OK, rośliny zdają się nie narzekać okej

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

A oto i obiecane zdjęcia:

Ostatni kielich H. nutans - widać efekt awarii oświetlenia (niewybarwiony liść)

DSC01481.JPG

H. folliculata i kielich, który nie mógł się do końca zdecydować między młodocianą, a dorosłą formą :P

DSC01484.JPG

H. minor - widać różnicę w kształcie i wybarwieniu najnowszych dwóch kielichów, a jednym starym (na dole, po prawej stronie)

DSC01485.JPG

H. heterodoxa x nutans

DSC01486.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wam też sphagnum takie mocno wysokie w terra rośnie? Mi w torfowisku rosiczki pozarastał.

Tak, sphagnum w dobrych warunkach staje się wręcz uciążliwym chwastem :P. Dla mniejszych roślin najlepiej użyć martwego, ale jako iż beznadziejnie wygląda, wolę trzymać rośliny w żywym i co jakiś czas go przycinać.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, obcinam końcówki i daję je do osobnej doniczki (po jakimś czasie przyjmują się i dalej rosną, przez co mam trochę zapasu mchu), a ten w terrarium po jakimś czasie znowu odrasta. Ważne, że w doniczce jest cały czas zielony dywanik :P.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.