Kanthey Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Mam pewnie problem z moja muchołówką, bo już kilka razy ściągałem te pajęczynę z miejsca z którego wyrasta ( ta pająeczyna jest tylko u tej muchołówki ) i za każdym razem pojawiała się ...to są jakieś szkodniki ? Ostatnio fajnie się rozrosłą co widać na zdjęciu, lecz od jakiegoś czasu zaczęła marnieć, liście zaczęły jej opadać ( dlatego je przywiązałem i nie wiem czy dobrze zrobiłem ) może dopadła ją już "starość" ? boję się że to będzie jej ostatni rok ... Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez Kanthey Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Przesadź do świeżej ziemi i większa doniczka koniecznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 5 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2010 tylko, że ja ją przesadzałem na początku roku, a wszyscy gadają, że przesadza się co jakieś 2 lata . Czyli z muchołówką wszytko w porządku ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 5 Sierpnia 2010 Share Napisano 5 Sierpnia 2010 Pisza ze raz na 2-3 lata ja w tym roku przesadzalem juz 2 razy. A niektore wiecej razy z powodu jakis szkodnikow itp. i po przesadzeniu był spokój. I nic sie roślina nie dzieje ze przesadzasz nawet kilka razy w roku. 2 razy na rok jak przesadzisz to sie nic nie dzieje. Więc przesadż ją do wiekszej doniczki z nowym czystym torfem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 tylko, że ja ją przesadzałem na początku roku, a wszyscy gadają, że przesadza się co jakieś 2 lata . Czyli z muchołówką wszytko w porządku ? Czytanie ze zrozumieniem sie klania zalceca sie przesadzanie co 2 lata w celu wymiany podloza a nie ze roslinie mialo by to szkodzic. To że liście kładą sie na ziemi jest normalne nie musisz jej zmuszać żeby rosła do góry, większość klonów muchołówke ma liście które kładą sie po ziemi. Jesteś 3 lata na forum a takie pytania zadajesz wstyd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Nie często przesadzam, a i może coś się zapomnieć przez te trzy lata Jeśli to nie będzie wstyd to się jeszcze zapytam do jakiej doniczki najlepiej przesadzić tak duża muchołówkę do wyższej czy szerszej, jaka średnic ( tak dużej jeszce nie przesadzałem ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 A teraz jest w jakiej?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 10 cm średnicy wystarczy ogólnie dobrze by było gdybyś dostał wysokie doniczki, bo szerokosc jest mniej istona niz wysokosc. Choć standardowa 10cm średnicy z podobną wysokością załatwia sprawe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 6 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Teraz mam ją w 9 cm, a mogę ja wsadzić jutro do 11 cm jest ona dość duża i wysoka. maklerw zapamiętam na przyszłość że wysokie są lepsze od szerokich Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Sierpnia 2010 Share Napisano 6 Sierpnia 2010 Teraz mam ją w 9 cm, a mogę ja wsadzić jutro do 11 cm jest ona dość duża i wysoka. maklerw zapamiętam na przyszłość że wysokie są lepsze od szerokich Doniczka wystarczy co najwyzej przesadz do nowej ziemi ale zanim wsadzisz rosline to wez ja pod kran i przemyj pod bierzaca woda. Bo nie wiem czy ta nawracajaca pajeczynka to nie beda przedziorki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kanthey Napisano 7 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2010 Przesadziłem ją do doniczki 10,5 cm ( do 9 cm nie było by sensu przesadzać bo jest tylko o 1 cm szersza od 8 cm a wysokość ta sama ) nie wiem nie za duża, ale jeśli się spojrzy na bulwę i wnioskując po jej rozmiarach to z pewnością jeszce podrośnie. Dodałem zdjęcie korzeni, ja osobiście nie widzę tam przędziorków ani żadnego innego robactwa. Może wy tam coś zobaczycie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi