Skocz do zawartości

Problem z muchołówką

Kanthey

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewnie problem z moja muchołówką, bo już kilka razy ściągałem te pajęczynę z miejsca z którego wyrasta ( ta pająeczyna jest tylko u tej muchołówki ) i za każdym razem pojawiała się ...to są jakieś szkodniki ?

post-3132-1281031715_thumb.jpg

Ostatnio fajnie się rozrosłą co widać na zdjęciu, lecz od jakiegoś czasu zaczęła marnieć, liście zaczęły jej opadać ( dlatego je przywiązałem i nie wiem czy dobrze zrobiłem ) może dopadła ją już "starość" ? boję się że to będzie jej ostatni rok ...

post-3132-1281031906_thumb.jpg

post-3132-1281032529_thumb.jpg

Edytowane przez Kanthey
Odnośnik do odpowiedzi

Pisza ze raz na 2-3 lata ja w tym roku przesadzalem juz 2 razy. A niektore wiecej razy z powodu jakis szkodnikow itp. i po przesadzeniu był spokój. I nic sie roślina nie dzieje ze przesadzasz nawet kilka razy w roku. 2 razy na rok jak przesadzisz to sie nic nie dzieje. Więc przesadż ją do wiekszej doniczki z nowym czystym torfem.

Odnośnik do odpowiedzi

tylko, że ja ją przesadzałem na początku roku, a wszyscy gadają, że przesadza się co jakieś 2 lata . Czyli z muchołówką wszytko w porządku ?

Czytanie ze zrozumieniem sie klania :) zalceca sie przesadzanie co 2 lata w celu wymiany podloza a nie ze roslinie mialo by to szkodzic.

To że liście kładą sie na ziemi jest normalne :) nie musisz jej zmuszać żeby rosła do góry, większość klonów muchołówke ma liście które kładą sie po ziemi.

Jesteś 3 lata na forum a takie pytania zadajesz :( wstyd.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie często przesadzam, a i może coś się zapomnieć przez te trzy lata :)

Jeśli to nie będzie wstyd to się jeszcze zapytam do jakiej doniczki najlepiej przesadzić tak duża muchołówkę do wyższej czy szerszej, jaka średnic ( tak dużej jeszce nie przesadzałem )

Odnośnik do odpowiedzi

10 cm średnicy wystarczy ogólnie dobrze by było gdybyś dostał wysokie doniczki, bo szerokosc jest mniej istona niz wysokosc. Choć standardowa 10cm średnicy z podobną wysokością załatwia sprawe :D

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam ją w 9 cm, a mogę ja wsadzić jutro do 11 cm jest ona dość duża i wysoka. maklerw zapamiętam na przyszłość że wysokie są lepsze od szerokich :)

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam ją w 9 cm, a mogę ja wsadzić jutro do 11 cm jest ona dość duża i wysoka. maklerw zapamiętam na przyszłość że wysokie są lepsze od szerokich :)

Doniczka wystarczy co najwyzej przesadz do nowej ziemi ale zanim wsadzisz rosline to wez ja pod kran i przemyj pod bierzaca woda. Bo nie wiem czy ta nawracajaca pajeczynka to nie beda przedziorki.

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadziłem ją do doniczki 10,5 cm ( do 9 cm nie było by sensu przesadzać bo jest tylko o 1 cm szersza od 8 cm a wysokość ta sama ) nie wiem nie za duża, ale jeśli się spojrzy na bulwę i wnioskując po jej rozmiarach to z pewnością jeszce podrośnie.

post-3132-1281211036_thumb.jpg

post-3132-1281211786_thumb.jpg

post-3132-1281212211_thumb.jpg

Dodałem zdjęcie korzeni, ja osobiście nie widzę tam przędziorków ani żadnego innego robactwa. Może wy tam coś zobaczycie :P

post-3132-1281210441_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.