Masiol Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Ja bym je zostawił. Poczekaj aż uschnie znaczna część liścia, wtedy obetnij. A tak wszystko w porządku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Dziękuję za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Ja bym zostawił, ale Poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych użytkowników. ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Po co obcinać "Zielone" ?! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Omamo, niestety też muszę się dołączyć Właśnie wróciłam z roboty i oto, co zastałam: S. psittacina, zakupiona kilka dni temu w sklepie firmowym firmy Tomaszewski. Najpierw stała na wewnętrznym parapecie w celu aklimatyzacji, a że pogoda się zepsuła i słońca prawie nie było, to wystawiłam ją na zewnętrzny parapet. Wczoraj zauważyłam, że jest jakby przyklapnięta, ale dziś wygląda po prostu fatalnie - liście z wierzchu suche i wiotkie, jak na zdjęciu. Podlana była wczoraj, ma mocno wilgotne podłoże. To raczej nie wina ani wcześniejszej pielęgnacji w sklepie, ani gleby, gdyż byłam dziś w tym sklepie - "siostrzyczki" mojego chwasta nadal tam są w stanie niezmienionym. Dziś, zamiast spodziewanej mżawki przez pół dnia świeciło słońce i wiał silny wiatr - dodam jeszcze, że moja D. aliciae, która również dzień spędziła za oknem, straciła całą rosę. Jak mogę jej teraz pomóc? BTW: stoi ona w podłożu będącym na oko torfem. Kiedy lekko w nim pogrzebałam (z wierzchu), okazało się, że kłącze otoczone jest rozdziubanym, mokrym i bardzo martwym sphagnum, które nie podoba mi się ani z wyglądu, ani z konsystencji. Zostawić to na razie w spokoju, czy przesadzić ASAP? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Sprawdź stożek wzrostu czy czasem nie ma na nim białego lub szarego nalotu. Jeśli tak zastosuj oprysk co dwa, trzy dni na zmianę dwoma fungicydami działającymi na szarą pleśń. Jeśli nie. Wykop cała roślinę, zrób kąpiel całej rośliny łącznie z korzeniami w fungicydzie i posadź do nowego podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 A jak to nie pomoże to już po roślinie. Temat grzybów na korzeniach był poruszany na forum wiele razy. U mnie taka sytuacja dotknęła darlingtonie i wszystkie (!) psittaciny, które miałem. Z dnia na dzień roślina zaczyna usychać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) A jak to nie pomoże to już po roślinie. Temat grzybów na korzeniach był poruszany na forum wiele razy. U mnie taka sytuacja dotknęła darlingtonie i wszystkie (!) psittaciny, które miałem. Z dnia na dzień roślina zaczyna usychać. Ożesz w mordę O__o No, to żeście mnie nastraszyli, szczerze spodziewałam się czegoś w rodzaju "chill out, nic jej nie będzie" Stożek wzrostu wygląda ok, wychodzi z niego mały listek, nie ma tez żadnych zewnętrznych objawów pleśni nigdzie wokół podstawy rośliny, ale faktem jest, że pachnie jakoś tak... mułowato, jak wymieniona woda w akwarium z całym tym syfem z dna. Czyli - wyciągnąć z gleby, wypłukać destylką, namoczyć w roztworze 0,1-0,15% Topsinu? Edit: Tak wygląda stożek wzrostu - teraz widzę, że te młode listki to też takie nie bardzo są... Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez Ioreth Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 27 Sierpnia 2012 Share Napisano 27 Sierpnia 2012 Zrób tak, jak poradził Marrom. Kąpiel, a potem do nowego podłoża. Niestety niektóre rośliny (szczególnie kapturnice) kupowane od tych Tomaszewskich (którzy de facto dostarczają rośliny do OBI i innych sklepów) mają tendencję do zamierania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Niestety niektóre rośliny (szczególnie kapturnice) kupowane od tych Tomaszewskich (którzy de facto dostarczają rośliny do OBI i innych sklepów) mają tendencję do zamierania. Kurczę Wcześniej kupiłam od nich S. X "Farnhamii" i muchołówkę, które żyją i mają się wspaniale. Cóż, człowiek uczy się na błędach. Dziś kupię Topsin i przystąpię do ratowania - na szczęście wszystkie niezbędne składniki podłoża w domu mam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Tak jak napisałem- niektóre, nie wszystkie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 A może to kwestia aklimatyzacji, rośliny ze sklepów są "sztucznie pędzone" i nie przystosowane do warunków parapetowych (żyją w podwyższonej wilgotności i doświetlane). Proponuję nakryć ją podziurawionym woreczkiem foliowym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 A może to kwestia aklimatyzacji, rośliny ze sklepów są "sztucznie pędzone" i nie przystosowane do warunków parapetowych (żyją w podwyższonej wilgotności i doświetlane). Proponuję nakryć ją podziurawionym woreczkiem foliowym. W tamtym miejscu miały bardzo mało światła, jeżeli chodzi o wilgotność - nie wiem, u mnie w mieszkaniu jest dość wysoka. Na razie kupię topsin, przesadzenie do nowego podłoża (tak jak mówię - tamto podejrzanie pachnie) i tak jej się przyda. Podwyższanie wilgotności w przypadku ew. grzyba i ograniczanie cyrkulacji powietrza tylko ją, moim zdaniem, dobije. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Podwyższanie wilgotności w przypadku kapturnic i duszenie ich pod wszelakimi woreczkami jest kompletnie bez sensu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 28 Sierpnia 2012 Share Napisano 28 Sierpnia 2012 Kapturnica wykąpana, oczyszczona z podłoża i przesadzona. Korzenie nie wyglądały, jakby gniły, było trochę świeżych, jasnych. Wątpliwie jednak wyglądało samo podłoże - roślinka musiała zostać ukorzeniona w kępce torfowca, a następnie cały ten torfowiec został wciśnięty w torf, czy inną niezidentyfikowaną glebę, której korzenie nawet nie dotykały. Samo kłącze wygląda ok. Pozostaje mi czekać, choć jakiejś specjalnej nadziei nie mam, bo roślina wygląda tragicznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi